A szoptató anyák kevésbé hanyagolják el gyermeküket

Ausztrál kutatók szerint a gyermeküket szoptató anyák kevésbé hanyagolják el gyermekeiket.

A Pediatrics folyóirat februári számában közzétett kutatás során 7223 ausztrál édesanyát és gyermekeit követték 15 éven keresztül, és azt találták, hogy a kevesebb mint négy hónapon keresztül szoptató anyukáknál kétszer akkora volt a kockázat, hogy elhanyagolják gyermeküket, mint akik négy hónapon túl is szoptattak, illetve a kockázat 3,8-szorosára nőtt, amennyiben az anya egyáltalán nem szoptatott. A körülmények (társadalmi, anyagi helyzet, esetleges szerhasználat, depresszió) figyelembe vételét követően is szoros összefüggést találtak a szoptatás és az anyai gondoskodás között. A szoptatás során oxitocin szabadul fel, ez erősíti a kötődést, ez állatokban is így zajlik.

"A szoptatás melletti kampány egyszerű és olcsó módja az anya-gyermek kapcsolat erősítésének. Ha megadjuk az anyagi és társadalmi támogatást az édesanyáknak, hogy otthon maradjanak gyermekeikkel, segíthetünk a cél elérésében. Az az egyszerű tény, hogy nagyon rövid a szülési szabadság, gátolja a szoros kötődés kialakulását" - mondta el Dr. Lane Strathearn, a Texasi Gyermekkórház és a Baylor Orvosi Egyetem gyermekgyógyász docense.

Ha az anya elhanyagolja gyermekét, akkor nem adja meg neki az optimális fejlődéshez szükséges testi és lelki gondoskodást, ez ellen hat a szoptatás, amely erősíti az anya-gyermek kötődést.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek, de csapadék nem várható. Délután folytatódik a napos idő, az időnként megnövekvő felhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben mérsékelt délnyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 25, 30 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció