A vörösbor mentheti meg a dohányosokat

Sokan a jól ismert egészségügyi kockázatok ellenére sem tudnak ellenállni a cigarettának. Ők azonban - a legújabb tanulmány szerint - egy pohár vörösbor fogyasztásával csökkenthetik a dohányzás rövidtávú károsító hatásait.

A dohányzás káros hatásairól nem lehet eleget írni: számtalan kutatás igazolta már, hogy a cigaretta közvetlenül tehető felelőssé a tüdőrák, valamint több másik légúti megbetegedés kialakulásáért. A cigarettafüst közel 4800 vegyi anyagot tartalmaz (acetaldehidet, ammóniát, arzént és kumarint, a teljes listát itt olvashatják el), melyek egy része bizonyítottan rákkeltő. A káros hatások ellen természetesen úgy védekezhetünk legjobban, ha végleg füstmentessé válunk, a legújabb kutatás ugyanakkor egy másik, kéznél lévő terméket is ajánl a dohányosoknak: a vörösbort.

Megoldhatja a vörösborban található reszveratrol körül évek óta zajló vitát az amerikai kutatók tanulmánya. Egérkísérletek eredménye igazolta a vegyület egészségvédő hatása és egy gén közötti kapcsolatot. Erről bővebben az alábbi cikkünkben olvashat!

Védi az ereket a cigarettától

A The American Journal of Medicine című lapban publikált - illetve a Daily Mail-en közölt - kutatás szerint a cigaretta előtt elfogyasztott egy-két pohár vörösbor megvédi a vérereket a legsúlyosabb rövid távú károktól. A vörösborban ugyanis megtalálható a fenol nevű természetes vegyület, amely megemeli a nitrogén-oxid szintjét a szervezetben, ez pedig a vérnyomás szabályozásában is szerepet játszik. A tanulmány szerint ezzel ellensúlyozható a dohány negatív hatása, azaz meggátolja az artériák begyulladását, és a sejtek öregedési folyamatát is lassítja. A Saarland Egyetem német kutatói azonban hangsúlyozzák: a bor önmagában nem óv meg a cigaretta minden káros hatásától, és maga a kutatás is elsősorban az alkalmi dohányosokat vizsgálta, nem a rendszeresen cigarettázókat.

Cigaretta előtt egy pohár vörösbor megőrizheti az érfalak egészségét
Cigaretta előtt egy pohár vörösbor megőrizheti az érfalak egészségét

A kísérletben húsz egészséges, nemdohányzó emberen tesztelték a cigaretta okozta biokémiai folyamatokat. Az alanyoknak három cigarettát kellett elszívniuk, és minden második alany vörösbort is fogyasztott a füstölgést megelőző egy órában. Ezt követően vér- és vizeletvizsgálatot végeztek náluk, és megállapították: a dohányzás előtt borozóknál nem tapasztalhatóak celluláris változások.

Vizsgálták továbbá a sejtekben található telomeráz nevű enzimet is, melynek aktivitását bizonyítottan befolyásolja a dohányzás. Ezek egyfajta védőréteget képeznek a kromoszómák körül, melyek korral egyre vékonyodnak, és lassan elveszítik védelmi funkciójukat. Ideiglenesen a cigaretta is visszaveti a működésüket, a két csoportnál azonban más-más arányban: azoknál, akik nem fogyasztottak vörösbort dohányzás előtt, 56 százalékos visszaesést mértek a telomeráz aktivitásában, míg a vörösbort fogyasztóknál csupán 20 százalékos csökkenést mértek.

Számos tényezőre nem tért ki ugyanakkor a kutatás, nem vizsgálta például a dohányzás károsító hatásait más alkoholos italok esetében, ahogyan azt sem hasonlította össze, hogy milyen hatása van az italnak és a cigarettának a rendszeres, illetve az alkalmi dohányosok és alkoholfogyasztók között. A rendszeres dohányzásra, vagy alkoholfogyasztásra sem kíván ösztönözni ez a tanulmány - főképpen nem Magyarországon, ahol 800 ezer regisztrált alkoholistát tartanak számon - de jól mutatja, hogy a vörösbor mértékletes fogyasztása igenis pozitív élettani hatással bír a szervezetre.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: