Bőrünk védelmében

(MTI-Press) Nyáron - minden orvosi jó tanács ellenére - sokan süttetik a bőrüket, akár negyven fokos hőségben is. De télen sem lazítanak, szoláriumtól várják a csokoládé barnaságot. A bőrgyógyászok pedig csóválják a fejüket. Évek múlásával nem csak a bőr öregszik, megváltoznak az anyajegyek, az aprócska szemölcsök egyre nagyobbak lesznek. A bőrünkről beszélgettünk dr.Tihanyi Lilla bőrgyógyásszal.
- Mi az összefüggés illetve a különbség a festékes anyajegy és melanoma között?
- A bőrünkön veleszületett vagy az első 30 életév alatt kialakuló anyajegyek éles szélűek, és színük eltér a környezetüktől. Az élet folyamán nem , vagy alig változnak. A melanoma a bőr rosszindulatú daganata, mely távoli áttéteket is ad. Megjelenésük alapján laikusok számára könnyen összekeverhető a két dolog , ezért érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, aki dermatoscop / bőrmikroszkóp/ segítségével igyekszik diagnosztizálni az eseteket.
- Tapasztalatai szerint időben fordulunk orvoshoz?
- Egyre többen jönnek anyajegy vizsgálatra, de sajnos találkozunk elhanyagolt esetekkel is. Rendkívül fontos a korai felismerés, hiszen életek múlhatnak rajta. Jelenleg a legkorszerűbb anyajegyvizsgálat a számítógéppel támogatott diagnosztika, mely megállapítja a beteg melanoma rizikóját, és egy algoritmus szerint értékeli az egyes anyajegyeket ill. gyanús festékes elváltozásokat.
Mindezt bőrgyógyász szakorvos ellenőrzése mellett teszi.
- Mikor keressük fel a bőrgyógyászt?
- Új anyajegy keletkezése esetén, meglévő anyajegy változása esetén: pl. mérete, vastagsága ill. színe változik, fájdalom vagy viszketés alakul ki, vérezni vagy váladékozni kezd, környezete begyullad. Az elváltozások méretétől függ a sebészi beavatkozás nagysága, általában helyi érzéstelenítéssel történik. Az eltávolított szövetet mindenképpen szövettani vizsgálatnak kell alávetni. Él a betegek körében egy tévhit, amit ezúton is szeretnék
megcáfolni: jobb nem hozzányúlni, mert akkor válik rosszindulatúvá, akkor ad áttétet. Ez nem így van
Csak a későn eltávolított melanoma esetén - ez azt jelenti, hogy már van áttét, csak esetleg még nem tudunk róla- fordul elő, hogy a műtét után jelennek meg az áttétek.
Ezek megjelennének a műtét nélkül is, hiszen az elváltozás akkor már rosszindulatú volt.
- A szemölcs csak szépséghiba, vagy gyanús-kóros elváltozás?
- A köznyelv többféle elváltozást is szemölcsnek nevez - sokszor bizonyos anyajegyeket is - Bőrgyógyászként csak egyes vírusfertőzés által létrejövő bőrátváltozásokat nevezünk kórosnak. Korai stádiumban szerencsére a melanoma 100%-ban gyógyítható. Ne feledjük: napjainkban a melanomás halálesetek nagyobb része megelőzhető lenne egy egyszerű, fájdalommentes vizsgálattal. A melanoma a 20-30 éves korosztály leggyakoribb daganata, a 25-30 éves nők között a leggyakoribb halálok. Élete során 75 emberből egynek melanomája lesz. A jelenlegi tendenciák folytatódása szerint 2010-re ez tovább emelkedik: 50-ből egy személy ebben betegszik meg.
Beszélgetésünk végén Tihanyi Lilla megismételte: az emberek valóban felelőtlenül napfürdőznek. Hozzáfűzte, szakmai körökben ismert a szolárium negatív hatása is. Bár sokan használnak fényvédőt, de lényegesen alacsonyabb faktorszámút a kelleténél. A barnaságnak ára van: amit esetleg csak tíz-húsz év múlva tapasztalunk: száraz, ráncos bőrrel fizetünk.
Hamary Dénes
Más bőr problémákról is szerene többet megtudni?
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Kiemelt téma cikkei

Bőrápolási kvíz

Honnan lehet felismerni a zsíros bőrt?

Tippek

A problémás bőrterületekre javasolt speciális krémek drágák, de ezeket elég a kényes helyekre kenni. A szomszédos bőrfelületeket elég általános bőrápolóval kenni.