Döbbenet! Egy egész állatkert él rajtunk!

A bőr - az emberi szervezet legnagyobb szerve - tulajdonképpen egy hatalmas "baktérium-állatkertnek" ad otthont.

A New York-i Egyetem Orvostudományi Karának szakemberei kutatásaik során 182 baktérium fajtát találtak vizsgálati alanyaik bőrmintáin. A kimutatott baktériumok 8 százalékát még soha nem észlelték korábban. Dr. Martin J. Blaser, az egyetem Mikrobiológiai Tanszékének professzora, a tanulmány egyik társszerzője szerint soha nem lehetünk egyedül a bőrünkben.

A kutatócsoport 6 egészséges ember (3 férfi és 3 nő) alkarján vizsgálta a baktériumokat. Egyik alany sem szedett antibiotikumot a vizsgálat időpontjában, illetve 1 hónappal a vizsgálat előtt. A szakemberek mintát vettek a jobb és a bal alkar belső oldaláról, félúton a könyök és a csukló között, mivel két hasonló területet szerettek volna összehasonlítani. Ezek a területek a nem túl gyakran mosott területek közé tartozik az emberi testen. Mivel a változást is szerették volna vizsgálni, ezért 4 vizsgálati alanyból további mintákat vettek az első tesztet követő 8-10 hónapban.

Dr. Blaser szerint az emberi bőr eddig egy ismeretlen világ volt, amit társaival együtt felfedezők módjára kezdtek el kutatni. A folyamat Dr. Zhan Gao vezetésével több mint három évig tartott, és arra jutottak, hogy a bőrön fellelhető baktériumok egy része (54,4 százaléka) állandó lakó, más részük pedig csak átutazóban van. A jelen vizsgálat egy olyan, nagyszabású kísérlet részét képezi, ami szeretné feltárni az ember mikrobiális felépítését. Dr. Blaser csapata korábban a gyomor- és a nyelőcső baktérium flóráját vizsgálta. A végső cél, hogy megállapítsák az egészséges és a beteg szervezetben jelenlévő baktériumokat.

A szervezett saját baktériumai a test leggyakoribb sejtjei, a többi sejtekhez képest 10 az 1-hez arányban fordulnak elő. A bőrön található populáció az ember életritmusához képest változik. "A bőrt érintő különböző tényezők mint pl. az időjárás, a nap és a kozmetikumok ugyanúgy érintik" - mondta Dr. Gao.

A tanulmány szerint, a teljes baktérium csíraszám közel háromnegyede - 71,4 százaléka - az egyénre specifikusan jellemző volt. A baktériumok között három típus csak férfiakban volt kimutatható, ami arra enged következtetni, hogy a bőr baktérium tartalma nem szerint is különbözik.

"A vizsgálati alanyokon a leggyakrabban előforduló baktérium nem nagyon változik, de az átmeneti törzsek rendkívül változatosok lehetnek, időjárástól, étkezéstől, személyi tisztálkodástól és megbetegedéstől függően" - állapította meg Dr. Gao. A bőr soha nem baktériummentes, amely kedvező tényező, ugyanis a hasznos baktériumok nélkül a szervezet nem is tudna túlélni. A kutatócsoport további vizsgálatokat tervez, a beteg bőrt vizsgálják és összevetik azt az egészséges bőr baktériumflórájával.
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Mit jelent, ha valakinek "vegyes" a bőrtípusa?

Tippek

A bőrsejteket frissíti az oxigén. Az oxigénfelvétel 95 százaléka történik a tüdőben, a másik 5 százalékot bőrlégzéssel vesszük föl. A legjobb, ha friss levegőn hagyjuk bőrünket lélegezni.