Meleg helyzet: miért leszünk homoszexuálisak?

A homoszexualitás eredetét máig vita övezi. Az egyházközösségek jelentős része az ördög művének tekinti, a pszichiátria nem tartja betegségnek. Mi állhat a hátterében?

Fogalmazzunk jól

Kezdjük először is a definíciókkal. Egy 1968-as orvosi meghatározás szerint a homoszexualitás nem más, mint az azonos nemű emberek iránti erotikus vonzódás. Ha a vonzalom viszonzásra talál, akkor nyílt - angol szakkifejezéssel élve overt - homoszexualitásról beszélünk. Ennek ellentéte a rejtett homoszexualitás, amikor az azonos nemű iránti vonzalom és a gyakran heves, önmarcangoló homoerotikus késztetés nem lát napvilágot, elfojtott érzelemmé alakul. Biszexualitásról akkor beszélünk, ha az erotikus érzelmet az azonos és ellentétes nemű egyén is kiváltja. Abban az esetben, ha nincs lehetőség az ellentétes nemmel történő szexuális együttlétre (például börtönben, hajókon stb.) és a homoerotikus érdeklődés csak arra az időszakra korlátozódik, akkor pszeudo-homoszexualitásról van szó. A transz-szexuálisok is az azonos nemű egyénekhez éreznek nemi vonzalmat, de úgy, hogy önmagukat a másik nemhez tartozónak érzik, biológiai nemüket tévedésnek vélik. Ebből a kifejezésből ered a transzvesztita elnevezés, aki az ellentétes nem ruhájában érzi jól magát. A szexuális kielégülés másodlagos fontosságú, mivel az igazi örömöt az öltözködés jelenti számára, gyakori, hogy az azonos neművel ki sem alakul szexuális kapcsolat. A serdülőkori homoszexuális vonzalmak, kölcsönös maszturbációk egyes közlemények szerint nem tekinthetők homoszexualitásnak, hanem egy - nem mindenkinél jelentkező - fejlődési lépcsőnek a heteroszexuális fejlődésben. A saját neméhez vonzódó nőt leszbikusnak, míg a férfit melegnek nevezi a nemzetközi irodalom.

Állati ösztönök

Számos pszichológiai vizsgálat foglakozik azzal a kérdéssel, hogy az állatvilágban vajon létezik-e homoszexualitás, homoszexuális megnyilvánulás. Az ide kapcsolódó adatok nem egyértelműek és nem tudományosak, egyéni megfigyelésre támaszkodnak. A szarvasmarha tenyésztése során figyelték a tenyészbikák viselkedését, amelynek során azt találták, hogy a nőstény meghágásának érdekében fiatal bikát kell a hímek elé vezetni, mert a nemi izgalom gyorsabban kialakul. Ha a műveletet sokszor megismétlik, akkor a bika képtelenné válik a nőstény meghágására, izgalmát a fiatal bika felé fordítja, és azon próbálja levezetni. Egyes szerzők a tenyészbikák eme viselkedését homoszexualitásnak vélik, míg mások azzal érvelvek, hogy a tenyésztéssel együtt járó életmód a bikák számára nem természetes, így a biológiai ösztöntörekvést a környezet erősen befolyásolja.

Egy másik megfigyelés az emberszabású majmok viselkedésére irányult. Azt találták, hogy a dominancia harc alatt a legerősebb majom pénisze erekcióba kerül, a legyőzött pedig a domináns állat felé mutatja farát olyan pozícióban, ahogy ezt egy nőstény majom teszi közösülés előtt. Ezzel a jelenettel ér véget a dominancia küzdelem, tovább nem "ölik egymást", szexuális viselkedésről, kielégülésről pedig szó sincs. Konrad Lorenz szerint ezzel a jelenséggel bizonyítható, hogy a romboló agresszió az ember találmánya.

Meleg helyzet: miért leszünk homoszexuálisak?

Melegnek született?

A homoszexualitás oka máig vitatott, kialakulására többféle teória született. Nemzetközi statisztikai eredmények szerint a lakosság 4-6 százaléka meleg, két százaléka leszbikus. Az egyik magyarázat szerint a Adler megközelítése szerint a homoszexualitás a másik nemtől való irracionális félelem talaján jön létre. A férfi homoszexuálisok anyjukkal való kapcsolata igen mély, gyakran apa nélkül nőnek fel, vagy olyan családban, ahol a szülők szexuális élete megromlott. Így az anyában sokszor megvetés jön létre a szexualitás iránt, a gyerek szexuális viselkedését elítéli és bünteti.

Szodoma és Gomorra

A zsidó-keresztény és iszlám moralitásába nem fér bele a homoszexualitás. Az ördög művének tekintették, és gyakran halállal büntették. Mózes könyvében olvasható Szodoma és Gomorra városok elpusztításának története, amely férfi a férfival, nő a nővel, valamint állatokkal való fajtalankodás miatt következett be. Szodoma lakóinak homoszexuális vonzalmát Lót leplezte le, mivel két férfi látogató helyett lányait küldte Szodomába. A város lakói a két küldött láttán rögtön szexuális izgalomba kerültek, és már készültek a fajtalankodásra, amikor a két nőről lekerült a lepel. Isten ezért tűz- és kénköves esővel pusztította el várost. Ebből a történetből ered a szodómia kifejezés, amely a fajtalankodás elnevezése. A Biblia számos helyen tesz említést az azonos neműek szerelméről, de mindenhol elítélő módon.

Az ókor múzsái

Az ókori Görögországban és Rómában emelkedettebb és fejlettebb szexusként tekintettek a homoszexualitásra. Nagy számmal születtek olyan irodalmi, ipar- és képzőművészeti remekművek, amelyeknek ihletet homoerotikus vonzerő adott. Gondoljunk Sappho költészetére vagy a Hippocratest, Hermészt ábrázoló szobrokra vagy a római Horatius, Catullus műveire. A homoszexualitás intézményes formában volt jelen. A felnőtt férfi védelmezője, tanítómestere volt a fiatalabbnak, amelyben a szexualitás is helyet kapott. A fiatal fiúk gömbölyded, szűzies formái csábítóan hatottak a felnőtt, erőtől duzzadó férfiakra. A mitológia isteneit is felruházták a homoerotika földi képességével. A homoszexuális viselkedés természetességét mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy a családi heteroszexuális kötelék mellett nyíltan vállalt és gyakorolt dolog volt.

Szexuális liberalizálódás

Az 1950-es évektől változott a társadalom homoszexualitásról alkotott véleménye. Ennek hátterében a polgári liberalizálódás, a szexuális tabuk fellazulása állt. Korunkban már szinte minden nap találkozunk olyan hírrel, műalkotással, mozifilmmel, amelyben a homoerotika nyíltan jelenik meg. A társadalom elfogadja, sőt egyes országokban (Hollandiában, Belgiumban, Spanyolországban, Kanadában, Massachusetts államban) az azonos neműek házasságát törvény szentesíti. A regisztrált partnerkapcsolat intézménye is számos országban (pl. Új-Zélandon, Norvégiában, Szlovéniában, Luxemburgban stb.) megvalósult, melyben a házassághoz hasonló jogok illetik meg a párokat. A homoszexuális élettársi kapcsolatot Magyarországon is elismerik, ám a házassághoz képest ez kevesebb jogot és kötelezettséget jelent.

)
Hogyan működik a bolhanyakörv?

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +7, +13 °C
Minimum: -7, +2 °C

Megnövekszik a felhőzet, kevés helyen eső, zápor is lehet. Élénk, erős északnyugati szél mellett 7, 13 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Szerdán gyenge melegfronti hatás érvényesül. Erősödhetnek a gyulladások, többen fáradékonyságot, dekoncentráltságot tapasztalhatnak. Fokozódik a migrénhajlam, emellett alvásproblémák és ingerlékenység is felléphetnek. A hőmérséklet emelkedik, de a szél és a felhők miatt a mért értékeknél alacsonyabban alakulhat az érzett hőmérséklet. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: