FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Szexuális erőszak: kevesen jelentik

A magyar egyetemeken alig érkezik bejelentés szexuális zaklatásokról, de nem azért, mert nem történnek ilyen esetek. Az ELTE - Magyarországon elsőként - független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi a szexuális visszaélések feltárására.

Míg az Egyesült Királyság egyetemein szexuális zaklatás miatt közel 300-an tettek panaszt az elmúlt hat évben, addig Magyarországon gyakorlatilag alig érkezik bejelentés ilyen esetről. Ez sajnos nem azt jelenti, hogy a magyar egyetemek biztonságosabbak lennének, inkább nem akarnak vagy nem tudnak szabályszerűen panaszt tenni. Most néhány egyetem azon dolgozik, hogy megkönnyítse a dolgukat - írja az Index.

A szexuális zaklatásról szóló tévhitek gyakran olyan mélyen beépülnek, hogy maguk az elkövetők és az elszenvedők is osztják. A tévhiteket cáfoló tények hozzásegíthetnek mindenkit ahhoz, hogy felszámolja a szexuális zaklatást a saját környezetében. Erről bővebben az alábbi cikkünkben írtunk!

Legkevesebb száznegyven áldozat lehet

Az ELTE - válaszul a nagy port kavart, 2015-ös gólyatábori szexuális erőszakra - egy átfogó kutatást is végzett. A most publikált eredmények forrása háromféle: készültek mélyebb interjúk viszonylag szűk körben, 40 diákkal, és volt két, nagyobb merítéssel dolgozó webes kérdőív, az egyik 852, a másik 1465 ELTE-s diák bevonásával.

A hallgatók jelentős része (10-12 százaléka) számolt be szexizmusról, nemi alapú megkülönböztetésről szerzett személyes élményekről, de a női diákok 3, a férfi diákok 1 százaléka konkrét szexuális erőszakról is beszámolt. Egyes esetekben bántalmazással, fizikai kényszerrel történt az erőszak, vagy az öntudatlan állapotot kihasználva, esetleg úgy, hogy a diák félt visszautasítani a közösülést. "Legalsó becsléssel számolva ez legkevesebb száznegyven áldozatot jelent a tavaly tavasszal beiratkozott diákságra vetítve" - hívta fel a figyelmet Gregor Anikó, a kutatás vezetője, a TáTK egyetemi adjunktusa.

Az egyetemisták nem mernek vagy nem tudnak panaszt tenni a zaklatások miatt
Az egyetemisták nem mernek vagy nem tudnak panaszt tenni a zaklatások miatt

Női hallgatók általánosságban nagyobb arányban szenvedték el a kérdőívben szereplő összes negatív tapasztalatot, visszaélést, bántalmazást. Bizonyos karokon - például a jogon - viszont nagyobb arányban jeleztek férfiak szexizmussal kapcsolatos problémákat.

Az ELTE és a Képző is lépéseket tett

A kutatás mellett az ELTE azt is bejelentette a múlt héten, hogy - Magyarországon elsőként - független egyetemi ombudsman kinevezését tervezi. Az ombudsman eszköze lehet - ha a panasz olyan természetű, ami ezt megengedi - a mediáció, egyébként pedig egyetemi és egyetemen kívüli fórumok eljárását kezdeményezheti majd. Az első ombudsman tényleges munkakezdéséig még várni kell kicsit: az intézmény bevezetéséhez szükséges szabályzat-módosításokat június 30-ig terjesztik a Szenátus elé, és ha megadja a támogatást a testület, az ombudsman 2018-tól kezdheti meg működését az ELTE-n.


A Képzőművészeti Egyetem volt az ELTE mellett a másik olyan intézmény, ahol 2016-ban elindult valami. Egy képzőművész diplomamunkájához gyűjtött össze anonim történeteket magyar egyetemista nőktől, amelyek a szóbeli inzultusokon túl már tettlegességben is megnyilvánultak. A Képzőművészeti Egyetem rektora, Csanádi Judit októberben összehívott egy bizottságot, amelyet a Szenátus jóváhagyásával megbízott, hogy állítsa össze az MKE új etikai kódexének a szövegét. Az egyetem kommunikációs munkatársa, Csejdy Réka szerint azért, mert "a szexuális zaklatás nevesítése kiemelkedően fontos egy művészeti egyetem esetében, hiszen a művészeti oktatás hagyományosan egyfajta mester-tanítvány kapcsolatra épül, amely egy különleges és nagyon szoros alá-fölérendeltségi viszony".

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+2, +7 °C
Minimum:
0, +5 °C

Hazánkban pénteken délelőtt sok lesz felettünk a felhő, keleten fordulhat elő helyenként még eső, gyenge havas eső.

Egészséget befolyásoló hatások:
gyenge

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag