A magyarok ellenállóbbak az AIDS-szel szemben?

Tudósok megállapították, hogy léteznek olyan emberek, akik különleges génkészlettel rendelkeznek, és nehezebben fertőződnek meg.

Legmagasabb rezisztencia-szinttel rendelkeznek a finnugor csoporthoz tartozók: finnek, észtek, magyarok, illetve a szlávok közül olyanok, akiknek sok ilyen ősük van. Más néptípusoknál ilyen rezisztenciát nem tapasztaltak - mondta Babkov Alekszej, az egyik orosz egyetem virológiai laboratóriumának vezetője.

Az eredmények arra sarkallják a kutatókat, hogy ebből kiindulva dolgozzanak ki terápiát, mellyel blokkolni lehetne a HIV útját.

Kutatások folynak arról is, hogy egyes sejtek miként termelnek védőanyagot az AIDS betegséget okozó HIv-vel szemben.

"A HIV-pozitívak száma gyorsabban nő, mint ahogyan ellátást tudunk biztosítani számukra" - mondta Vagyim Pokroszkij, az orosz szövetségi AIDS központ igazgatója.

2008 eleje óta csaknem 37 ezer orosz kapta el az AIDS-et okozó HIV vírust, a szám Pokroszkij szerint év végére 50 ezerre is emelkedhet. Ez 2007-hez viszonyítva 11,8 százalékos emelkedést jelentene, amikor 44.713 új esetet jegyeztek fel a hivatalos adatok szerint. 2005-ben és 2006-ban 35.861, illetve 39.589 volt az új esetek száma.

Pokrovszkij bírálta a kormány késlekedését a gyógyszervásárlásban és az időnként tapasztalható "gyógyszerhiányt".

"A HIV-pozitívak gyakran túl későn kezdik el a kezelést. Mások nem tudják, hogy elérhető a kezelés, és nem keresik fel az AIDS-elleni központokat" - tette hozzá Pokrovszkij, aki a médiát hibáztatja azért, mert nem törődött a témával, szerinte a szövetségi AIDS-megelőzésről szóló félórás műsorokat kizárólag korán reggel sugározzák, amikor "csak a nyugdíjasok tévéznek".

Az AIDS elleni küzdelem jegyében az Európa Parlament döntést hozott: összehívják a minisztertanácsot, valamint az Európai Bizottságot, hogy kidolgozzanak egy stratégiát a HIV korai felismerésére.

Várhatóan könnyebb lesz az anonim tesztekhez való hozzáférés. A döntés értelmében az EU tagállamainak rendeletet kell hozniuk a HIV/AIDS betegek hátrányos megkülönböztetése ellen, szabadabban mozoghatnak majd az országok között. Továbbá felkérik a tagállamokat, hogy indítsanak kampányt a megelőzéssel, a vizsgálattal és a kezeléssel kapcsolatban.

Erre azért van nagy szükség, mert az új HIV-fertőzöttek 11 százaléka a 25 év alatti.

Forrás:
Medipress

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +15, +22 °C
Minimum: +10, +15 °C

Hazánkban szombaton délelőtt többnyire erősen felhős, borult lesz az ég, északon lehet szakadozottabb a felhőzet. Elszórtan, főleg délen számíthatunk esőre, záporra. Délután továbbra is sok lesz felettünk a felhő. Délen többfelé lehet eső, zápor, máshol nagy csapadék nem valószínű. A szél napközben élénk északnyugati lesz. Hajnalban 10, 15 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 15, 22 fok között alakul. Késő este 10, 15 fok lesz. Szombaton hidegfronti hatás várható, nagy terhelés éri a szervezetet. Erős görcsös panaszok léphetnek fel, többek között görcsös fejfájás, izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek. Romolhat a szívbetegek állapota, az arra hajlamosak keringési és vérnyomáspanaszokat tapasztalhatnak. Csökken a hőérzet, romlik a komfortérzet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Eső