A neandervölgyi gének így hatnak a nőkre

Több gyermeket szülnek azok a nők, akik a neandervölgyi emberhez köthető géneket is hordoznak - derült ki egy új kutatásból.

Bár a neandervölgyi ember csontjait már a 19. század első fele óta vizsgálják, faji besorolásáról, illetve az emberi törzsfejlődésben betöltött szerepéről máig viták folynak. Ugyan már nagyjából 28 ezer éve kihalt, a mai emberek génállományában még mindig felfedezhetőek a nyomai. Egy közelmúltban publikált tanulmány eredménye szerint minden harmadik európai nőben megtalálható az a progeszteronreceptor, amely a neandervölgyi embertől származik. Ennek ráadásul jó hatása lehet a termékenységre, a terhesség korai szakaszában csökkenti a vérzést, illetve a vetélés kockázata is kisebb az érintett nőknél.

Az érintett nők több gyermeket hozhatnak a világra. Fotó: Getty Images
Az érintett nők több gyermeket hozhatnak a világra. Fotó: Getty Images

A hosszúkás fejforma erről árulkodik A neandervölgyi ember DNS-e a mai napig megtalálható bizonyos emberekben, akiknek a koponyaformája is árulkodhat az örökségükről. Kattintson a részletekért!

Gyermekáldást hoz a neandervölgyi öröksége

A neandervölgyi és a homo sapiens keveredése miatt a mai ember is hordoz olyan géneket, amelyek a letűnt alfajhoz köthetőek. Bizonyos kutatók szerint ezeknek a kedvező genetikai variánsoknak az előnyei napjainkban is érzékelhetőek, például az érintett nők terhessége során is. A progeszteron hormonnak ugyanis fontos szerepe van a megfelelő menstruációs ciklus kialakításában és a terhességben egyaránt.

Egy közelmúltbeli kutatásban közel 450 ezer ember génjeit vetették össze, és arra jutottak, hogy Európában csaknem minden harmadik nő a neandervölgyitől örökölte a progeszteronreceptorát. A vizsgált emberek 29 százaléka az egyik, 3 százalék pedig két másolatát is hordozza azt a génjeiben. Ezek a nők az adatok szerint átlagban több gyermeket hoznak világra, illetve a vetélés aránya is alacsonyabb náluk, mint azok körében, akik nem hordozzák magukban a neandervölgyi ember örökségét.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: