A rágógumi gyógyszer

A rágógumi segít a beleknek a műtét utáni regenerálódásban, a bélműködés újraindulásában. A londoni St. Mary's Hospital azon másfélszáz bélműtött páciense, aki hajlandó volt naponta három rágógumi rágcsálására, hamarabb hagyhatta el a kórházat.

A teljes bélszakaszok eltávolításával járó műtéti beavatkozások gyakori következménye, hogy sérül és nehezen áll helyre a bélműködés: bélrenyheség és emésztési hiányosságok lépnek föl. A betegek rosszullétről, fájdalmakról, székrekedésről panaszkodnak. Miután az egészségesek is tapasztalhatták, hogy a rágógumi rágása nyomán éhesek lesznek, emésztőrendszerük felkészül a táplálékfogadásra, és olykor beleik is jeleznek, felmerült az ötlet, nem lehetne-e rágógumival ösztökélni a beleket működésük helyreállítására. A rágógumi kedvező hatását ellenőrzendő a londoni kórház 158 bélműtéten átesett betegét arra kérték, hogy naponta háromszor mintegy 5-45 percen át rágózzanak. A hatást a bélmozgások visszatéréséhez szükséges és a bélgázképződés megindulásáig eltelt idő mérésével határozták meg. A rágógumit rágó páciensek esetében a visszatérő bélműködés ezen egyértelmű jelei átlagosan egy nappal hamarabb mutatkoztak, mint a rágógumit nem használó kontrollcsoport betegeinél, akik így később hagyhatták el a kórházat.

A rágógumi rágásával azt sugalljuk az emésztőrendszernek, hogy táplálék érkezik, ezért aktívabban kezd működni, de természetesen közvetlenül a műtét után nem volna célszerű annyit és olyan ételeket fogyasztani, amelyek a bélműködést rendesen beindítanák. A rágógumi igazi táplálék nélkül is jó szolgálatot tesz, megindítja a nyál- és emésztőnedv termelést, a hormonelválasztást és az enyhe bélmozgásokat is. Az mindenesetre újdonság, hogy a belek ettől jobban is regenerálódnak, a fájdalmak és kellemetlen tünetek is visszaszorulnak.

Forrás:
JAMA

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +16, +27 °C
Minimum: +12, +17 °C

Hazánkban kedden délelőtt általában erősen felhős lesz az ég, többfelé várható zápor, zivatar. Délután folytatódik a változóan, legtöbb helyen erősen felhős idő, és további záporok, zivatarok alakulhatnak ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 12, 17 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 16, 27 fok között alakul. Késő este 11, 16 fok lesz. Kedden hidegfronti hatás érvényesül. Egész nap jelentkezhetnek panaszok, amik akár erősek is lehetnek. Görcsös fejfájás, izpm- és hasi görcsök léphetnek fel, romolhat a szívbetegek állapota. Gyakoriak lehetnek a keringési panaszok és a vérnyomás-ingadozás is. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső