Nem rossz a helyzet, de még mindig van mit javítani

Újabb állomásához érkezik a Richter Egészségváros rendezvénysorozata, ezúttal Sárváron várják az ingyenes szűrővizsgálatokra a helyieket. A térség egészségügyi helyzete átlagosnak tekinthető, bár az öregedés itt is komoly probléma.

Mint hazánkban mindenhol, Vas megyében is az egyik legjellemzőbb demográfiai adat a 14 év alattiak számának folyamatos apadása, valamint a 60 éven felüliek arányának növekedése. Ez természetesen meghatározza a legfőbb egészségügyi problémákat és az azokra adandó válaszokat is. Ugyanakkor a térségre jellemzőek a kis létszámú települések - vannak olyan falvak, melyeknek 100-nál is kevesebb lakója van -, így az atomizálódás, az egyedüllét, az elmagányosodás és az ezzel összefüggő lelki gondok súlyosbíthatják az idősebb korosztály egyébként is meglévő betegségeit. Emellett a megyére az országosnál némileg magasabb várható élettartam a jellemző: a férfiaknál ez nagyjából 69, míg a nőknél 78 év.

Krónikus betegségek: gyerekeknél vérszegénység, felnőtteknél vérnyomásproblémák

A statisztikai adatok alapján Vas megyében a 18 évesnél fiatalabb gyerekeknél a leggyakoribb egészségügyi probléma az asztma. Vas megyében a háziorvosok, házi gyermekorvosok összesen 1438 asztmás gyermeket gondoznak, a 895 fiú a betegek 62,2%-át, az 543 lány 37,8%-át teszi ki. Ezt követik a vér- és vérképző-szervi betegségek, illetve a vashiányos vérszegénység (anémia). Szemproblémákkal, rövid- és távollátással is gyakran fordulnak orvoshoz, a nehéz iskolatáskák és a mozgásszegény életmód (mely sajnos az egész országra jellemző) gerincferdülést okoznak.

A háziorvosi szolgálathoz bejelentkezett 19 éves és idősebb korosztály 10 ezer lakosra jutó megbetegedéseinek nagyság-, illetve sorrendje nemenként eltér. Mindkét nemben a magas vérnyomás és az ischémiás szívbetegség áll az első 2 helyen; a nőket azonban jobban érinti ez a két probléma. Férfiaknál a további sorrend: cukorbetegség, gyulladásos reumatológiai betegségek, magas koleszterinszint, krónikus alsó légúti betegségek. Nőknél a gyulladásos reumatológiai betegségek magasabb előfordulásukkal megelőzik a cukorbetegséget, ezek után pedig a csontritkulás a legjelentősebb.

Vas megyében 35 éves kortól a nők körében tapasztalható fokozatos emelkedés, és 65 éves kor felett már az országos és régiós átlagnál gyakrabban szenvednek magasvérnyomás-betegségben. A férfiaknál viszont ez az arány minden életkorban alacsonyabb. A diabétesz előfordulása Vas megyében a férfiak és a nők körében egyaránt az országos átlag alatti, de így is közel 13 000 cukorbeteget gondoznak.

Akárcsak az országban mindenhol, Vas megyében is a lakosság közel harmada dohányzik. Ezzel is összefüggésben állhat a légzőszerveket megtámadó betegségek viszonylag nagy aránya, illetve az, hogy az elmúlt közel egy évtizedben szinte folyamatosan nőtt az új betegek száma. A hörgőrákos esetek száma azonban csökkent, ebben valószínűleg szerepe lehet a hatékony szűrővizsgálatoknak is.

Az alkohol- és drogfüggőséggel kapcsolatban az adatok bizonytalannak tekinthetőek, hiszen a páciensek betegségük sajátosságai miatt rejtőzködő természetűek, jelentős részük a motiváltság hiányában nem jelenik meg az ellátórendszerben, vagy lakóterületétől távoli intézményben kezelik. A Vas megyei addiktológiai gondozókban az elmúlt évtizedben gondozott vagy éppen újonnan gondozásba vett betegek száma folyamatosan csökken. Hasonlóak az arányok a kábítószerekkel kapcsolatban: Vas megye "drogfertőzöttsége" igen alacsony az országos átlaghoz viszonyítva.

A statisztikai adatok szerint szintén csökkenés figyelhető meg a pszichiátriai ellátásban gondozottak számában.

Szívroham, rák viszi el a vasiakat

A halálozás főbb halálokok (betegségcsoportok) szerinti megoszlása az országos trendet követi. A halálozások közel 90%-át négy betegségcsoport teszi ki: szív-érrendszeri betegségek, daganatok, emésztőszervi betegségek, légzőrendszeri betegségek, ehhez csatlakozik ötödikként a külső tényezők okozta halál (pl. balesetek, mérgezések).

Változtatni kell az életmódon!

Egy néhány évvel ezelőtti, egész országra kiterjedő felmérésből kiderült, hogy minden harmadik nő és minden negyedik férfi úgy véli, hogy semmit vagy csak keveset tehet saját egészségéért. Ugyanakkor az eredmények mást bizonyítanak! Ha valaki rendszeresen részt vesz szűrővizsgálatokon, akkor sok, egyébként halálos betegséget időben fel lehet fedezni és természetesen meg is lehet tenni a megelőző lépéseket, legyen szó akár a gyógyszeres kezelés megkezdéséről, akár az életmód megváltoztatásáról. Sokan nincsenek tisztában olyan alapértékeikkel, minta vérnyomás, a vércukorszint vagy éppen a testtömeg-index, pedig ezek ismeretében többet is meg lehetne tenni az egészség megőrzése érdekében. A szűrővizsgálatok elvégzéséhez nagyszerű alkalom kínálkozik az Egészségvárosban, ráadásul a megjelenéssel a helyi kórházat is támogatják az érdeklődők!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +25, +33 °C
Minimum: +14, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, záporok és zivatarok is kialakulhatnak szórványosan. Élénk, erős lökésekkel kísért északi szél mellett 25, 33 fokot mérhetünk a legmelegebb órákban. Vasárnap kezdetben még hidegfronti hatás várható, majd a front mögött is jelentkezhetnek görcsös panaszok, többek között hasi görcsök is. A fejfájás egész nap jellemző lehet, a szeles tájakon pedig erősebben jelentkezhetnek a tünetek. Zivatarokban romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)