A zsírpárnák így válnak veszélyessé

A hasi tájékon felszaporodó zsigeri zsír nemcsak esztétikai, hanem egészségügyi problémát is jelent, hiszen egyebek mellett növeli a szív- és érrendszeri betegségek és a daganatos megbetegedések kockázatát is. Mekkora számít már veszélyesnek?

"Senki sem tudja pontosan, hogy a zsír mikor válik veszélyessé" - mondta el dr. Noyan Gokce, a Boston University kardiológusa. Az egészséges és egészségtelen zsírok közötti különbségeket kutató orvos a New York Timesnak kifejtette, hogy a zsír különösen viselkedik, ha olyan szervekhez társul, mint a vese, a máj és a hasnyálmirigy.

Hogyan határozható meg személyre szabottan az ideális testsúly? Részletek itt.

A zsírokhoz kapcsolódó egészségügyi problémák java erősen kötődik a zsigeri zsírhoz, amely sokaknál felhalmozódik a korral - mutatott rá dr. Michael Jensen, a Mayo Klinika elhízásra szakosodott specialistája. Bár mindenki hordoz hastájékra lerakódott, úgynevezett viscerális zsírt, ennek mennyisége csak akkor válik túlzottá, ha a normális bőr alatti (szubkután) zsír tárolásakor - gyakran a korhoz kötődően - valamilyen diszfunkció jelenik meg. Ennek hátterére vonatkozóan számos elmélet született már, beleértve azt is, miszerint a test egyszerűen már nem képes új, egészséges szubkután zsírsejteket létrehozni a kiszolgáltak helyett, vagy a gyorsan felgyülemlett tömeg túlterheli a test egészséges zsírtároló-képességét. A diszfunkciót okozó bőr alatti zsírban gyulladásos folyamat is felléphet. Egérvizsgálatok azt mutatják, hogy a nőknél a menopauza alatti hormonváltozások szintén szerepet játszhatnak.

A hastájékon felszaporodó zsigeri zsír komoly bajt okozhat
A hastájékon felszaporodó zsigeri zsír komoly bajt okozhat

A genetika fontos szerepet játszik abban, hogy mennyi zsigeri zsír halmozódik fel - hangsúlyozta dr. Caroline Apovian, a Boston Medical Center súlyproblémákkal foglalkozó részlegének igazgatója. A jó hír, hogy a zsigeri zsírok valószínűleg előbb olvadnak le a fogyás során. Bár a zsigeri zsírok arányának pontos meghatározása csak CT-vizsgálattal vagy egyéb speciális vizsgálatokkal lehetséges, általában véve elmondható, hogy a nőknél a több mint 90 centiméteres, férfiaknál pedig a több mint 102 centiméteres derékbőség utal arra, hogy egészségtelen mennyiségű zsigeri zsír halmozódott fel a szervezetben.

Egy 2010-es kutatás során műtéttel eltávolították a résztvevők hastájékáról a zsigeri zsírt, de ettől függetlenül a beavatkozáson átesettek egészségi állapota nem javult. Dr. Apovian szerint ez az eredmény arra utal, hogy a zsigeri zsírok elvesztésének egyetlen valóban hasznos módja a diétával és testmozgással elért fogyás.

Forrás: nytimes.com

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +14, +20 °C

Nyugat felől csökken a felhőzet. Változóan gomolyfelhős lesz az ég, nagyobb eséllyel keleten alakulnak ki záporok, zivatarok. Élénk, erős északias szél mellett 25, 31 fok közötti maximumokat mérhetünk. Szerdán napközben már nem érkezik front, de a hidegfront mögötti helyzetben még hidegfront jellegű hatás érvényesül. Görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök jelentkezhetnek, ingadozhat a vérnyomás. A frissebb időben viszont mérséklődnek az alvászavarok, megszűnik a hőterhelés. A napsütés javítja a hangulatot, a hőérzet sokat javul az előző napokhoz képest. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)