Mi a cukorbetegség?

Kiss Éva

A cukorbetegség (diabétesz mellitusz) olyan anyagcserezavar, amikor a szervezetben nem termelődik kellő mennyiségben a vércukorszint és a sejtek cukorfelvételének szabályozásában kulcsszerepet játszó hormon, az inzulin, vagy pedig nem hat megfelelően.

A szervezet cukorháztartása

Az inzulin a hasnyálmirigy belső elválasztású szigetei által termelt hormon, melynek feladata a cukor, a zsírsavak és az aminosavak (a fehérjék építőelemei) bejutásának elősegítése a sejtekbe, tehát a raktározás. Inzulin hatására a vérben lévő cukor mennyisége csökken, a sejtek cukortartalma pedig nő. Túlsúlya alacsony vércukorszintet eredményez, mivel a sok inzulin a vérből a szükségesnél több cukrot épít be a sejtekbe, ezáltal a vér cukortartalma alacsony lesz. Ez görcsökhöz és kómához vezethet.

Inzulin hiányában a sejtek nem tudják felvenni a vérből a cukrot, ezért ilyenkor megnövekszik a vércukorszint. Előfordulhat azonban, hogy a hormon magas szintje mellett sem épül be a cukor a sejtekbe, ezt a folyamatot inzulinrezisztenciának nevezzük, melynek során a sejtek ellenállnak az inzulin hatásának. Kialakulásában genetikai tényezőknek, illetve az elhízásnak van szerepe.

A cukorbetegség típusai

Mit kell tudni a cukorbetegség egyik legrettegettebb akut következményéről, a hipoglikémiáról? Részletek itt.

A cukorbetegséget sokáig egységes megbetegedésnek tartották, de később az inzulinszint mérésének lehetőségével két nagy csoportra oszthatták a betegeket: az egyikbe zömmel fiatalok tartoznak, akiknél abszolút inzulinhiány tapasztalható, a másikban inkább idősebbek vannak, akiknél a normális, vagy annál magasabb inzulinszint tapasztalható. Az inkább fiatalokat érintő formát inzulindependens vagy 1-es típusú cukorbetegségnek, míg az inkább időseket érintőt nem inzulindependens vagy 2-es típusú diabétesznek nevezzük. A 2-es típusú diabétesz diagnózisában kevés segítséget nyújtanak a jellegzetes tünetek, mivel ezek teljesen hiányozhatnak is, illetve az is gyakori, hogy szűrővizsgálat, vagy más okból végzett kivizsgálás deríti ki a betegség fennállását.

A cukorbetegség szövődményeit csak megfelelő kezeléssel lehet elkerülni
A cukorbetegség szövődményeit csak megfelelő kezeléssel lehet elkerülni

Az 1-es típusú diabéteszre jellemző a tünetek gyors megjelenése, amelyek a következők: megnövekedett vizeletmennyiség, állandó szomjúságérzet, fokozott étvágy ellenére bekövetkező súlyvesztés, magas vércukorszint, a cukor megjelenése a vizeletben, illetve kóma kialakulása. Az inzulintermelő hasnyálmirigy sejtek pusztulása miatt a hormon termelése rohamosan csökken, melyet csak külső bevitellel lehet pótolni, ezért hívják inzulindependens diabétesznek. Alacsony inzulinszint jellemzi, ezért inzulinterápia formájában azonnali kezelést igényel. Kialakulásában autoimmun folyamatoknak tulajdonítanak szerepet (ilyenkor a szervezet önmaga ellen termel ellenanyagot), melyek a hasnyálmirigy-szigetsejtek pusztulásához vezetnek.

A cukorbetegek legnagyobb része 2-es típusú diabéteszben szenved. A betegség lassan, lappangva alakul ki, hosszú ideig nem okoz panaszokat. Típusos esetben a betegek a kórisme pillanatában általában 45-65 év közöttiek, körülbelül 80 százalékuk a felső testfélre kiterjedően elhízott, és rendszerint már a betegség szövődményei is jelentkeznek náluk. A tünetek hasonlóak az 1-es típusnál felsoroltakhoz, csak sokkal lassabb kialakulással. Ennél a típusnál nem az inzulin abszolút hiányáról, hanem azelhízáskövetkeztében kialakuló inzulinrezisztenciáról van szó, ennek következtében alakul ki a magas vércukorszint, akár megemelkedett inzulinszint mellett is. Hosszú távú kezelésénél ezért nincs szükség az azonnali inzulinterápia bevezetésére. Az előzőekben felsorolt tünetek mellett ennél a típusnál jelentkezhet még altesti viszketés, gennyes bőrfertőzések kialakulása, nők esetén kezeléssel dacoló hüvelyi gombásodás. A lehelet lehet aromás (acetonos) illatú. Gyakori az elhúzódó sebgyógyulás és az ínybetegségek kialakulása is.

A 2-es típusú diabétesz diagnózisában kevés segítséget nyújtanak a jellegzetes tünetek, mivel ezek teljesen hiányozhatnak is. Gyakran csak szűrővizsgálat vagy más okból végzett kivizsgálás deríti ki a betegség fennállását. A cukorbetegség diagnosztizálható az éhomi vércukorszint, a nap bármely időpontjában mért (random) vércukorérték, illetve 75 gramm cukor elfogyasztását követően a második óra végén mért vércukorérték (terheléses vércukor vizsgálat) alapján. Bármelyik segítségével történt azonban a kórismézés, kötelező annak egy másik időpontban történő megerősítése a felsorolt módszerek valamelyikével. A normálértékek: éhomi vércukor kisebb, mint 6,00 mmol/l, a terheléses vércukorérték kisebb, mint 7,8 mmol/l.

A diabétesz formái

A diabétesz I. típusa általában viharos gyorsasággal, szembeötlő tünetek kíséretében lép fel, annál erőteljesebben manifesztálódik, minél fiatalabb a beteg. Gyermekkorban napok-hetek, fiatal felnőttkorban hónapok alatt teljes súlyosságában kibontakozhat a klinikai kép. A 2. típusú cukorbetegség esetében azonban nagyon sokszor nem nyilvánvalóak az említett tünetek. Előfordulhat, hogy a cukorbetegséget csak a kialakulása után 15-20 évvel fedezik fel. A látens - így hosszú ideig kezeletlen - cukorbetegség igen súlyos szövődményeket okozhat: nagyfokú látásromlást, csökkent sebgyógyulást, a végtagok keringésének romlását. Jellemző e diabéteszforma rejtőzködő voltára, hogy például a szívinfarktuson átesettek 10-15 százalékánál derül fény látens cukorbetegségre.

A terhességi cukorbetegség (gesztációs diabétesz), többnyire a terhesség 20. hete után fejlődik ki arra hajlamos - többnyire kövér, ill. 30 év feletti - kismamáknál, a hormonváltozás következtében. A terhességek 2,5-3%-ában fordul elő. Ha nem fedezik fel időben, koraszülésre, ill. óriásmagzatra lehet számítani. Ezt hivatott megelőzni a terhesség 20-24. hetében végzett terheléses vércukor vizsgálat. A várandós kismamáknál már a csökkent glukóz tolerancia is diabétesznek tekintendő, és diétával, vagy szükség esetén inzulinnal kezelendő. A szülést követően az esetek 80-85%-ában a további inzulinkezelés szükségtelenné válik, de ha az anya testsúlya nem normalizálódik, fokozott az esélye a cukorbetegség későbbi fellépésének. Ezért indokolt az időnként végzett ellenőrzés.

A cukorbetegség szövődményei

A diabétesz pontos és következetes kezelése és gondozása, illetve az orvosi utasítások maradéktalan betartása a cukorbetegséghez társuló súlyos szövődmények megelőzésében játszik nagyon fontos szerepet. A szövődmények kialakulása már jóval a kórisme felállítása előtt elindulhat, gyakran előfordul, hogy a diagnózis kimondásakor már súlyos szervi érintettségek mutathatók ki.

A szem és a szemkörnyéki szövetek szinte minden rétegében találhatók a betegség következtében kialakuló jellegzetes elváltozások. A szem vizsgálatát nemcsak a diagnózis felállításakor, hanem azt követően, évente szükséges elvégezni. A szem érintettsége esetén 6, illetve akár 3 havonkénti utánkövetésre is szükség lehet. A betegség súlyos látásromláshoz, akár vaksághoz is vezethet.


A bőrtünetek is gyakoriak. Előfordulhat egy testrészre vagy egész testre kiterjedő viszketés. Gyakoriakká válnak a bakteriális fertőzések, különösen az orbánc. A köröm és a lábujjak közötti gombásodás szintén nem ritka elváltozás.

Milyen laborértékek jelezhetnek vesegondokat? Részletek itt.

Az 1-es típusú cukorbetegségben vezető haláloknak tartják a betegség következtében kialakuló végstádiumú veseelégtelenséget, de a 2-es típus esetén sem ritka ez a szövődmény. A vese érintettsége manapság már korán kimutatható egy, a vizeletből elvégzett vizsgálattal. Megelőzésében és a folyamat lassításában a társuló magasvérnyomás-betegség eredményes kezelése, illetve egy bizonyos gyógyszercsoport alkalmazása jön szóba.

Cukorbetegségben az agy, a végtagok és a szív ereinek elmeszesedése korábban és nagyobb előfordulási aránnyal jelentkezik, mint a nem diabéteszeseknél. Az agyvérzés kockázata 2-3-szoros, a szíverek megbetegedésének rizikónövekedése 4-6-szoros cukorbetegségben. Ez úgy is megfogalmazható, hogy a szívinfarktus kockázatát tekintve a diabéteszes állapot olyan, mintha valaki átesett volna már egy infarktuson. Elengedhetetlen az ebben a betegségben szenvedőknél az évenkénti EKG és a nagyerek tapintása, vizsgálata.

Az idegek károsodásai több formában jelentkezhetnek. Érinthetik a belső szerveket, mely a nyelőcső és a gyomor mozgászavaraiban, székrekedésben, vizeletürítési zavarban, merevedési zavarban vagyfájdalomnélküli infarktusban nyilvánulhat meg. Ez utóbbi különösen fontos, mert megnehezíti az infarktus felismerését és a gyors segítségnyújtás lehetőségét. Gyakori a járáskor jelentkező bizonytalanságérzet, illetve a végtagokon tapasztalható érzészavar, mely típusos esetben szimmetrikus és harisnya vagy kesztyű kiterjedésű. Előrehaladottabb esetekben a bizsergés és a zsibbadás egyre kifejezettebbé válik, és gyakran fájdalom is megjelenik. Ezek a panaszok általában éjjel a legkifejezettebbek.

A diabéteszes láb tünetegyüttes a cukorbetegek lábán kialakuló olyan különböző elváltozások összefoglaló elnevezése, melynek - amennyiben nem ismerik fel időben, és nem veszik kezelésbe - kimenetele amputáció is lehet. Összetevői: érzéskiesések (hő, tapintás, fájdalom, vibrációérzés), kalapácsujj és más lábdeformitások, fekélyek és fertőzések. Diabéteszben kiemelten fontos a megfelelő láb- és körömápolás.

Régi klinikai megfigyelés, hogy a 2-es típusú cukorbetegség gyakran jár együtt magas vérnyomással, zsíranyagcsere-zavarral és ez az állapot nagymértékben hajlamosít szív-és érrendszeri katasztrófaállapotok kialakulására. Nagy valószínűséggel mindhárom tünet hátterében ugyanaz az ok feltételezhető, ami nem más, mint az inzulinrezisztencia. A metabolikus X-szindróma összetevői a magasvérnyomás-betegség, az emelkedett vérzsír-értékek, a cukorbetegség és az alma típusú elhízás, amihez a véralvadás zavarai is társulnak. Összességében egy súlyos rizikóállapot, mely gondos diagnózist, kezelést és utánkövetést igényel.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+16, +21 °C
Minimum:
+2, +9 °C

Hazánkban csütörtökön délelőtt a kevés felhő mellett alapvetően napos idő lesz, a ködfoltok is feloszlanak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag

Cukorbetegek közössége
Cukorbetegek közössége

A Cukorbetegek közösségébe szeretettel várunk minden cukorbeteget, családtagot és a téma iránt érdeklődőt.