Koronavírus: durva tévhitek terjednek

A koronavírussal kapcsolatban még sok a bizonytalanság. Talán ez lehet az oka annak is, hogy ennyi tévhit terjed az új kórokozóról.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) folyamatosan dolgozik azon (is), hogy megcáfolja a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos tévhiteket. A szervezet kiemelte például, hogy a hideg időjárás és a forró fürdő sem pusztítja el a szervezetben lévő koronavírust. Az egészséges ember normális testhőmérséklete ugyanis - az időjárástól és a fürdővíz hőmérsékletétől függetlenül - 36,5 és 37 Celsius-fok között van, ami kedvező feltételt teremt a vírus továbbéléséhez.

Ezek sem segítenek

Koronavírus: így semmiképpen nem terjed - olvassa el korábbi cikkünket!

A koronavírus-fertőzés megelőzésével kapcsolatban is számos tévhit terjed. Fontos tudni, hogy afokhagymafogyasztása, a orr sóoldatos öblítése és a 15 percenkénti vízivás nem a megfelelő módja a védekezésnek, ahogy az egész test alkohollal vagy klórral történő permetezése sem. A vírus elleni védekezés leghatékonyabb módja a gyakori kézmosás.

koronavírus, koronavírus tévhitek, koronavírus megelőzés, koronavírus terjedése, koronavírus WHO
A forró fürdő nem öli meg a szervezetben lévő koronavírust. Fotó: Getty Images

Így nem lehet kiszűrni a fertőzötteket

Futótűzszerűen terjed egy elmélet, amely szerint ha valaki legalább tíz másodpercig vissza tudja tartani a lélegzetét köhögés nélkül, az nem beteg. Bár a koronavírusos betegeknek valóban nehezére eshet nagy levegőt venni, de az, hogy valaki vissza tudja tartani a lélegzetét, nem jelenti azt, hogy nem lehet fertőzött - hangsúlyozza a WHO. Tudatták azt is, hogy a hőszkenner csak a lázas koronavírusos betegeket szűri ki, a tünetmentes vírushordozókat nem.

Bárki elkaphatja

Az idősek és krónikus betegséggel élők esetében nagyobb a súlyos megbetegedés esélye, a koronavírus azonban alapvetően bármilyen életkorú embert megfertőzhet. A szervezet ezért azt javasolja, hogy mindenki védekezzen a vírus ellen.

A WHO kiemelte továbbá, hogy jelenleg még nem létezik olyan gyógyszer, amelyet kifejezetten az új koronavírus megelőzésére és kezelésére fejlesztettek volna. De már számos lehetséges gyógymódot vizsgálnak, és világszerte dolgoznak az oltóanyag kifejlesztésén is.

Rejtély, mikorra lesz gyógyszer a koronavírus ellen - olvassa el a részleteket társportálunk, az nlc.hu cikkében!

)
Sebkezelési rutin (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +27 °C
Minimum: +7, +12 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt általában közepesen felhős időre készülhetünk, csapadék nem valószínű. Délután a napsütés mellett fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de ezekből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk nyugati lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 27 fok között alakul. Késő este 15, 20 fok lesz. Csütörtökön gyenge hidegfront hat a szervezetre. Az érzékenyeknél görcsös fejfájás, valamint izom- és hasi görcsök is jelentkezhetnek, az arra hajlamosak vérnyomás-ingadozást is tapasztalhatnak. Átmenetileg az ízületi problémák is fokozódhatnak. A szél kissé csökkenti a hőérzetet, a szabadban változó komfortérzet lesz jellemző. Az alvásproblémák mérséklődnek. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció