3 tonnás koponyát emeltek ki a tengerből

365 csontot - köztük egy 5,5 méteres állkapocscsontot és egy 2900 kilogrammos koponyát - hoztak felszínre Oregon partjainál. A kék bálna (Balaenoptera musculus) csontjait három évvel ezelőtt süllyesztették a tenger mélyére, tudományos célból.

Az elhullott bálnát 2015-ben mosta partra a víz az oregoni Golf Beachen. Ez már alapból furcsa volt, hiszen kivételesen ritka esemény, hogy érintetlen kékbálna-tetem kerüljön partra. Az egyetlen dokumentált eset is több mint 200 éve történt a mai Cannon Beach területén - mondta el Bruce Mate tengeriállat-kutató.

bálna, kék bálna, csontok, bálnacsontok, csontváz
bálna, kék bálna, csontok, bálnacsontok, csontváz

Különleges eset

"Minden évben vannak a partoktól távoli vizekben kék bálnák. Amikor ezek az alapvetően mélytengeri állatok elpusztulnak, általában lesüllyednek a tengerfenékre, nem sodródnak partra" - magyarázta a szakértő. A kutatók a különleges bálnatetemről 58 tonna húst távolítottak el, majd a csontokat egy hálóban, súlyokkal lehúzva és egy merülőcsapat segítségével elhelyezték a Newport közeli területen, hogy a víz alatti dögevő halak tisztára csipkedjék őket.

Az állatok különös alvási szokásairól itt olvashat!

Amikor a szakértők eltávolították a húst a csontokról, az állat fejének oldalán szétrobbant erekből származó zúzódás nyomát látták. Ebből arra lehet következtetni, hogy az állat élt, amikor elüthette egy nagy hajó és abba halt bele. A hajóval való ütközés azonban csak a végső csapást jelentette, mivel az állat már eleve rossz egészségi állapotban volt. A hím bálna megközelítőleg három éve alultáplált volt.

Mi lesz a csontokkal?

A csontokat a közeli raktárba szállítják, ahol helyi önkéntesek segítségével el fogják távolítani róluk az olajat és zsírokat, hogy megakadályozzák a csontok avasodását.. A szakértő szerint a hatalmas állati csontváz megtisztítása és összeállítása nagyjából egy évig fog tartani.

Ha összeállították, a csontvázat a newporti Hatfield Tengeri Kutatóközpont új, még építés alatt álló új épületében fogják kiállítani.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +20, +26 °C
Minimum: +0, +7 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt szinte felhő sem lesz az égen, csapadékra nem kell készülni. Délután a napsütés mellett csak kevés gomolyfelhő jelenik meg, de ezekből csapadék nem lesz. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 0, 7 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 20, 26 fok között alakul. Késő este 12, 17 fok lesz. Csütörtökön nem érketik front. Hideg lesz a reggel, fennáll a megfázás veszélye, és a kopásos eredetű ízületi bántalmak is felerősödhetnek. A délelőtti gyors melegedés alatt vérnyomás-ingadozás jelentkezhet. A napsütés javítja a hangulatot és a közérzetet. A délutáni hőérzet a kellemes tartományban alakul. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció