Állati génvariáns segíthet a HIV elleni küzdelemben

Egy különleges állati génvariánsra bukkantak amerikai kutatók. A retroCHMP3 gén most felfedezett variánsa jelentős előrelépést hozhat a humán immundeficiencia-vírus (HIV) elleni küzdelemben.

Olyan génvariánst fedezett fel az egerek és majmok szervezetében a Rockefeller Egyetem és a Utahi Egyetem közös kutatócsoportja, amely gátolni tudja a HIV fertőzőképességét. Az eredményről a Cell folyóiratban számoltak be.

gének, génvariáns, HIV, majom, egér
Egy különleges állati génvariánsra bukkantak amerikai kutatók.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Egyes vírusok a megfertőzött sejtmembránokban alakítják ki a genomjukat védő külső fehérjeburkot, majd a membránról leválva újabb és újabb sejteket fertőznek meg. Az újonnan felfedezett állati génvariáns azonban képes késleltetni, illetve megakadályozni ezt a folyamatot. A gén eredeti változata egyébként az emberekben is megtalálható.

Biztató eredményekkel zárult egy, a HIV-fertőzés megelőzését szolgáló vakcina klinikai kísérletének első fázisa.

A kutatók génszerkesztéssel átalakított emberi sejtekkel kísérleteztek. A módosított sejtek képesek voltak előállítani az állatokban felfedezett génvariást. Ezeket a sejteket aztán megfertőzték HIV-vel, hogy megnézzék, mi történik. A kutatók azt látták, hogy a vírus a sejtekbe bejutva ugyan képes volt replikálódni, a sejtekből kijutni és tovább fertőzni azonban már nem tudott, mert képtelen volt a sejtmembránokról leválni.

A különleges génváltozat felfedezése hozzájárulhat egy újfajta immunitás kialakításához. Idővel talán alkalmazzák is a humán gyógyászatban az ilyen irányú génszerkesztést.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)