Mit tudnak a méregdrága ásványvizek?

Mi a titkuk, miért tekintik sokan igazi luxusterméknek a drága ásványvizeket?

Az emberek évszázadok óta fogyasztanak ásványvizeket, forrásvizeket, és a tudomány előrelépésével, a különböző palackozási technikák elterjedésével egyre több emberhez juthatnak el ezek a különleges ásványvizek.

Evian

Az egyik legismertebb ásványvíz a francia Evian, melyet a Genfi-tó közelében palackoznak. A víz története az 1790-es évekig nyúlik vissza, amikor a közelben élő márki gyakran ivott az ott található Szent Katalin-forrásból. A márki állítólag máj- és veseproblémákkal küzdött, de a rendszeres forrásvíz-fogyasztásnak köszönhetően elmúltak a panaszai. A forrás jó hírének köszönhetően egyre több orvos kezdte kúraként javasolni a vizet.

A legtöbb hétköznapi panaszra jelenthetnek szelíd gyógymódot a hazai gyógyvizek. Hogyan tartsunk ivókúrát, melyik víz, milyen bajra gyógyír? Kattintson!

Mi a titkuk, miért tekintik sokan igazi luxusterméknek a drága ásványvizeket?

Az első palack Evian (még más néven) az 1820-as években jelent meg, A víz kiegyensúlyozott ásványianyag-tartalmú, nátriumban szegény, így különösen javasolt kisbabáknak. Az Evian egészségre gyakorolt jótékony hatását már az 1870-es években elismerték. Az Evian a termékleírás szerint gleccservíz, borsos árát leginkább az alpesi tisztaság magyarázhatja.

Perrier

Montpellier környékéről, Dél-Franciarszágból származik a Source Perrier forrásból. Eredetileg a Les Bouillens forrás adta a vizet, és már az ókori római időkben is híres volt fürdőjéről. Louis Perrier orvos 1898-ban vásárolta meg a területet, gyógyfürdőt nyitott és ő kezdte el palackozni is a vizet. Később egy gazdag brit üzletember, St.John Harmsworth vette meg a forrást, és ő indította el a tömeggyártást – a jellegzetes formájú zöld üveg is az ő nevéhez fűződik, ilyen alakúak voltak ugyanis azok a súlyzók, melyeket testedzéshez használt.

Manapság a Perrier a világ egyik legtöbb országában forgalmazott vize. Példás történelmi múltja mellett tisztaságát kell megfizetni. Különlegessége a magas széndioxid-tartalom, ez adja azt az egyedi ízt, amiért egyesek „agresszív pezsgőként” emlegetik.

San Pellegrino

Az olasz Dolomitokból származik a San Pellegrino, melyet több, mint 600 éve isznak, és állítólag Leonardo da Vinci is többször látogatott el San Pellegrino városkájába, hogy a "csodatévő" vizet megkóstolja. Az első hivatalos feljegyzések szerint már 1899-ben több mint 35 000 üveg vizet palackoztak, ez volt az egyik első, természetesen szénsavas palackozott víz.

A közel 400 méter mélyről eredő víz mészkővel és vulkanikus kőzettel érintkezve telítődik ásványi anyagokkal, található benne többek között kalcium, klorid, lítium, magnézium, kálium és szulfátok is. A San Pellegrino ma már nemcsak „natúr” változatban, hanem számos gyümölcsös ízben is kapható.

Megnézné, melyik ásvány- és gyógyvíz mit tartalmaz? Kíváncsi, melyiknek van gyógyhatása? Kattintson Vízválasztóoldalunkra, és mindent megtudhat az ásványvizekről!

Borjomi

A Borjomi a cári Oroszország, majd a Szovjetunió, illetve Grúzia egyik leghíresebb ásványvize, melyet mintegy ezer éve isznak, és már a hetedik században is volt itt nyilvános fürdő. A Borjomi források a Bakuriani hegyekből erednek, és hosszú időre elfeledték őket, de az 1820-as években a cári orosz hadsereg fedezte fel újra. Pavel Popov ezredes volt az első, aki elrendelte a forrás vizének megtisztítását, palackozását, majd szállítását, és ő volt, aki gyógyvízként is népszerűsítette, hiszen a víz rendszeres fogyasztása megszüntette a gyomorbántalmait.

A források, illetve a körülötte épült fürdőváros rendkívül népszerűek lettek, és az orosz cári család tagjai is gyakran üdültek ott, akárcsak Csajkovszkij vagy Csehov. A Szovjetunió egyik legnépszerűbb exportcikke volt, és a sikerének csúcsán évente 400 millió palack vizet állítottak elő. A vulkanikus eredetű ásványvíz különlegessége, hogy nem hűl le, mire felkerül a felszínre, ezért nagyjából 41 fokos, amikor palackozni kezdik.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)