FIGYELMEZTETÉS

18

Az Ön által megtekinteni kívánt tartalmunk olyan elemeket tartalmaz, amelyek
az MTTV. (2010. évi CLXXXV. törvény) által rögzített besorolás szerinti V.
kategóriába tartoznak, és a kiskorúakra káros hatással lehetnek.
Csak akkor tekintse meg, ha elmúlt 18 éves.

Kettőből egy, vagy két félből egy egész

Csaknem közhely; a lányok XX, a fiúk XY ivari kromoszómákkal rendelkeznek, de vajon tudjuk-e, mit is jelent ez pontosan? A petefészek és a herék rejtekébe pillantva kiderül, hogyan keletkeznek ivarsejtjeink, melyikük milyen ivari kromoszómát hordozhat?

Először egészből fél

Az emlősök, így az ember ivarsejtjeinek képződése úgynevezett meiózissal történik, melynek során összességében kettő, egy számfelező és egy számtartó osztódás zajlik le. Lényege, hogy egy testi sejtnek megfelelő, 46 kromoszómát, azaz két - egyenként 23-as - kromoszómakészletet tartalmazó (diploid) sejtből végeredményben négy darab 23 kromoszómát tartalmazó (haploid) sejt keletkezik. Nézzük meg, hol és hogyan zajlik le ez az osztódás!

A petesejt születése

A petesejteket (primer oocita) a nők születésüktől magukban hordozzák, ezek még 46 kromoszómát tartalmaznak. A születéskor meglévő 400 000 petesejt (oocita) fokozatosan elhal, a pubertásra már csak 30 000 marad, de számuk folyamatosan csökken tovább. Menstruációs ciklusonként általában egy, néha több petesejt érik meg, s lesz alkalmas a megtermékenyülésre. A primer oocitákat hólyagocskát alkotó sejtek veszik körül a petefészekben - ezeket nevezik Gráf-tüszőknek -, melyek közül az ösztrogén hormon hatására menstruációs ciklusonként néhány növekedésnek indul. Végül normálisan egyetlen Gráf-tüsző érik meg. Kéthetes érése alatt a primer oocita számfelező osztódással osztódik, és egy gyorsan elpusztuló pollentestet, valamint egy ún. szekunder oocitát hoz létre, ami immár csak 23 X alakú kromoszómát tartalmaz. Tüszőrepedéskor ez az érett petesejt kiszabadul, és a petevezeték tölcséresen induló végétől a méh felé veszi útját. 6-24 órán át életképes, ennyi ideje van arra, hogy egyesüljön a legmegfelelőbb spermiummal. Annyit azért még meg kell jegyeznünk, hogy a meiózisból egy osztódás még hátravan, hiszen eddig még csak két darab haploid sejtünk keletkezett. A pollentest ugyan elpusztul, így ez lemarad a második osztódásról, de a petesejt még fog osztódni a megtermékenyítés folyamatához kapcsolódva.

A hímivarsejt születése, 74 kritikus nap

A hímivarsejtek bölcsője a here. A spermiumok képződése csak ideális, a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten, 35 °C-on tud egészségesen lezajlani. E fölött képződésük gátolt, a képződöttek elpusztulnak, ez alatt az érett spermiumok ugyan nem sérülnek, de képződésük gátolt. Ezért a herezacskó bőre úgy működik, mint egy hőszabályozó; izzadságmirigyeivel, és izomösszehúzódásaival azon igyekszik, hogy a here belsejében mindig megfelelő legyen a hőmérséklet.
A herék a vérbe jutó hormonokat is termelnek, ami szükséges a spermiumok képződéséhez.
A here több száz kis részre osztódik, melyben a herecsatornácskák helyezkednek el. Ebben zajlik kamaszkortól kezdve a spermatogenezis, azaz a spermiumok keletkezése. A herecsatornák belsejét bélelő ún. spermatogoniák vagy ősondósejtek még 46 kromoszómával rendelkeznek, ivari kromoszómapárjuk XY. E sejtek osztódásakor két darab 46 kromoszómás sejt keletkezik. Az egyik helyben marad, a másik pedig, az ún. primer spermatocita a csatornácska közepe felé indul, majd ott számfelező osztódással két 23 kromoszómás - szaknyelven haploid, azaz egyszeres kromoszómakészlettel rendelkező - szekunder spermatocitává alakul. Ezek már nem egyformák. Az egyik X, a másik Y ivari kromoszómát hordoz. Majd újabb számtartó osztódáson esnek át, aminek eredményeképpen a két szekunder spermatocitából 4 spermatid keletkezik. Érett spermiumokká azután válnak, hogy megváltoztatták az alakjukat, kialakult hosszú farkuk.

Fejlődésük az ősondósejt állapottól idáig nagyjából 72-74 napon át tart. A fogantatást megelőzően tehát két hónap kritikus minden hímivarsejt számára, minimum ennyire kell előre vigyáznia a leendő apának, ha egészséges utódokat szeretne. Az osztódásokkor ugyanis nagyon sérülékenyek a sejtek.

Út az egymásra találásig

A képződés e két hónapja alatt a spermiumok a herecsatornácskákból a herék felszínén található, mellékherét alkotó gyűjtőcsatornákba vándorolnak. Innen az ondóvezetéken át a hasüregbe veszik útjukat, ahol az ondóvezetékek a hólyagot megkerülve az ampullákba juttatja a spermiumokat. Itt várakoznak az ejakulációig, amikor is a hímivarsejtekhez a járulékos nemi mirigyek tevékenysége nyomán hozzávegyül az ondó többi alkotórésze, ami nélkül nem juthatnának célba.
Természetesen a hímivarsejtek útja ezzel még nem fejeződik be, sorsuk igazán izgalmas része, a versenyfutás a petesejt "kegyeiért" és a "nagy találkozás" története még csak ezután kezdődik. Ám hadd szóljon erről egy teljesen új fejezet, az "Amit egyesek érezni vélnek" című, a megtermékenyülésről szóló cikk.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett?Változókor

Miért hajlamosak hízásra a nők 40 felett? A gyakran emlegetett változókor sok nőt aggodalommal tölt el. Az ekkor zajló hormonális átállás okozta testi és lelki tünetek - köztük a mérsékelt súlygyarapodás - azonban természetesnek számítanak, ám kis odafigyeléssel enyhíthetők, sőt elkerülhetők.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Hidegfront

Maximum:
+20, +30 °C
Minimum:
+17, +23 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt többször erősen megnövekszik a felhőzet és szórványosan eső, zápor, helyenként zivatar várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag