5 dolog, amitől még szárazabbak lehetnek az ajkaink

HáziPatika

Ha kiszáradt, kicserepesedett a szánk, az meglehetősen kellemetlen érzetet okoz, nem mellesleg pedig esztétikai szempontból is zavaró. Azon kívül, hogy ápoló balzsammal kenegetjük, nem árt, ha utánajárunk, mitől válik dehidratálttá a bőr ezen az érzékenyen területen, hogy a jövőben el tudjuk kerülni a problémát.

8 bőrápolási hiba, amely öregít - ezeket semmiképp ne kövessük el!

A szánkon nem található faggyúmirigy, amelyek normál esetben gondoskodnak arról, hogy a bőr felszíne ne száradjon ki. Éppen emiatt fontos óvnunk az ajkakat, hiszen más testrészekhez képest jóval érzékenyebben reagál a külső és belső hatásokra is. A téli hideg, szeles időjárás és a mellé társuló fűtési szezon gyakran megviseli a szánk bőrét, de a tavasz, majd nyár beköszöntével is sokak küszködnek az állandóan kicserepesedett ajkak problémájával. Ha mi is közéjük tartozunk, érdemes odafigyelnünk az alábbiakra: 

Forró vízzel mosunk arcot

Nagyon helyes, ha sosem hagyjuk ki a reggeli és esti arctisztítást, de nem mindegy, hogy ezt milyen hőmérsékletű vízzel tesszük. A túl meleg víz ugyanis sokkolja a bőrünket, károsítja, kiszárítja azt - és ez nemcsak az arcra, de a száj területére is igaz. A legjobb, ha langyosabb fokozatra állítjuk a csapot. Utána pedig nemcsak az arcunkról, de a szánkról is gondosan is felitatjuk a nedvességet a törölközővel, de vigyázzunk, ne dörzsölő mozdulatokkal végezzük ezt. 

Ne harapdáljuk, és ne nyaldossuk a szánkat, mert ezzel tovább szárítjuk. Fotó: Getty Images
Ne harapdáljuk, és ne nyaldossuk a szánkat, mert ezzel tovább szárítjuk. Fotó: Getty Images

Az alkohol belülről is dehidratál

Egy-egy átmulatott éjszaka után másnap nemcsak fejfájással, hanem kiszáradt ajkakkal is ébredhetünk. Az alkohol ugyanis vizet von el a testből, és ha ezt nem pótoljuk, gyorsan meglátszik a szánkon. Elsősorban kerüljük a túlzásba vitt ivászatot, de legalábbis figyeljünk rá, hogy minden egyes alkoholos ital után lehörpintsünk egy pohár szénsavmentes ásványvizet is. Így megelőzhetjük a kiszáradást. A mulatozásokon kívül is ügyeljünk rá, hogy legalább napi 1,5-2 liter folyadékot fogyasszunk (lehetőleg vizet vagy teát), ezzel gondoskodhatunk arról, hogy testünk belsőleg is kellően hidratált maradjon. 

Még egy ok, amiért megéri leszokni a dohányzásról 

A cigarettázás bőrre gyakorolt káros hatásait már több kutatás is bizonyította. Mivel a dohányzás hatására jelentősen felgyorsul a bőr öregedési folyamata, kevésbé lesz ellenálló a külső hatásokkal szemben, kiszárad és nem képes megújulni. Ez is állhat az állandóan kicserepesedő ajkak hátterében. Ráadásul még egy kellemetlen mellékhatással kell számolni: a sok szívás és fújás miatti csücsörítéstől először apró, majd mélyebb ráncok sokasága jelenik meg a száj körül. 

Ha túl sokat nyalogatjuk a szánkat

A szárazság következtében fellépő kellemetlen, feszülő érzés miatt gyakran akaratlanul is megnyaljuk az ajkainkat. Ez azonban csak pillanatnyi enyhülést hoz, később csak ront a helyzeten. A nyál enzimösszetétele révén ugyanis szárítja a bőrt, vagyis éppen ellenkező hatást érünk el a nyalogatással, mint szeretnénk. Tartsunk magunknál ezért inkább egy megfelelően hidratáló ajakápolót, és azzal kenjük be rendszeresen a szánkat - nem csak akkor, ha azt érezzük, hogy kezd kiszáradni.  


Betegség tünete is lehet

Ha minden fenti tényezőt kizártunk, mégis állandóan cserepes a szánk, akkor érdemes az irányba vizsgálódnunk, nincs-e más, eddig rejtett egészségügyi problémánk. A kiszáradt ajkak jelezhetnek például vashiányt, cukorbetegséget vagy a B2-vitamin túl alacsony szintjét. A szánk kirepedezhet akkor is, ha valamilyen oknál fogva túl sok A-vitamin halmozódott fel a szervezetünkben (ez például egyes akné elleni gyógyszerek mellékhatása szokott lenni). Ha pedig leginkább a szánk sarkában tapasztalunk szárazságot, akkor gyanakodhatunk gombás fertőzésre is. 

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Bőrápolási kvíz

Mi ellen véd a bőrben termelődő melanin?

Tippek

Az orcát a tenyérrel az orrtól a fülek felé haladva, a homlokot az orrtól a hajtövekig a középső ujjakkal masszírozzuk. A száj körül körkörös mozdulatokat végezzünk.