A hatékony fogyókúra titka még mindig ugyanaz

A kutatók újabb bizonyítékot találtak arra, hogy a megfelelően folytatott diéta és testmozgás segít a túlsúlyos, elhízott és súlyosan elhízott embereknek a fogyásban.

A Journal of the American Medical Association szaklapban közzétett két tanulmány kimutatta, hogy a viselkedésbeli változások jelentős hatást gyakorolhatnak a fogyásra, szemben a manapság egyre népszerűbb sebészeti beavatkozásokkal, például a gyomorszűkítő műtétekkel. Mindkét tanulmány során előre csomagolt ételeket használtak, és pénzügyi ösztönzést adtak a résztvevőknek. A kaliforniai Moores Cancer Center által Cheryl Rock vezetésével végzett kutatásban kétéves kísérletet folytattak 442 túlsúlyos tizennyolc és hatvankilenc év közötti nő részvételével. Testtömegindexük 25 felett volt.

A résztvevők személyes, illetve telefonos tanácsadáson vettek részt, és ingyenes, előre csomagolt élelmiszereket kaptak, és megadott utasítások alapján heti öt nap, naponta 30 percig testmozgást végeztek. Két év múlva a központban tartózkodó résztvevők átlagos testtömegcsökkenése hét kilogramm, vagyis kezdeti testsúlyuk körülbelül 7,9 százaléka volt. A telefonos tanácsadáson részt vevő csoport tagjai átlagosan hat kilogrammot, vagyis testtömegük 6,8 százalékát fogyták le.

A kontroll csoportba tartozó nők két alkalommal személyre szabott fogyókúrás tanácsadási foglalkozáson vettek részt egy dietetikussal, és havonta jártak tanácsadásra. Esetükben az átlagos fogyás két kilogramm, vagyis testsúlyuk 2,1 százaléka volt. A tanulmány végére a központban tartózkodó, illetve a telefonos tanácsadásban részt vevő csoport tagjainak több mint a fele adta le testsúlyának legalább öt százalékát, míg a kontrollcsoportban ez csak 29 százaléknak sikerült.

"A tanulmány arra utal, hogy az ösztönzött, strukturált fogyókúrás program az ingyenes, előre elkészített élelmiszerekkel hatékonyabban segíti a fogyást a szokásos fogyókúrás csoporthoz viszonyítva. Ráadásul a testtömegcsökkenés a két évvel későbbi lekövetéskor is megmaradt" - állították a szerzők, hozzátéve, hogy már egy kevés fogyás is csökkentheti a szív-érrendszeri betegségek és a cukorbetegség kockázatát. A résztvevők minden alkalommal 25 dollárt kaptak, amikor ellátogattak a klinikára.

A második, intenzív egyéves tanulmány, melyet Bret Goodpaster vezetésével a Pittsburgh Orvostudományi Egyetemen végeztek, hasonló eredményre jutott. A kutatók 130 súlyosan elhízott felnőtt férfit és nőt vizsgáltak, akik nem szenvedtek cukorbetegségben. Az alanyokat véletlenszerűen két csoportba osztották: az egyikben 12 hónapig diétáztak és testedzést folytattak, a másikban viszont a diéta mellett a testmozgást hat hónappal késleltették. A testmozgás gyors sétát jelentett a hét öt napján, egy-egy óráig. A cél legalább napi 10 ezer lépés megtétele volt. A résztvevők szerény pénzügyi ösztönzést is kaptak céljuk eléréséhez, rendszeresen beszélhettek táplálkozás-szakértővel, és ingyenes étkezéseket is kaptak.

Hat hónap múlva a diétázó és testmozgást végző csoport többet fogyott, mint az, amelyben az edzést elhalasztották: 11 kilogrammot illetve 8 kilogrammot. A kísérlet végére azonban a fogyás közel azonos volt mindkét csoport esetében: 12 kilogramm illetve 10 kilogramm. A kutatók hozzátették, hogy mindkét csoport tagjainak derékbősége, vérnyomása, inzulinrezisztenciája, hasizsír- és májzsírmennyisége csökkent.

"A viselkedés alapú megközelítésmódokat alkalmazó, intenzív életmódbeli intervenciók klinikailag jelentős fogyást eredményezhetnek, és javíthatják a kardiometabolikus kockázati tényezőket súlyosan elhízott személyekben" - foglalták össze a kutatók. A pácienseknek azt tanácsolják, hogy minden fogyókúrás programban már korán kezdjék el a testedzést.

A tanulmány szerint az elhízás a 21. század egyik legsúlyosabb közegészségügyi problémája. Az elhízás az elmúlt három évtizedben gyorsan terjedt, különösen az afro-amerikai nők körében.

Az Egyesült Államokban a népesség 68 százaléka túlsúlyos vagy elhízott, ami jelentősen növelheti a diabétesz, a magas vérnyomás és egyéb rendellenességek kockázatát.

Forrás: Medipress hírszolgálat

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció