A magas emberek jobban bírják a hőséget

Egy triatlonosokat vizsgáló kutatás összefüggést fedezett fel a versenyzők testalkata és aközött, hogy milyen gyorsan futnak meleg és hideg időben.

Egy 171 Ironman triatlonost vizsgáló kutatás szerint a magasabb és vékonyabb versenyzők jobban bírják a hőségben futást, míg az alacsonyabb, zömökebb testalkatúak a hidegben teljesítenek jobban – írja a BBC. Mindez viszont csak a férfiak tekintetében igaz.

A triatlon során a résztvevőknek úszniuk, kerékpározniuk és futniuk kell. A tanulmány szerzői azért ezt a sportágat választották, mert itt összemérhetők a teljesítmények egy evolúciós szempontból fontos képességben (a futásban), valamint olyanokban, amelyek nem annyira voltak jelentősek (úszás és biciklizés). A legnagyobb különbségek pedig éppen a futásban mutatkoztak meg.

magas ember fut
A magas futóknak a melegebb éghajlat való Fotó: Getty Images

A szerzők szerint ez azt jelentheti, hogy az emberi test felépítése és teljesítménye a hőmérséklethez is képes alkalmazkodni. Ezt már az állatvilágban is megfigyelték: a hideg éghajlati területeken élő állatok zömökebbek, rövidebb, vastagabb végtagokkal, hogy kisebb felületről veszítsenek hőt. Ezzel szemben a meleg éghajlaton élő állatok karcsúbbak, hogy ne melegedjen fel gyorsan a szervezet.

Természetesen ez nem csökkenti a motiváció és a felkészülés jelentőségét. „Érdemes számításba venni, hogy milyen hőmérsékletű helyszíneken zajlanak a versenyek, és azt választani, ahol a testalkatunk révén a legjobban teljesíthetünk” – mondta Ryan Calsbeek, a Dartmouth-i Főiskola professzora, a tanulmány szerzője.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28 °C
Minimum: +10 °C

A reggeli, délelőtti derült időt követően napközben az ország nyugati felén, kétharmadán megnövekszik a felhőzet. Kora délutánig nem lesz csapadék, majd a Dunántúl északnyugati, északi részein elszórtan várhatóak záporok, zivatarok. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon meg is erősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul. Ma átmenetileg frontmentes idő várható, holnap azonban újabb front érkezik.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra