+18° - +38°
Nincs front

Kisiskolások egészsége: amit jó tudni a szülőknek

Kiss Verus

Kisiskolás korú, azaz 6-10 éves gyermekek a nyugodt, egyenletes fejlődés éveit élvezik az általános iskola alsóbb osztályában. Mi jellemző az iskolát kezdő kicsikre?

Iskolaérettség, új világ

Az iskolára felkészült, érett gyermekre jellemző, hogy könnyen beilleszkedik a közösségbe, és vágyik is a közösségbe tartozásra. Már dolgozik benne a feladat- és kötelességtudat, ha feladatot kap, nem kell állandóan instruálni, megerősíteni. A figyelme már ilyen korban nem kalandozik: képes 10-15 percen keresztül aktívan figyelni. Kommunikációja az iskolakezdésre megfelelő, a hangokat tisztán ejti, nagyjából 2500 szót ismer, nyelvtanilag helyesen bővített mondatokat alkot, megérteti magát a felnőttekkel, és nyitott. A hat-hétévesek gondolkodásmódja egyre inkább elveszti gyermeki sajátosságait, csökken a fantázia szerepe, logikai szabályokat alkalmaznak. Növekszik önállóságuk, megkezdődik a szülőktől, a családtól való függetlenedés.

Testalkat, testsúly

Az óvoda befejeztével a kicsik testalkata arányossá válik, a megszokott "hengeres" forma, a pocak, a babás alkat eltűnik, az arcvonások változnak. A szervezet teherbíróbb lesz, megritkulnak betegségek. Kiszélesednek a vállak, és a fogváltás is szépen lassan elindul a tejfogak kihullásával. A fejhossz 1/6 része lesz a test hosszának a születéskori 1/4-es aránnyal szemben. Az agy súlya ekkor a felnőtt agy súlyának 90 százaléka.

Mozgás, testtartás

Az izgő-mozgó óvodás koordinált nagy- és finommozgásokat produkál, erre pedig az írástanulás miatt van óriási szükség. Nagy váltás a napi 8 órás játék után az iskolapad: nem véletlen, hogy a kisiskolások több mint kétharmadánál észlelhető valamilyen fokú tartáshiba. Ebben a szülő segítségére szorul a kicsi, akit iskola után inkább szabadidős programokkal "kapcsoljunk" ki, és a mozgásigényét igyekezzünk kielégíteni, hiszen az intenzív növekedésben, fejlődésben lévő kisiskolások gerince folyamatos veszélyben van.

A kar és a láb erősödésével a mozgásformák gazdagodnak, biztonságosabbá válnak. Mozgásszükségletük mellett a cselekvésszükséglet is fokozódik, melyek inkább ötletszerűen váltakoznak, újabb és újabb játékokba fognak, abbahagyják, majd másba kezdenek. Kilenc-tízéves kortól érdemes valamilyen sportfoglalkozásra járatni a gyereket.

Csontozat

Meglehetősen hajlékonyak, ezért nagy figyelmet kell fordítanunk arra, hogy elkerüljük az egyoldalú, nagymértékű fizikai terheléseket. Nem csoda, ha az iskolában, például rajzolás és írás közben hamar elfáradnak, ugyanis az ujjpercek csontosodása kb. 12 éves kor táján fejeződik be.Magatartás

Az iskolakezdés azokat is megviseli, akiket iskolaérettnek nyilvánítottak, és ha nehezebben veszik az akadályokat, többnyire valamilyen viselkedésbeli változással, tünettel reagálnak erre. A fegyelmezetlen, szétszórt, nyugtalan kisiskolás képtelen egy helyben ülni, koncentrálni, szemtelenné, agresszívvá válhat, illetve úrrá lehet rajta a szorongás, feszültség, és árulkodó jel lehet a körömrágás, az éjszakai bepisilés is. A türelmes odafigyelés és közös, családi beszélgetések mellett időt kell hagyni a gyereknek, mert lehet, hogy ezek csak átmenetiek. Ha nem javul a helyzet, forduljunk szakemberhez (gyermekorvoshoz, nevelési tanácsadóhoz, gyermekpszichológushoz, iskolai pszichológushoz) fordulni.

Alvás!

A szakértők úgy vélik, hogy egy egészséges alvási rendszer kialakítása jelentősen hozzájárul a gyerekek megfelelő kognitív fejlődéséhez. Egyórányi alvásveszteség és a rossz szokások berögződése azonban kedvezőtlen hatással van az általánosabb készségekre, és jelentősen befolyásolja a gondolkodással összefüggésben lévő képességeket. Egy kisiskolásnak nyolc -fél kilenckor ágyban a helye. Teremtsük meg számára a megfelelő alvási körülményeket, ne bömböljön mellette a televízió és ne duruzsoljon a család - így fogja csak tudni annyira kipihenni magát, hogy másnap tudjon teljesíteni. A korábbi rítusokból jó, ha megmarad az esti mesélés, lehetőleg élőszóban, hogy a szülők hangja, gesztusai, arcjátéka gazdagítsa az élményt.

Hirdetés

Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Kapcsoldó és aktuális cikkek
Olvassa el aktuális cikkeinket
Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)
támogatói tartalom
Stressz

Természetes válaszok a stresszkihívásra (x)Egy friss felmérés szerint a többség a stresszt a mindennapi élet olyan kikerülhetetlen velejárójának tartja, amely kézben tartható, korlátok közé szorítható.

Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+32, +38 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban kedden délelőtt fátyol- és gomolyfelhők is lesznek az égen, de számottevő csapadék nem várható.

Egészséget befolyásoló hatások:
erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag