A nem-szteroid gyulladásgátlók csökkentik a mellrák kockázatát?

Egy új kutatás alapján a nem-szteroid gyulladásgátlók csökkentik a mellrák kockázatát, ám a kutatók szerint ez nem azt jelenti, hogy a nőknek el kellene kezdeniük szedni a népszerű gyógyszerfajtát.

"Sok ember szedi ezeket a tablettákat fájdalmaik csillapítására, az aszpirint pedig az infarktus megelőzésére. Számukra ez egy további pozitív hatás, ám aki egyébként egészséges, annak egyelőre nem ajánlott a mellrák kockázatának csökkentése érdekében szedni" - mondta Dr. Mahyar Etminan, a British Columbia Egyetem docense, a Journal of the National Cancer Institute folyóirat októberi számában.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentők általában csökkentik a rák kialakulásának kockázatát, különösen a vastagbélrákét, ennek ellenére a mellrák esetében a különböző vizsgálatok nem hoztak egybehangzó eredményeket. A spanyolországi Santiago de Compostela Egyetemmel együttműködve Etminan összesen hárommillió nő adatait dolgozta fel különböző felmérésekből.

A nem-szteroid gyulladáscsökkentőket szedőknél általánosságban 12 százalékkal csökkent a mellrák kockázata, míg aszpirin esetében ez a szám 13 százalék, ibuprofen esetében 21 százalék volt; az eredmények függetlenek voltak a szedett dózistól. Mivel a tanulmány csupán korábbi adatok elemzésén alapul, ezért az eredményeket korlátozottan kell értékelni. Valószínűsíthető, hogy a nem-szteroid gyulladásgátlók a ciklooxigenáz (COX) enzim gátlása útján fejtik ki daganatmegelőző hatásukat. Ezzel magyarázható, hogy csökken a vastagbél- és a mellrák kockázata, mivel itt magasabb ezen enzim előfordulása.

Dr. Debra Monticciolo, a texasi A&M Egyetem Egészségügyi Központjának radiológus professzora figyelmeztet: nem szabad elfeledkeznünk a gyógyszerek számos mellékhatásáról, így semmiképp nem javasolják ezek szedését megelőzési céllal. Dr. Etminan szerint 2009-re készül el a Celebrex és a mellrák kapcsolatát vizsgáló randomizált, kontrollált felmérés.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: