A monogámia sem véd a HPV-től

Az egy szexuális partnerrel rendelkező 18-22 év közötti nők harmada fertőződik meg a méhnyakrákot okozó humán papillomavírussal (HPV) egy éven belül - írja Dr. Rachel Winer (Washingtoni Egyetem) a Journal of Infectious Diseases-ben.

A vizsgálatot 125 szűz, vagy élete első szexuális partnerével kapcsolatban álló fiatal nő bevonásával végezték. A hölgyeknek folyamatosan naplót kellett vezetniük szexuális aktivitásukról, melybe azt is fel kellett jegyezni, hogy partnerüknek előzőleg, vagy éppen aktuálisan hány másik szexuális kapcsolata volt. Négyhavonta nőgyógyászati vizsgálattal győződtek meg róla, hogy jelen van-e a HPV kórokozója. Egy esetleges második szexuális partner a vizsgálatból való kizárást vonta maga után.

Dr. Winer munkacsoportja megállapította, hogy a fiatal nők egyharmada kapta el a HPV fertőzést a szexuális aktivitás kezdetétől számított egy éven belül, illetve hogy három év múlva már a vizsgált alanyok fele fertőzött volt, annak ellenére, hogy még mindig ugyanazzal a partnerrel volt kapcsolatuk. Az is kiderült, hogy ha a partnernek előzőleg kettő vagy több kapcsolata volt már, nagyobb volt a fertőzés veszélye.

A kutatók az óvszerhasználat csökkenésével, valamint a résztvevők nem teljesen megbízható adatszolgáltatásával magyarázzák a kapcsolat második, harmadik évében történő új fertőzéseket. Winer arra hívta fel a figyelmet, hogy a monogámia nem véd a HPV ellen, és hogy a HPV a többi szexuális úton terjedő betegségekkel szemben nemcsak egy szűk kört, hanem a legtöbb szexuálisan aktív embert érinti.

Forrás:
Medipress hírszolgálat

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +10, +15 °C

Délelőtt a napsütés mellett változóan felhős lesz az ég, csapadék nem valószínű. Délután a napos időszakokat időnként gomolyfelhők zavarják, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben eros északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Viharos idő