A prosztataproblémák mégis elkerülhetőek? Itt a megoldás!

Amerikai kutatók szerint a rendszeres fizikai aktivitás akár 25 százalékkal is csökkentheti a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás, illetve az alsó húgyúti tünetek gyakoriságát.

Ez a megfigyelés alapjaiban rengeti meg prosztata megnagyobbodásával kapcsolatos eddigi elméletet, hiszen a jelenleg elfogadott magyarázat szerint ez a betegségcsoport az öregedés lényegében befolyásolhatatlan velejárója, melynek kialakulását genetikai hajlam és a női, valamint férfi nemi hormonok szintjének megváltozása segíti elő. Bár a gének és a hormonok továbbra is fontos résztvevők, a testmozgás szerepével kapcsolatban új koncepcióra van szükség.

Az is elképzelhető, hogy a fizikai aktivitás egyszerűen a hormonszintek befolyásolásán keresztül fejti ki jótékony hatását. A kutatók szerint azonban sokkal valószínűbb, hogy a szív- és érrendszeri egészségre gyakorolt kedvező hatásban kell keresni a magyarázatot. Laboratóriumi vizsgálatok és megfigyelések alapján a szív- és érrendszeri betegségek elősegítik a jóindulatú prosztata-megnagyobbodás (BPH) és az alsó húgyúti tünetek megjelenését. A metabolikus szindróma tüneteiben, valamint szívbetegségben szenvedő férfiak is hajlamosabbak a két betegségre. (A metabolikus szindróma általános gyulladással és oxidatív stresszel jár együtt, és a gyulladás a BPH egyik lehetséges oka.) Így, mivel a testmozgás segíti a fogyást, javítja a keringést, normalizálja a vérzsírok értékét, és megelőzi a szívbetegségeket, enyítheti a szív- és érrendszeri betegségek következményeként kialakuló alsó húgyúti tüneteket.

A fenti két betegség gyakran merevedési zavar kíséretében jelentkezik, a merevedési zavar pedig ismerten szorosan összefügg a kardiovaszkuláris egészséggel. Elképzelhető, hogy a három betegség közös okokra vezethető vissza, méghozzá a szív- és érrendszeri betegségekre. A rendszeres testmozgás egyébként valóban csökkenti a merevedési zavarok esélyét.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +18, +29 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban kedden délelőtt nyugat felől csökken a felhőzet, de keleten elszórtan záporok kialakulása várható. Délután tovább szakadozik, csökken a felhőzet, hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 18, 29 fok között alakul. Késő este 11, 18 fok lesz. Kedden ugyan markáns front nem érkezik, a körülmények viszont kettősfront jellegű légköri helyzethez hasonlítanak. Felerősödhetnek a keringési és vérnyomáspanaszok, nyugaton migrén, keleten görcsös fejfájás jelentkezhet. Többen alvásproblémákkal küzdhetnek, a szabadban ingadozó hő- és komfortérzettel érdemes számolni. Gyakori lehet az ingerlékenység is. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció