Arwen-torna: mozgásforma női betegségek ellen

Németh Tünde gyógytornásznak magának is nőgyógyászati problémákkal kellett szembenéznie, mikor nyolc év után úgy döntött, saját kezébe veszi a gyógyulását. Az Arwen-torna kidolgozójával beszélgettünk.

"A második kisbabánkra sajnos évekig vártunk" - kezdi Németh Tünde gyógytornász, az Arwen-módszer kidolgozója a saját történetét. "Az orvosok végül policisztás ovárium szindrómát állapítottak meg, amire gyógyszereket kaptam. Ezektől annyira rosszul lettem, hogy több év után úgy döntöttem, abbahagyom a gyógyszerszedést és a saját erőmből gyógyulok meg. Mivel gyermekkorom óta mozgok, ezt az utat tekintettem a magaménak."

2005-ben született meg végül az Arwen-torna, hivatalos nevén a pszicho-neuromuszkuláris gynaecologiai reorganizáció, mely egy olyan komplex rendszer, mellyel elsősorban a meddőségi, nőgyógyászati problémákat (PCOS, endometriózis, preklimax, hormonális zavarok, elhízás, petevezeték-elzáródás, vérzészavarok stb.) lehet kezelni.

"A reorganizációs torna szemléletében és módszertanában egyedülálló, hivatalosan levédett, komplex terápia. Önmagában és kiegészítő módszerként egyaránt javasolt. Komplex mozgáselemei a hozzákapcsolt légzésszabályozással gyógyítanak: jótékonyan befolyásolják a kívánt terhesség létrejöttét és annak biztonságos kihordását. Ezzel a terápiával az orvosi kezelések és beavatkozások (hormonkezelés, mesterséges megtermékenyítés, lombikprogram) eredményessége is növelhető. A hozzám fordulókkal személyes konzultáción beszéljük meg a mozgásprogramot, az étrendet és az egyéb szükséges és lényeges életmódbeli változásokat" - magyarázza Németh Tünde.

A torna elsődleges célja a prevenció, vagyis hogy megelőzze az súlyos és visszafordíthatatlan egészségkárosodást, elősegítse a komplikációk nélküli várandósságot. A komplex mozgásrendszer magába foglalja főként a hatha jóga ászanáit és légzéstechnikáit, továbbá ötvözi a tai chi és chi kung elemeit a modern Alexander-, illetve Graham-technika mozgáselemeivel, és a tánccal is.

Töltse ki endometriózis rizikótesztünket! Ha tünetei alapján úgy gondolja, érintett, keresse fel a legközelebbi endometriózis centrumot! Nézzen szét címtárunkban!

"A tréning alatt talajon, harmonikus zenei aláfestéssel dolgozunk. A mozgássor kezdő szintje nem megterhelő, viszont nagyon szépen erősít, alakformálásra is kiváló. A gyakorlatok segítségével helyreáll a hormonális egyensúly és vérbőséget váltunk ki a kismedencei területen. Hormonálisan serkentő hatásai befolyásolják az emésztőrendszert és az immunrendszert" - mondja a szakember. "A mozgásórákon speciális komplex technikával és adaptált elemekkel dolgozunk. Jóga- és hasi légzéshez kötött, úgynevezett körkörös mozgásformációkat hozunk létre, és ezek az elemek egészülnek ki az egyéni tapasztalataim és kutatásaim alapján a mozgásrendszerbe szervesen illeszkedő saját gyakorlataimmal. A légzéshez kötött mozgás serkenti az agykérget is. A gyakorlatok nem stimulálják túl a szervezetet, de a has alsó régióit, a kismedencei szerveket, valamint a belső női izmokat tökéletesen átmozgatják."

"Ezeket a gyakorlatokat nem lehet otthon elsajátítani, mindenképpen szükség van a tréner vezetésére. Nagyon sokat hívnak vidékre, sőt külföldre is az elkeseredett hölgyek, hogy segítsek nekik meggyógyulni. Hamarosan beindul a trénerképzés, így több emberhez juthatunk majd el" - mondja Németh Tünde.

"Van akinél két-három hét is elég, hogy beinduljanak a változások. Természetesen, egy több éve húzódó egészségügyi problémát nem lehet néhány hét alatt meggyógyítani, de a mozgással és az étrendi szabályok betartásával akár 95 százalékos eredményeket is elérhetünk. A legnagyobb siker pedig természetesen az a több száz kisbaba, akik az Arwen-torna segítségével fogantak meg" - meséli a szakember.

Németh Tünde Gyógytornász, mozgáspedagógus. Egészségügyi és termékenységi problémákra sok éves szakmai kutatómunka és gyakorlati tapasztalatai alapján létrehozott egy speciálisan nőkre adaptált gyógy- és mozgásterápiát, az Arwen-tornát. Web: http://arwentorna.hu

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +29, +37 °C
Minimum: +16, +23 °C

Eleinte csökken a felhőzet, majd délután a napsütés mellett a képződő gomolyfelhőkből keleten, illetve a Dunántúlon néhol zápor, zivatar is előfordulhat. Erős, a Bakonyban viharos lesz az északnyugati szél, a legmagasabb hőmérséklet 29, 37 fok között alakul. Szombaton hidegfront hat a szervezetre, de még a hőség is nagy igénybevételt jelent. Görcsös és migrénes fejfájás is jelentkezhet, erősen ingadozhat a vérnyomás és rosszullét is felléphet. A szívbetegeket fokozott terhelés éri! Átmenetileg mérséklődnek a koncentrálási problémák. A kánikulával terhelt tájakon továbbra is fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye! A légszennyezettség közepes, csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: