A legrosszabbnak tartott emberi érzelem

A düh a legrosszabbnak tartott emberi érzelmek egyike. Hiába tapasztaljuk már évmilliók óta, tényleges működését csak a legutóbbi időkben kezdi érteni a tudomány.

Az érzelmeink jórészt állati örökségünk emlékei, és szinte mindnek megtalálhatók előképei. A düh nem más, mint mentális eszköz arra, hogy legyűrjük a vélt vagy valós fenyegetéseket - fenyegessék ezek akár életünket, akár a számunkra fontos erőforrásokat, akár az általunk fontosnak tartott társadalmi normákat - írja az index.hu.

"Egy lány ne legyen dühös" A lányoknak a sztereotípiák szerint kedvesnek és jól neveltnek kell lenniük, az ő viselkedésükbe nem fér bele, hogy dühösek legyenek - ha valami nem tetszik nekik, maximum szomorúak lehetnek. Ezért is fordul elő a nők esetében gyakrabban, hogy az agressziójukat passzívan fejezik ki. Korábbi cikkünkért kattintson!

Se nem pozitív, se nem negatív

"Az arcon megjelenő jelektől a hanghordozáson át rendkívül sok olyan kommunikációs jelet veszünk észre, amelyek alapján azonnal felfogjuk, hogy az illető dühös, és ezt a távolságtartásra utasító jelzésként értelmezzük" - nyilatkozta a lapnak Deák Anita, a Pécsi Tudományegyetem Pszichológiai Intézetének adjunktusa. Mindehhez Gerevich József pszichiáter azt is hozzátette, hogy a düh az agresszió egyik faktora, amely hozzátartozik a hétköznapi élethez. A szakember szerint a düh valójába sem nem pozitív, sem nem negatív.

távolságtartásra utasító jelzésként értelmezzük
"Távolságtartásra utasító jelzésként értelmezzük" Fotó: iStock

"Negatívvá, pontosabban kórossá akkor válik, ha a külvilág vagy önmaga ellen fordul. Ez akkor figyelhető meg, ha a düh kiváltásának alacsony az ingerküszöbe, és már a legkisebb provokatív ingerekre jelentkezik" - tette hozzá a pszichiáter, majd folytatta: "a haragnak bizonyára vannak előnyei. Például előny, ha egy passzív, motiválatlan állapotból a harag mozdítja ki az embert és indítja el olyan cselekvéssorra, amely a személyiség fejlődését, gazdagodását szolgálja."

A harag magabiztossá tesz

A lap felidézte Christine Ma-Kellams az amerikai La Verne Egyetemen végzett kísérletsorozatát. A kutató azt bizonyította, hogy az analitikus gondolkodás mindig pontosabb eredményre vezet, mintha az ember zsigerből dönt. A félelem és a harag pedig ronthatja a döntéshozatali képességeket, de teljesen eltérő okokból. Míg ugyanis afélelemelbizonytalanít bennünket, addig a harag indokolatlanul is magabiztosság tesz.

A dühös ember ráadásul problémáiért hajlamosabb másokat (vagy akár mindenki mást: a társadalmat) okolni, minthogy magába nézzen, és a tervezett cselekedete kockázatait is szisztematikusan alulértékeli. Ezt tetőzi, hogy a mérges emberek sokkal jobban ragaszkodnak a sztereotípiákhoz, viszont erősebb bennük a tettvágy - ez pedig igen kellemetlen kombináció lehet.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +26, +32 °C
Minimum: +11, +18 °C

A napsütés mellett többször megnövekszik a felhőzet, a több és vastagabb felhő a Dunántúlon ígérkezik. Nagyobb eséllyel itt alakul ki eső, zápor, zivatar. Élénk lesz az északnyugati szél, 23, 30 fok között alakul a legmagasabb hőmérséklet. Csütörtökön frontmentes idő lesz, de a nagy napi hőingás több panaszt is okozhat. A vérnyomás-ingadozás mellett a fejfájás szintén gyakori tünet lehet, a fokozottan érzékenyeknél pedig a görcsös bántalmak felerősödése is várható. Markáns hatások azonban nem érvényesülnek, a hőségmentes idő jót tesz az alvásnak és a pihenésnek. A Dunántúlon kissé változékonyabb idő lesz, ott ingadozhat a hőérzet. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: