A boldogság fertőző?

Laboratóriumi kísérletek illatmintái arra utalnak, hogy az emberek képesek felvenni mások pozitív érzelmeit az izzadtságuk illatán keresztül.

Egy európai kutatókból szerveződött csoport megállapította, hogy a boldogság vegyi anyagokat generálhat, amelyek a verejtékben vannak elrejtve, s aki beleszagolt ennek illatába, a boldogságkódot is megkapja.

A boldogságról néha könnyebb beszélni, mint megtalálni. Íme 5 tipp, hogy boldogabbak legyenek a mindennapjaink. Kattintson! A kísérletek arra mutatnak, hogy nem csak belélegezzük mások derűs érzelmeit , de ezzel valójában boldogabbá is tesszük magunkat ezzel – mondta a tanulmány társszerzője Gun Semin, az isztambuli Koc Egyetem pszichológia karának kutató professzora. A megállapításokat a közelmúltban a Psychological Science folyóiratban tették közzé.

Semin csapata 12 fiatal férfitől gyűjtött verejtékmintákat azok után, hogy megkérték őket különböző érzelmek, beleértve a boldogság és a félelem átélésére. Az összes férfi egészséges volt, drogmentes nemdohányzók, és senki sem ivott alkoholt, fogyasztott erős illatú ételt, vagy létesített szexuális kapcsolatot a vizsgálat időtartama alatt.

Illatok miatt lehet ragadós a boldogság?

Aztán 36 egyformán egészséges fiatal nőt kértek fel az illatminták megszagolására, miközben követték a reakcióikat. Azért nőket választottak erre a feladatra, mert a nőknek általában jobb a szaglásuk , mint a férfiaknak, és érzékenyebben is reagál az érzelmi jelzőrendszerük.

Az elemzések (például az arckifejezések értékelése) után a következtetésre jutott, hogy feltűnik az úgynevezett „viselkedési szinkronizáció” a verejtékező és a szagoló között, amely a szagminta közvetítésével jön létre.

A kutatások a boldogság kémiai kódját találták „legfertőzőbbnek”. Más tudósok azonban kifejtették, hogy akkor volna igazi haszna a most feltártaknak, ha sikerülne kideríteni, hogy mi a különbség a boldogság és a félelem verejtékben rejlő kódja között, s e kémiai kommunikációnak mi a mechanizmusa.

Forrás: WebMD

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

A pára- és ködfoltok, valamint a keleti, északkeleti tájakon megmaradó felhőzet szakadozását, feloszlását követően napközben általában sok napsütés várható - főként az ország keleti felén erőteljes - gomolyfelhő-képződéssel. Délután főleg hazánk északkeleti, keleti harmadában számíthatunk elszórtan záporokra, zivatarokra. Az északnyugati, északi szél döntően mérsékelt, helyenként északkeleten élénk lesz. A zivatarokat erős, néhol viharos széllökés kísérheti. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 33 fok között alakul. A felhősödésnek köszönhetően sokfelé kevésbé lesz tikkasztó ma a hőség, ahogy az UV-sugárzás is enyhül.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra