Miért tűnünk télen idősebbnek?

Télen négy évvel és nyolc hónappal tűnik idősebbnek egy nő. A jelenség oka, hogy a szem alatti karikák jóval sötétebbek ebben az időszakban.

Az Adonia Organics kutatói szerint mindez főleg annak köszönhető, hogy télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák. Mindezt fokozza, hogy a kevesebb napfény miatt szervezetünkben csökken a D-vitamin és a szerotonin nevű boldogsághormon szintje, ami kimerültséghez vezet.

Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák
Télen télen sápadtabb az arcbőr, így feltűnőbbek a táskák

A karikák teljes eltüntetésére nincs lehetőség, ám néhány módszerrel halványíthatjuk őket:

Szundítsunk napközben! Már 15 perc pihenés is jót tesz, mert a szervezet úgy értelmezi, hogy jóval többet aludtunk.

  • Használjunk hűsítő borogatást, akár egy kis megnedvesített vatta is megteszi. Ez összehúzza a véredényeket, ezáltal enyhül a puffadás.
  • Jót tesznek a K-vitamint tartalmazó kenőcsök is.
  • Néhány bőrgyógyász hidrokinonos oldatot javasol, amit gyakran olajmentes hidratálóval vegyítenek, így halványítva a területet. A szem alá helyezett pár karika krumplival ugyanezt a hatást érhetjük el.
  • Kerüljük a túl sós ételeket! Visszatartják a folyadékot, így a szem felpuffadásához vezetnek.

Dr. Mark Binette öregedéstudományi szakértő így vélekedett: "Egyre több tanulmány bizonyítja be, hogy a D- és K-vitamin alacsony szintje közrejátszik a karikák kialakulásában. Ráadásul ha már egyszer megjelentek valakin, az nehezen szabadul meg tőlük. Felmérésünkben úgy tapasztaltuk, hogy a nők jobban aggódnak a táskák, mint a ráncok miatt. Egy negyvenéves nő 4,7 évvel tűnhet idősebbnek ezektől a karikáktól."

A szem alatti sötét táskák a leggyakoribb bőrpanaszok közé tartoznak. Vékony kapillárisok okozzák őket, amelyek beszivárogtatják a vért a bőr alá. Ez itt oxidálódni kezd, ettől alakulnak ki a zúzódásokhoz hasonló foltok. Főleg a téli hónapokban jellemző sápadt arcszínen válik mindez feltűnővé. Nyáron általában kevésbé vagyunk kimerültek, és a bőr is sötétebb egy kicsit, így könnyebben elrejthetőek a karikák. Ráadásul a meleg hónapokban a kimerültség is kevésbé jelentkezik, mivel napfény segít a boldogsághormonok termelődésében.

A New York-i AMA Laboratóriumban végzett kutatás szerint a 27-60 év közti nők 82 százaléka küzd télen a szem alatti karikákkal, ez az arány nyáron csak 38 százalék. Nyáron, ahogy a táskák eltűnnek, a fiatalos külső is visszatér.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +7, +12 °C
Minimum: +4, +10 °C

Kezdetben borult lesz az ég, majd felhőátvonulásokra számíthatunk. Többfelé lehet eső, zápor, északon esetleg havas eső is, de délután csökken a csapadékhajlam. Erős, viharos északnyugati szél mellett 7, 12 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Hétfőn erős hidegfronti hatás érvényesül, nagyon megterhelő időszak veszi kezdetét. Erős szívpanaszok léphetnek fel, ingadozhat a vérnyomás, többen rosszulléteket tapasztalhatnak. Gyakori lehet a görcsös fejfájás, a kismamák görcskészsége szintén fokozódik. Csökken a hő- és komfortérzet, fennáll a megfázás veszélye! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: