Tajcsi - a hegyeket mozgató belső erő

Az ősi keleti tanítások szerint, ha belső erőnk meggyengül, magunk is gyengék leszünk, ha viszont aktivizáljuk, szinte bármit meg tudunk tenni a testünkkel. Erre épül a tajcsi is.

De vajon lehet fokozni a belső erőt? Igen! Ha figyelünk rá, rendszeresen edzésben tartjuk, nagyon sokat teszünk azért, hogy egészségesek maradjunk. A tajcsi mozgásrendszere harmonikus, meditatív mozdulatsoraival ezt a belső erőt kezeli mesteri módon.

A mozgás gyógyító ereje

Semmi újat nem mondunk azzal, hogy a rendszeres mozgásnak egészségmegőrző hatása van, ám a tajcsi ezt sajátos módon biztosítja. A lassú, pontosan kidolgozott mozdulatok a szervek körüli izmokat dolgoztatják, fokozzák a vérkeringést, hatékony működésüket segítik azzal, hogy optimalizálják az energiaszintjüket. A csi jelenti a belső erőt, a tajcsi pedig a belső erő használatának képességét. Míg a külső erőnek, így az izomerőnek megvannak a korlátai, a belső erő, a csi lényegében korlátlan. Belső energiáink mozgósításával segítjük a gyógyulási folyamatokat, és megelőzhetjük a betegségek kialakulását. A tajcsi több ezer éves gyakorlatai összhangban vannak a testben zajló folyamatokkal, a megelőző hatás pedig azzal érhető el, hogy a rendszeresen végzett gyakorlatokkal szabadon lehet áramoltatni a csit.

Nem csak a testnek

Mire jó még a tajcsi? Szemlézze korábbi anyagainkat a témában !A tajcsi, mint valamennyi keleti mozgásforma, nem választja külön a testet és a szellemet, az előbbi karbantartását elképzelhetetlennek tartja az utóbbira fordított figyelem nélkül. Ezért a tajcsi meditatív mozgás is, ahol a gyakorlatok túlmutatnak a fizikai működésen, és az elengedettség, nyitottság állapotának elérését kínálják. Ahogy a tajcsit magas szinten művelők fogalmaznak: a mozgásban a belső biológiai és tudati működés nyilvánul meg. A lassan végzett, átgondolt mozdulatsor valójában mozgásban végzett meditáció, melynek fontos eleme a megfelelő légzés. Amikor tajcsi-gyakorlatokat végzünk, fontos, hogy tudatunkkal is ott legyünk, ne kalandozzunk mindenfelé. Csak így "hat" a mozdulat, s ezáltal segít is ellazulni, kiszakadni a napi gondokból, hisz legalább a gyakorlás idejére nem foglalkozunk a hétköznapi problémákkal. Másként nincs is értelme.

Ahány stílus, annyi cél

A tajcsi alapvetően harcművészet, melynek eredetét sok forrás a saolin kolostorok harcosaihoz köti. Az idők folyamán több stílusa alakult ki, melyek attól függően határolódnak el egymástól, hogy milyen módon és milyen hangsúllyal kezelik a harci, önvédelmi elemeket, valamint a gyógyító és egészségmegőrző hatást. Az emberek más-más indíttatásból kezdenek el tajcsit gyakorolni: fizikumuk fenntartásáért, egészségük megőrzéséért, küzdősporttudásuk tökéletesítéséért, a mozgás adta nyugalomért, meditatív állapotért. Természetesen a harcos elemeket hangsúlyozottan kezelő ágakban is érvényesül az egészségmegőrzés, a meditáció szerepe. Sőt helyesebb, ha azt mondjuk, hogy a tajcsi mindezek összessége, és az egészségmegőrző szerepet kiemelő stílusból kerültek ki a harci elemek.

Stílusok, iskolák

A tradicionális tajcsi csüan (Taijiquan) elterjedt stílusai a csen, a vu és a jang, de több újabb keletű irányzat alakult ki, mint például a jógaelemeket is ötvöző integral tajcsi vagy a kifejezetten az egészség megőrzésére és helyreállítására fókuszáló úgynevezett taoista tajcsi.

"Harcmentesített" taoista tajcsi

A tajcsi taoista változata kifejezetten az egészség helyreállítására, megtartására helyezi a hangsúlyt, a harci, önvédelemi elemek teljes kiiktatása mellett. Könnyed jellege miatt felső korhatár nélkül végezhető, időskorban is elkezdhető. Mozgáselemei megegyeznek a tajcsi bármely stílusában alkalmazott elemekkel, de a terpesztések, hajlítások szögei, a guggolásmélységek könnyebbek, nem kívánnak komolyabb fizikai erőnlétet, ügyességet, ezért alkalmasak rehabilitációra s arra, hogy nem sportoló átlagemberek, idősek is űzzék. Itt éppúgy megjelennek az ütő, hárító mozdulatok, mint a többi stílusban, ám ezeket végig - nemcsak az elsajátítás fázisában - lassan végzik, és kifejezetten az egyes szervek, idegpályák megmozgatását szolgálják. Azoknak, akiket a tajcsiban nem a harcművészeti irány vonz, a taoista tajcsi művelését ajánlják.

Ebben a stílusban 108 egymásba fűződő, úgynevezett teljes lépés sajátítható el rendszeres gyakorlással. Bár a tajcsi egész életen át fejleszthető, sőt mondhatni, igazán meg sem tanulható, a taoista tajcsi alaplépéseit egy három hónapos kezdő tanfolyamon többé-kevésbé meg lehet tanulni. A lényeg azonban a rendszeres gyakorlás: így tökéletesednek a mozdulatok, ezáltal hatnak egyre jobban testünkre és tudatunkra, s így állandósíthatjuk jótékony hatásait.

Így hat

A megfelelően végrehajtott gyakorlatokkal megmozgatjuk belső szerveinket, a kimunkált mozdulatok olyan idegpályákat is munkára késztetnek, melyeket ritkábban használunk. Mindkét oldalunkat aktivizálja, így kifejezetten előnyös azoknak, akik aszimmetrikusan terhelik a testüket, vagy a sokszor végzett egyoldalú mozdulataik miatt ellustulnak a másik oldali idegpályák. Megfigyelhető, hogy például a fodrászok, akik mindkét kezüket használják, könnyebben tanulják meg a tajcsit, mint azok, akik irodai munkát végezve sokat írnak ügyesebb kezükkel. Ebből adódik - a meditációs jelleg mellett -, hogy a tajcsi jótékonyan hat az elmére is.

Egyes mozdulatok - akár a szakszerű masszázs - egész testünkre hatva stimulálják a gerinc mellett futó idegpályákat. Nagyon fontos a keringésre gyakorolt jótékony hatása. Izmaink és ízületeink úgy válnak sosem látott módon lazává, hajlékonnyá, hogy nem végzünk hagyományos értelemben vett nyújtó gyakorlatokat.

Tanfolyamok

A tajcsit nem lehet könyvből vagy dévédéről megtanulni, a helyes mozdulatok megtanulásához képzett oktatókra van szükség, akik az órák alatt folyamatosan ellenőrzik a gyakorlatokat. A Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság egy non-profit világszervezet része, a társaságnak jelenleg több városban van klubja. Web: www.taoistataichi.hu

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +1, +5 °C
Minimum: -4, +2 °C

Párás, borongós időre kell számítani. Az északkeleti tájakat kivéve többfelé lehet eső, nyugaton havas eső, hó is. Mérsékelt szél mellett 1, 5 fokig melegszik a levegő. Pénteken kettősfronti hatás érvényesül, erősebb panaszok délen, délnyugaton és nyugaton lehetnek. Ismét gyakorivá válhat a fejfájás, emellett a keringési és vérnyomáspanaszok is megszaporodhatnak. Csökken a hőérzet, alacsony lesz a komfortérzet, sok tünet jelentkezhet. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, kissé csökken. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: