Kettőből egy, vagy két félből egy egész

Csaknem közhely; a lányok XX, a fiúk XY ivari kromoszómákkal rendelkeznek, de vajon tudjuk-e, mit is jelent ez pontosan? A petefészek és a herék rejtekébe pillantva kiderül, hogyan keletkeznek ivarsejtjeink, melyikük milyen ivari kromoszómát hordozhat?

Először egészből fél

Az emlősök, így az ember ivarsejtjeinek képződése úgynevezett meiózissal történik, melynek során összességében kettő, egy számfelező és egy számtartó osztódás zajlik le. Lényege, hogy egy testi sejtnek megfelelő, 46 kromoszómát, azaz két - egyenként 23-as - kromoszómakészletet tartalmazó (diploid) sejtből végeredményben négy darab 23 kromoszómát tartalmazó (haploid) sejt keletkezik. Nézzük meg, hol és hogyan zajlik le ez az osztódás!

A petesejt születése

A petesejteket (primer oocita) a nők születésüktől magukban hordozzák, ezek még 46 kromoszómát tartalmaznak. A születéskor meglévő 400 000 petesejt (oocita) fokozatosan elhal, a pubertásra már csak 30 000 marad, de számuk folyamatosan csökken tovább. Menstruációs ciklusonként általában egy, néha több petesejt érik meg, s lesz alkalmas a megtermékenyülésre. A primer oocitákat hólyagocskát alkotó sejtek veszik körül a petefészekben - ezeket nevezik Gráf-tüszőknek -, melyek közül az ösztrogén hormon hatására menstruációs ciklusonként néhány növekedésnek indul. Végül normálisan egyetlen Gráf-tüsző érik meg. Kéthetes érése alatt a primer oocita számfelező osztódással osztódik, és egy gyorsan elpusztuló pollentestet, valamint egy ún. szekunder oocitát hoz létre, ami immár csak 23 X alakú kromoszómát tartalmaz. Tüszőrepedéskor ez az érett petesejt kiszabadul, és a petevezeték tölcséresen induló végétől a méh felé veszi útját. 6-24 órán át életképes, ennyi ideje van arra, hogy egyesüljön a legmegfelelőbb spermiummal. Annyit azért még meg kell jegyeznünk, hogy a meiózisból egy osztódás még hátravan, hiszen eddig még csak két darab haploid sejtünk keletkezett. A pollentest ugyan elpusztul, így ez lemarad a második osztódásról, de a petesejt még fog osztódni a megtermékenyítés folyamatához kapcsolódva.

A hímivarsejt születése, 74 kritikus nap

A hímivarsejtek bölcsője a here. A spermiumok képződése csak ideális, a testhőmérsékletnél alacsonyabb hőmérsékleten, 35 °C-on tud egészségesen lezajlani. E fölött képződésük gátolt, a képződöttek elpusztulnak, ez alatt az érett spermiumok ugyan nem sérülnek, de képződésük gátolt. Ezért a herezacskó bőre úgy működik, mint egy hőszabályozó; izzadságmirigyeivel, és izomösszehúzódásaival azon igyekszik, hogy a here belsejében mindig megfelelő legyen a hőmérséklet.

A herék a vérbe jutó hormonokat is termelnek, ami szükséges a spermiumok képződéséhez.

A here több száz kis részre osztódik, melyben a herecsatornácskák helyezkednek el. Ebben zajlik kamaszkortól kezdve a spermatogenezis, azaz a spermiumok keletkezése. A herecsatornák belsejét bélelő ún. spermatogoniák vagy ősondósejtek még 46 kromoszómával rendelkeznek, ivari kromoszómapárjuk XY. E sejtek osztódásakor két darab 46 kromoszómás sejt keletkezik. Az egyik helyben marad, a másik pedig, az ún. primer spermatocita a csatornácska közepe felé indul, majd ott számfelező osztódással két 23 kromoszómás - szaknyelven haploid, azaz egyszeres kromoszómakészlettel rendelkező - szekunder spermatocitává alakul. Ezek már nem egyformák. Az egyik X, a másik Y ivari kromoszómát hordoz. Majd újabb számtartó osztódáson esnek át, aminek eredményeképpen a két szekunder spermatocitából 4 spermatid keletkezik. Érett spermiumokká azután válnak, hogy megváltoztatták az alakjukat, kialakult hosszú farkuk.

Fejlődésük az ősondósejt állapottól idáig nagyjából 72-74 napon át tart. A fogantatást megelőzően tehát két hónap kritikus minden hímivarsejt számára, minimum ennyire kell előre vigyáznia a leendő apának, ha egészséges utódokat szeretne. Az osztódásokkor ugyanis nagyon sérülékenyek a sejtek.

Út az egymásra találásig

A képződés e két hónapja alatt a spermiumok a herecsatornácskákból a herék felszínén található, mellékherét alkotó gyűjtőcsatornákba vándorolnak. Innen az ondóvezetéken át a hasüregbe veszik útjukat, ahol az ondóvezetékek a hólyagot megkerülve az ampullákba juttatja a spermiumokat. Itt várakoznak az ejakulációig, amikor is a hímivarsejtekhez a járulékos nemi mirigyek tevékenysége nyomán hozzávegyül az ondó többi alkotórésze, ami nélkül nem juthatnának célba.

Természetesen a hímivarsejtek útja ezzel még nem fejeződik be, sorsuk igazán izgalmas része, a versenyfutás a petesejt "kegyeiért" és a "nagy találkozás" története még csak ezután kezdődik. Ám hadd szóljon erről egy teljesen új fejezet, az "Amit egyesek érezni vélnek" című, a megtermékenyülésről szóló cikk.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Kettős front
Maximum: +0, +4 °C
Minimum: -5, +0 °C

Északkeleten átmenetileg rövid időre kisüthet a nap, de legnagyobb részt borongós idő várható. Helyenként alakul ki havazás, hózápor, az Alföldön kisebb eső is lehet. Élénk, erős lesz az északi szél, a maximumhőmérséklet 0, 4 fok között alakul. Pénteken kettősfronti tüneteket tapasztalhatnak az érzékenyek. Gyakori lehet a fejfájás, a migrén, emellett keringési panaszok is felléphetnek, sokaknál jelentkezhet rossz közérzet, rosszullét. Az arra hajlamosak körében az emésztési problémák is megszaporodhatnak. Alacsony hőérzetre kell készülni, nagy a megfázásveszély! További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások: