Allergiás a penicillinre? Lehet, hogy mégis szedheti!

Izraeli kutatók vizsgálatai alapján kaphatnak szájon át szedendő penicillint azok a betegek, akik korábban nem életveszélyes allergiás reakcióval reagáltak a gyógyszerre - írja az Annals of Allergy, Asthma, and Immunology.

Dr. Arnon Goldberg (Kfar Saba-i Meir Egészségügyi Központ) és Dr. Ronit Confino-Cohen (Tel Avivi Egyetem) 169 beteget vontak be vizsgálataikba, akik minimum három évvel ezelőtt produkáltak nem életveszélyes allergiás reakciót a penicillin miatt. A bőrpróba eredményétől függetlenül a betegek két különböző alkalommal kaptak egy napi dózisnak megfelelő penicillint vagy amoxicillint. Összesen 272 ilyen orális próbát végeztek, 137-et pozitív bőrpróbával rendelkező betegeknél, 135-öt pedig a többieknél. A pozitív bőrpróbás csoportban összesen 9 (6,6 százalék) esetben jelentkezett érzékenységi reakció, míg a negatívoknál 5 (3,7 százalék) alkalommal. A különbség statisztikailag nem szignifikáns.

A vizsgálatok után 2-6 évig nyomon követték a betegek sorsát. Ezalatt 55 (40,1 százalék) beteg részesült összesen 66 szájon át szedhető 7-10 napos penicillin vagy amoxicillin kúrában. Közülük 32-en (58,2 százalék) rendelkeztek legalább egy pozitív bőrpróbával, kettejüknél pedig az orális próba is pozitív volt. Végül, 52-en tolerálták a kezelést, és csak három esetben alakult ki a terápia miatt enyhe bőrkiütés. Dr. Goldberg szerint az orális próba helyettesítheti a bőrpróbát, és biztonságos diagnosztikus eszközként alkalmazható.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: