Ősi gyógymód a bölcsőtől a koporsóig

A nyugtató simítás; a kötőszöveteket, izmokat pezsdítő vagy nyugtató dörzsölés; az izmomvérkeringést javító gyúrás, a fájdalomcsillapító, értágító ütögetés; a lazító és nyugtató vibráció meglepő hatással bíró masszázsfogások...

Gyógyító érintések

Az ember már magzatként élvezi a magzatvíz simogató közegét, ami akár egy masszázsmedence, édesanyja testének mozgásait közvetíti számára. Pici gyermekként olyan sok simogatást, gyömöszölést kap, amit aztán talán soha többet. Nem csupán szeretetből. A felnőttek élettani törvénynek engedelmeskednek az életerőt adó érintésekkel, melyekre később is szükség van, csak nagyobb, kevésbé érzékeny testhez mérten nagyobb erővel. Ez a masszázs. Felüdülést, sőt egészséget adhat.

Ha gyógyszer, műszer, orvos nem tud segíteni, ez az ősi gyógymód akkor is kéznél van. A mobiltelefonok kora előtt történt, hogy egy tizennyolc éves villámcsapás sújtotta, moccanni sem tudó fiút, édesanyja minden segítségtől távol masszírozással két óra alatt talpra állított. Erre lehet azt mondani, hogy isteni sugallat és isteni csoda!

A masszázs helyén és test szerte

A masszírozó kéz erős érintésére a bőr több millió érzékelő idegvégződése közül az ott lévők jelt küldenek az agynak. Válaszul központi idegrendszeri utasításra a helyi erek kitágulnak. A javuló vérellátás bőven szállít oxigént és tápanyagot, a nyirokkeringés is megélénkül, az anyagcsere-végtermékek gyorsabban szállítódnak el a sejtektől. Ideális a regenerációhoz. Miközben az erős bőrkoptató érintés gyorsítja az elhalt szarupikkelyeinek leválását, a bőr osztódó rétege felől a bőrsejtek és rostok megújulnak, a bőr rugalmasabbá, ellenállóbbá lesz.

Az izmokban is hasonló a hatás; gyorsul az anyagcsere és a bomlástermék-eltakarítás. A sportmasszázs az izom teljesítményét akár húsz-harmincszorosára is növelheti. Masszázskor a központi idegrendszer egész testre vonatkozó parancsokat is ad, valamint a hormonhatással rendelkező értágító hisztamin és az erek falának áteresztőképességét fokozó bradikinin termelődik. A vér- és nyirokkeringés test szerte élénkül, így az anyagcsere, a salakanyagok elszállítása, kiválasztása is. Csökken a vérnyomás, tehermentesül a szív, valamennyi szerv, az agy és az idegrendszer tápanyag- és oxigénellátása javul. Az agy közérzetjavító, fájdalomcsillapító endorfintermelése nő.

A masszázs oldja a stressz okozta feszültségeket, fizikai problémákat. Ez az alapja a frissítő, relaxáló masszázsoknak. Az orvosi problémák közül a stressz-eredetűek mellett a mozgásszervi panaszokra, izomfájdalmakra, -görcsökre, izomfáradtságra, ortopédiai problémákra ajánlják leginkább.

Mozgás helyett passzív fogyókúra és gipsz alá hatoló gyógyerő

A masszázs úgy hat, mint a séta a friss levegőn, vagy a sport. A bőrre és izmokra kifejtett hatását illóolajoknak vagy méznek a masszázskrémbe keverésével fokozhatjuk. A fiatalító és méregtelenítő hatás mérhető! A rendszeres masszázstól a testtömeg csökken.

A masszázs súlyosabb panaszokra is gyógyírt adhat, csak nem gondolunk rá. Az orvosi vagy gyógymasszázst orvosi javallatra és felügyelet mellett végzik. Nem csak sebgyógyulást, hegfelszívódást serkenthet, belgyógyászati, pszichiátriai vagy komoly nőgyógyászati gondokra, anatómiai eltérésekre, szülési sérülésekre, méhelőreesésre is megoldást adhat. Még a begipszelt végtagra is jó! No nem a gipszen, hanem olyan reflexkörökön keresztül, amelyek bizonyos szerveket kötnek össze. Egy adott bőrterület masszírozása az alatta lévő idegvégződések közvetítésével távoli vagy ellenoldali szervek, végtagok gyógyulását serkentheti.

Legszívesebben most azonnal masszőrhöz menne, lefogyna, megfiatalítaná testét, lazítana, meggyógyulna? Néhány ellenjavallat (láz, gyulladás, visszér, véralvadási gondok, fertőző és bőrbetegség, daganat, menstruáció terhesség) kivételével ennek nincs akadálya, vagy az alapfogásokat megtanulva otthon is kényeztetheti magát és családtagjait.

Olvassa el aktuális cikkeinket!

A nap képe: a magyar agykutató, akire büszkék vagyunk

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +17, +22 °C
Minimum: +7, +12 °C

Délelőtt többnyire gyengén felhős, derült lesz az ég, csapadék nem alakul ki. Délután folytatódik a napos, gyengén felhős idő, csapadék nem lesz. A szél napközben élénk északkeleti lesz. Hajnalban 7, 12 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 17, 22 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások:

Légnyomás emelkedés