Természetes gyógymódok emlőgyulladásra

Nemcsak a nőket, a férfiakat is érintheti a baktérium okozta gyulladás. A mellben féloldalasan jelentkező duzzanatot természetes hatóanyagokkal is kezelhetjük, orvosunkkal együttműködve.

A női mell rendszerint féloldali gyulladása a szoptatásmásodik-harmadik hetében a gyakoribb. Ezektől az időszakoktól eltekintve az emlőgyulladás (mastitis) viszonylag ritka, de nem kizárt.

Általános tudnivalók

Talán meglepő, de néha a férfiakat is érintheti. Az emlőmirigyek fájdalmas gyulladását általában a Staphylococcus aureus baktérium okozza: a csírák a mellbimbó parányi repedésein és sérülésein keresztül jutnak be a szövetekbe.

Ha kíváncsi mi szól még a babatáplálás természetes módja mellett, kattintson! A bakteriális emlőgyulladás a szoptatás idején, a kezdetben nem bakteriális formából alakulhat ki. Ez akkor történik, ha a kisbaba nem üríti ki teljesen az emlőtvagy a tejmirigyjárat eltömődik, a tej pang, és a környező szövetekbe kerül. Ezek a tejet idegen testnek tekintik, és elválasztani gyermeküket.

Tünetek

Kismamák esetében láz, rendszerint féloldali mellfájdalom, fájdalmas szoptatás, feszültségérzet a mellben, bőrpír, melegségérzet, hónalji nyirokcsomó-duzzanat. A szoptatási időszakon kívül, illetve férfiak esetében a tünetek általában sokkal enyhébbek.

Azonnal orvoshoz kell fordulni magas láz és rossz közérzet esetén, és ha néhány napon belül nem tapasztalható jelentős javulás. Ha vényköteles antibiotikum nélkül, a természetes gyógymódot választva akarunk boldogulni, azonnal cselekednünk kell, lehetőleg az orvossal vagy a szülésznővel közösen. Már a tejpangás is minden esetben azonnali kezelést igényel. Ha a gyulladásból kifolyólag tályog keletkezett az emlőben, a genny eltávolításához műtéti beavatkozásra van szükség. Lehetséges szövődmények: Tályog- és sipolyképződés, vérmérgezés veszélye.

A szoptatási időszakon kívül, illetve férfiak esetében a tünetek enyhébbek

Természetes gyógymódok

• A szoptatás során alapvetően orvossal vagy szülésznővel kell egyeztetni minden intézkedést, mivel a hatóanyagok belekerülhetnek az anyatejbe.

borsmenta, naponta 3-szor teaként fogyasztva csökkenti az esetlegesen túlzott tejtermelődést, és enyhítheti a panaszokat.

• Reggel és este, illetve igény szerint napközben is kb. 30 percre borítsuk be szoptatás után az emlőt néhány lehűtött fejeskáposzta-levéllel (csak a mellbimbót ne fedjük be), és húzzunk rá melltartót. A levelek előkészítése: a kemény középső ereket vágjuk ki, hengereljük át a leveleket erősen egy sodrófával, majd helyezzük a mellre. Amikor eltávolítottuk, tiszta langyos vízzel mossuk le a bőrt, nehogy a baba a következő szoptatáskor kapjon a hatóanyagokból, illetve ne fogadja el anyja mellét, a megváltozott íz miatt.

• Enyhítően hat szoptatás után a túróborogatás is, illetve használhatjuk az árnika és a kakukkfűillóolajait is.

Figyelem: a növényi gyógyszerek orvosságok, amelyeknek megvannak a maguk mellékhatásai és ellenjavallatai. Ezek használata előtt kérjünk tanácsot gyógyszerészünktől, kezelőorvosunktól. Gyermekek, várandósok és krónikus betegek esetében mindig különös elővigyázatosságra van szükség.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31, +37 °C
Minimum: +14, +21 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek, de ezekből csapadék nem alakul ki. Igazi hőség várható, az időnként megélénkülő délies szél mellett 31, 37 fok között tetőzik a hőmérséklet. Hétfőn ismét a kánikula terheli meg a szervezetet. A szívbetegek különösen veszélyeztetettek, de még az egészségesek körében is előfordulhat rosszullét, szédülés és vérnyomáspanaszok is. A déli órákban kerülendő a tűző napon tartózkodás! Gyakoriak a fejfájásos tünetek is, sokan alvásproblémáktól szenvednek. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)