A járvány után éledeznek az európai mozik

Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba, számuk ugyanakkor továbbra is elmarad a pandémiát megelőző évek adataihoz képest.

Franciaországban tavaly visszatértek a nézők a mozikba: a több mint 152 millió megváltott jegy a koronavírus-járványt megelőző évek (2017-2019) látogatottsága háromnegyedének felel meg, ami világviszonylatban az egyik legjobb aránynak számít. Bár a legnézettebb filmek toplistáját továbbra is amerikai akciófilmek vezetik, tavaly először a francia filmek több nézőt vonzottak, mint az amerikaiak.

Elmarad a látogatók száma a pandémia előtti időkhöz képest

A francia Nemzeti Filmközpont (CNC) hétfőn közzétett adatai szerint 2022-ben 59,2 százalékkal többen váltottak jegyet a franca mozikba, mint 2021-ben, de még 26,9 százalékkal kevesebben, mint 2017 és 2019 között, amikor is az éves átlag 208 millió volt. Ellentétben 2020-szal és 2021-gyel, tavaly már egyetlen mozi sem volt zárva a koronavírus-járvány miatt, de március közepéig még szigorú intézkedések voltak érvényben: csak oltási igazolással és maszkot viselve lehetett a vetítésekre beülni, a mozikban pedig tilos volt az étel- és az italárusítás, illetve -fogyasztás.

mozi, járvány
Egyre többen térnek vissza a mozikba. Fotó: Getty Images

„Ez nagyon biztató eredmény egy egyelőre még rendkívüli helyzetben. Franciaország az egyik legjobb fejlődést produkálta a világon, korlátozottabb visszaeséssel az Egyesült Államokhoz, Dél-Koreához, Németországhoz, Spanyolországhoz vagy Olaszországhoz képest” - írta közleményében Dominique Boutonnat, a CNC elnöke. A legnézettebb filmek listáját az amerikai akciófilmek vezetik: az Avatar - A víz útja című alkotást több mint 8 millióan, míg a Top Gun: Maverick című filmet 6,7 millióan látták. Harmadik helyre került a Minyonok: Gru színre lép című animációs kalandfilm, amelyre 3,9 millióan váltottak jegyet, a Jurassic World: Világuralom című kalandfilmet 3,5 millióan, a Fekete Párduc 2.-t pedig 3,4 millióan nézték meg.

A francia filmek közül a Bazi nagy francia lagzik című vígjáték harmadik részét látták a legtöbben (2,4 millió), a 2015. november 13-i párizsi merényletsorozatról szóló November című thriller pedig 2,3 millió nézőt vonzott. A CNC összesítése szerint tavaly francia filmekre ültek be a legtöbben, a nézők 40,9 százaléka, megelőzve ezzel először az amerikai filmeket, amelyek a nézők 40,5 százalékát vonzották. 2017 és 2019 között a francia filmek piaci részesedése 37,2 százalék, az amerikaiaké több mint 50 százalék volt.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +14, +19 °C
Minimum: +0, +6 °C

A reggeli párásságot követően sok napsütésre készülhetünk, számottevő csapadék nem alakul ki, legfeljebb északkeleten lehet kisebb eső. Mérsékelt marad a szél, a csúcshőmérséklet 15, 20 fok között alakul. Kedden nem jön front. Kicsit hűvös lesz a reggel, emiatt kopásos ízületi bántalmak jelentkezhetnek, de napközben már a melegedés és a hőingás okozza a panaszokat. Fokozódik a migrénhajlam, többen fáradékonyak lehetnek, erősödhetnek a gyulladások. A napsütés hatására viszont javul a hangulat és a közérzet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: