Állati génvariáns segíthet a HIV elleni küzdelemben

Egy különleges állati génvariánsra bukkantak amerikai kutatók. A retroCHMP3 gén most felfedezett variánsa jelentős előrelépést hozhat a humán immundeficiencia-vírus (HIV) elleni küzdelemben.

Olyan génvariánst fedezett fel az egerek és majmok szervezetében a Rockefeller Egyetem és a Utahi Egyetem közös kutatócsoportja, amely gátolni tudja a HIV fertőzőképességét. Az eredményről a Cell folyóiratban számoltak be.

gének, génvariáns, HIV, majom, egér
Egy különleges állati génvariánsra bukkantak amerikai kutatók.Képünk illusztráció, forrása: Getty Images

Egyes vírusok a megfertőzött sejtmembránokban alakítják ki a genomjukat védő külső fehérjeburkot, majd a membránról leválva újabb és újabb sejteket fertőznek meg. Az újonnan felfedezett állati génvariáns azonban képes késleltetni, illetve megakadályozni ezt a folyamatot. A gén eredeti változata egyébként az emberekben is megtalálható.

Biztató eredményekkel zárult egy, a HIV-fertőzés megelőzését szolgáló vakcina klinikai kísérletének első fázisa.

A kutatók génszerkesztéssel átalakított emberi sejtekkel kísérleteztek. A módosított sejtek képesek voltak előállítani az állatokban felfedezett génvariást. Ezeket a sejteket aztán megfertőzték HIV-vel, hogy megnézzék, mi történik. A kutatók azt látták, hogy a vírus a sejtekbe bejutva ugyan képes volt replikálódni, a sejtekből kijutni és tovább fertőzni azonban már nem tudott, mert képtelen volt a sejtmembránokról leválni.

A különleges génváltozat felfedezése hozzájárulhat egy újfajta immunitás kialakításához. Idővel talán alkalmazzák is a humán gyógyászatban az ilyen irányú génszerkesztést.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést gomolyfelhők is zavarják, ezekből néhol kisebb eső, zápor is kialakulhat. Délután a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett a jelen lévő gomolyfelhőkből záporokra, zivatarokra is számítani lehet. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: