A földrengést ezért nem lehet pontosabban jelezni

Amerikai tudósoknak támadt egy jó ötlete, tesztelték, működik, ám ahhoz, hogy azt használni is lehessen, meg kell oldani egy rendszerszintű problémát.

Amerikai tudósok szerint a tenger alatti adatkábeleket kiválóan lehetne használni szeizmométerként, az eljárással azonban egyelőre van egy kis probléma - írja a hvg.hu, megjegyezve: a Föld tengereit és óceánjait behálózzák az adatkábelek.

földrengés, szeizmométer
Ha sikerülne a gyakorlatba átültetni a módszert, akár emberéleteket is menthetne. Fotó: iStock

A Kaliforniai Egyetem, a Berkeley Lab, a Monterey Bay Aquarium Kutatóintézet, valamint a Rice Egyetem tudósai szerint a földrengések előrejelzéséhez remekül használhatóak lennének az említett kábelek. Ezt ráadásul tesztelték is a közelmúltban Kalifornia partjainál. Mint a portál írja, ha a kábeleket külső inger éri, például felszíni vihar vagy földrengés, akkor elkezdenek kicsit mozogni, megnyúlni, amitől viszont nő bennük a feszültség, ezt pedig a tudósok képesek lézerimpulzusok segítségével mérni.

Ennek a módszernek köszönhetően a teszt alatt képesek voltak egy, a tesztponttól 45 kilométerre lévő 3,4 erősségű földrengést jelezni, sőt egy eddig nem ismert törésvonalat is azonosítottak.

S, hogy akkor miért nem terjesztik ki ezt a módszert a tenger alatti kábelhálózatokra? Mert a módszer zavarja a kábelekben folyó adatfolyamot (ezek egy része például a Facebook és a Google kábelhálózata), így a tesztet is csak a kábelek karbantartásakor tudták elvégezni. Ezt a helyzetet kell tehát megoldani, ha szeretnénk, hogy akár a pusztító cunamikat okozó földrengéseket időben jelezzék a tudósok, megmentve ezzel akár több száz vagy ezer ember életét.

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +9, +14 °C

Délelőtt a napsütést időnként gomolyfelhők zavarják, csapadék azonban nem lesz. Délután folytatódik a változóan felhős idő, legfeljebb a Dunántúlon fordulhat elő egy-egy kisebb zápor. A szél napközben eros nyugati lesz. Hajnalban 9, 14 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: