Növények, amelyek betegséget okoznak

A dán hatóságok összesen 16 növényi élelmiszert találtak egy nagyszabású ellenőrzéssorozat keretében, amely fontos összetevője az északi konyha egyes ételeinek, ugyanakkor mérgező anyagokat tartalmazhat.

Melyek a legmérgezőbb szobanövények otthonunkban? Részletek itt.

A dán Nemzeti Élelmezésügyi Intézet és az Állatorvosi és Állatélelmezés-ügyi Hatóság kutatói 150 éttermet és helyi élelmiszertermelőt kerestek fel még 2016 májusa és októbere között. Arra voltak kíváncsiak, hogyan és pontosan mire használják fel azokat a növényeket, amelyek a természetből vagy saját kertjeikből, illetve piacokról származtak. Végül 23 növényről állapították meg, hogy azokat az északi konyha bizonyos fogásaihoz szélesebb körben is használják, ezek közül azonban 16 betegségeket okozhat. Kilenc ismert, kettő eddig azonosítatlan mérgező anyagokat tartalmaz, a maradék pedig mérgező növények virága.

A tudósok az alábbi növényekkel, virágokkal szemben intenek fokozott óvatosságra.

Lathyrus japonicus

Állatkísérletek eredménye szerint mozgatóidegek degenerációját és csontdeformációt okozhat. Többnyire torták díszítésére használják.

Borágó

Szintén állatkísérletek eredményei alapján állítják kutatók, hogy ennek a növénynek a fogyasztása máj-, genetikai és fejlődési zavarokat, valamint rákot is okozhat. Salátákban fordulhat elő, illetve nektárját édesítésre is használták.

Seprűzanót

Hányingert, hányást, fejfájást, magas vérnyomást, izzadást, eszméletvesztést és halált is okozhat. Inkább ne díszítsük ezzel süteményeinket!

Orvosi atracél

Teát is főznek belőle, de a borágóhoz hasonló veszélyeket rejt a fogyasztása.

Akár daganatok kialakulásához is hozzájárulhat a borágó fogyasztása
Akár daganatok kialakulásához is hozzájárulhat a borágó fogyasztása

Erdei deréce

Állatkísérletek során kiderült, hogy a szervek méretét és szövetállományát is megváltoztatja ez a növény, amelyet egyébként kenyérbe is belesütnek.

Kerti sarkantyúka

Saláták díszítésére használt növény, amelynek fogyasztása patkányoknál megváltozott hormonszintet és kisebb súllyal született utódokat eredményezett.

Kányazsombor

A salátákban is előforduló növény kapcsán rágcsálóknál kimutatták, hogy étvágycsökkentő hatással rendelkezik, illetve kisebb súlyú utód születését is okozhatja.

Háromszínű árvácska

Salátákban használják. Az asztmások fokozottan érzékenyek lehetnek rá, illetve egy kilenc hónapos iráni gyermeknél vérszegénységet okozott.

Orvosi körömvirág

Salátaalapanyagként is ismert, de érdemes inkább mellőzni a fogyasztását, mert állatkísérletek kimutatták, hogy DNS-károsodást és májgyulladást okoz.

Bársonyvirág

A tortadíszítéshez használt virág patkányoknál mérgezést okozott.

Terjőke kígyószisz

A gyerekmondókát idéző név a borágófélék családjába tartozó, veszélyes növényt takar, hatásai is hasonlóak az élő szervezetre nézve.

Fehér árvacsalán

Rákot okozhat nemcsak állatoknál, hanem embereknél is. De ezzel a veszéllyel sokan nincsenek tisztában: magjait ízesítésre használják, illetve a növényből tea is készülhet.

Vadmurok

Levesek, teák és más ételek ízesítője, de sokan nyersen is fogyasztják. Pedig az emberre igen veszélyes, rákot is okozhat.

Szagos müge

A saláták, szörbetek, jégkrémek, borok ízesítésére használt növény árthat a májnak és az immunrendszernek is.

Közönséges cickafark

Fogyasztása patkányoknál a szaporítósejtek pusztulásához, illetve a herékben vérzéshez és egyéb komplikációkhoz vezetett. Teaként, de levesek, saláták ízesítőszereként is sokan használják különleges íze miatt.

Árvacsalán

Laborvizsgálatok kimutatták, hogy használata DNS-károsodást okozhat. Nektárját édesítésre használják.

Forrás: dailymail.co.uk

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +28, +35 °C
Minimum: +14, +20 °C

Meleg, kánikulai nap vár ránk, amit elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon enyhít zápor, zivatar. Élénk délies szél mellett 30 fok feletti melegre készülhetünk, az Alföldön 35 fok is lehet. Szombaton nem érkezik front. A hőség és a fülledtség is terhelést jelent a szervezetre. Többen fejfájást, migrént tapasztalhatnak, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők állapota. A hőérzet több fokkal a mért értékek felett alakulhat. A tűző napon fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye. Egyre gyakoribbak lehetnek az alvászavarok. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)