Koronavírus: durva tévhitek terjednek

A koronavírussal kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Talán ez lehet az oka annak is, hogy ennyi tévhit terjed az új kórokozóról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan dolgozik azon (is), hogy megcáfolja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet kiemelte például, hogy a hideg időjárás és a forró fürdő sem pusztítja el a szervezetben lévő koronavírust. Az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis - az időjárástól és a fürdővíz hőmérsékletétől függetlenül - 36,5 és 37 Celsius-fok között van, ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

Ezek sem segítenek

Koronavírus: így semmiképpen nem terjed - olvassa el korábbi cikkünket!

A koronavírus-fertőzés megelőzésével kapcsolatban is számos tévhit terjed. Fontos tudni, hogy a fokhagyma fogyasztása, a orr sóoldatos öblítése és a 15 percenkénti vízivás nem a megfelelő módja a védekezésnek, ahogy az egész test alkohollal vagy klórral történő permetezése sem. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás .

koronavírus, koronavírus tévhitek, koronavírus megelőzés, koronavírus terjedése, koronavírus WHO
A forró fürdő nem öli meg a szervezetben lévő koronavírust. Fotó: Getty Images

Így nem lehet kiszűrni a fertőzötteket

Futótűzszerűen terjed egy elmélet, amely szerint ha valaki legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül, az nem beteg. Bár a koronavírusos betegeknek valóban nehezére eshet nagy levegőt venni, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét, nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött - hangsúlyozza a WHO . Tudatták azt is, hogy a hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki, a tünetmentes vírushordozókat nem.

Bárki elkaphatja

Az idősek és krónikus betegséggel élők esetében nagyobb a súlyos megbetegedés esélye, a koronavírus azonban alapvetően bármilyen életkorú embert megfertőzhet. A szervezet ezért azt javasolja, hogy mindenki védekezzen a vírus ellen.

A WHO kiemelte továbbá, hogy jelenleg még nem létezik olyan gyógyszer, amelyet kifejezetten az új koronavírus megelőzésére és kezelésére fejlesztettek volna. De már számos lehetséges gyógymódot vizsgálnak, és világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén is.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +7 °C
Minimum: -1 °C

Általában erősen felhős vagy borult lesz az ég, emellett az éjszaka kialakult köd, pára is fokozatosan megszűnik. Sokfelé várható eső, zápor, ami északnyugat felől egyre nagyobb területen - nagyjából a Pécs-Miskolc vonalig - havas esőbe, havazásba vált. Északnyugaton a friss hóréteg síkvidéken meghaladhatja az 5, a magasabban fekvő területeken akár az 5-10 centimétert is. Átmeneti időre néhol ónos eső előfordulhat, sőt helyenként zivatar is kialakulhat. Késő délutántól nyugat felől csökken a csapadékhajlam. Eleinte északnyugaton az északnyugati, délkeleten a déli szelet erős lökések kísérhetik. Napközben az északnyugatira, nyugatira forduló légmozgás többfelé erős, az Észak-Dunántúlon időnként viharos lesz, és ott a magasabban fekvő helyeken hófúvás is előfordulhat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 1 és 18 fok között valószínű, északnyugatról délkelet felé haladva mérhetjük a magasabb értékeket. Késő estére -3 és +8 fok közé hűl le a levegő, a keleti határvidéken lesz a melegebb. A meteorológusok szerint napközben ismét kettős fronthatás lesz a domináns, melynek hátterében egy mediterrán ciklon áll.