A rendszeres olvasás bámulatos hatása

Jobban teljesítenek az iskolában azok a gyerekek, akik napi szinten olvasnak könyveket - állapította meg egy nagyszabású tanulmány.

Azt már eddig is tudtuk, hogy az olvasási készségek gyakorlással, egyre hosszabb és nehezebb szövegek olvasásával fejleszthetők. Mindeddig azonban csak néhány tanulmány foglalkozott azzal a kérdéssel, hogy a gyerekek olvasmányai mennyire befolyásolják iskolai teljesítményüket. Egy új, átfogó kutatás azt próbálta megállapítani, hogy van-e kapcsolat az olvasás- és matematikateljesítmény, valamint a gyerekek szabadidős olvasmányai, illetve az olvasással töltött idő között.

Ennyit számít a rendszeres olvasás

A kutatást a Malagai Egyetem és a Londoni Egyetem (UCL) tudósai vezették. A szakemberek a képregények, a novellák, a könyvek, az újságok és a magazinok szerepét vizsgálták. A tanulmányhoz az Andalúziai Oktatási Felmérő Hivatal adatbázisát használták fel. Azokat a kérdőíveket elemezték, amelyeket több mint 43 ezer spanyol tanuló töltött ki 10 és 11, majd később 13 és 14 éves kora között.

olvasás, könyv, könyolvasás, olvasási készségek, iskolai teljesítmény, diákok, olvasási szokások, szabadidő, fejlődés
Jobban teljesítenek azok, akik napi szinten olvasnak könyveket.Fotó: Getty Images

Az eredmények szerint az iskolán kívüli olvasmányok közvetlen hatással vannak a gyerekek iskolai teljesítményére. Mint kiderült, egy jó könyv jobban fejleszti az olvasási készséget, mint bármilyen más típusú olvasnivaló. Azok a diákok, akik naponta olvasnak könyvet, annyival jobb eredményeket érnek el az iskolai teszteken, ami plusz háromhavi középiskolai tanulmányi előmenetellel egyenértékű.

Nem mindegy, mit olvasnak

Bajt jelezhet, ha lassan olvas a gyerek - a részletekért kattintson ide!

Az újságok, képregények vagy magazinok rendszeres olvasása azonban nem jár hasonlóan pozitív hatással a kutatók eredményei szerint, a novellaolvasás pedig csak nagyon csekély előnyt hoz. Ezért a nemzetközi kutatócsoport azt ajánlja a fiataloknak, hogy az olvasással töltött idejüket szenteljék a hosszabb műveknek. Erre érdemes odafigyelniük a szülőknek és a tanároknak is.

11 és 14 éves koruk között óriási fejlődésen mennek át a gyerekek. A háromhavi előny, amelyre az olvasással szert tehetnek, nem tűnhet soknak, de ez a vizsgált három középiskolai évnek a tíz százaléka. Az egyre jobban digitalizálódó világban nagyon fontos arra biztatni a fiatalokat, hogy találjanak időt egy jó könyv elolvasására - hangsúlyozta John Jerrim, az UCL kutatója, aki egyben a tanulmány társszerzője is.

A kutató szerint az olyan olvasnivalók, amelyek nem olyan lebilincselőek és összetettek, mint egy jó könyv, nem nyújtanak előnyt a kognitív fejlődésben. Ez különösen a gyengébb tanulóknál érdekes, akiknél minden járulékos segítség fontos lehet.

Az olvasás egy alapvető készség, amely kulcsszerepet játszik életünkben. Az eredmények viszont azt bizonyítják, hogy nemcsak az a fontos, hogy olvassanak a fiatalok, hanem az is lényeges, hogy mit olvasnak - tett hozzá Luis Alejandro Lopez-Agudo, a Malagai Egyetem kutatója.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső