Kulináris élvezet és probiotikum egyben?

Ha már sajt, válasszuk az érlelteket: ezekben ugyanis természetes probiotikumok találhatók, amelyek segítenek fenntartani bélflóránk egészségét.

Mikor javasolt probiotikumot szedni egészségünk támogatása céljából?

A négy legfontosabb és itthon is a legkönnyebben beszerezhető probiotikumos sajtfélét mutatjuk be röviden. Válasszon mindenki kedvére, emésztését is segítve!

Cheddar

Szilárd, tömör szerkezetű sajt, de lágyan olvad. Anglia legkedveltebb sajtja, nevét Cheddar településről kapta. Lehet egészen halvány sárga és erősebb okker is. 9-24 hónapig érlelik. Zsírtartalma nagyjából 48 százalék. Olvasztott formában érdemes fogyasztani, jól passzol például a melegszendvicsekhez.

A cheddar főként olvasztott formában kínál ínycsiklandó gasztronómiai élvezetet
A cheddar főként olvasztott formában kínál ínycsiklandó gasztronómiai élvezetet. Fotó: Getty Images

Feta

A lágy sajtok kategóriájába tartozik. 5-15 százalékos sóoldatban tárolják, így sokáig eláll. Juhtejből, vagy vegyesen juh- és kecsketejből állítják elő, de legfeljebb 70:30 arányban. Fehér színű, kellemes ízű, enyhén savanyú, aromája gazdag. Salátákhoz kitűnő.

Gouda

Holland eredetű, nevét Gouda városáról kapta. Ez a sajt kifejezetten zsíros, jellegében az Edámi sajthoz hasonló. Ez utóbbihoz viszonyítva azonban íze markánsabb, és "lyukasabb" is. Kitűnően kiegészíti és díszíti a zöldségkrémleveseket, illetve mivel tökéletesen olvad, remek alapanyag sütőben sült ételek, pizzák és szendvicsek készítéséhez.

Edámi

Szintén holland típusú sajt, nevét Edam kikötővárosról kapta. Sima felületű, az úgynevezett festett, mosott sajtok közé tartozik. Vágásfelületén kevés, 2-5 darab borsó nagyságú kerek lyuk látható (ha lyuk nélküli, az sem hiba). Édeskés ízű, rugalmas állapotú. Hidegtálak, szendvicsek készítéséhez célszerű felhasználni.

Miért jók a probiotikumos élelmiszerek?

A probiotikumok (melyek leggyakrabban élelmiszerrel jutnak be szervezetünkbe), azaz a bélrendszerünkben tenyésző, kedvező hatású mikroorganizmusok elengedhetetlenek az egészségünkhöz: szerepet játszanak a tápanyagok lebontásában, a vitamintermelődésben, azimmunrendszererősítésében, illetve a kórokozók elpusztításában. Képesek túlélni a gyomorsav és a vékonybél emésztőenzimjeinek pusztító hatását, és a vastagbélben elszaporodva védenek a káros mikroorganizmusoktól, erősítik az immunrendszert, egyszersmind a béltraktus működését is szabályozzák.

)
Könnyedén az allergia tüneteivel szemben (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +34, +39 °C
Minimum: +17, +25 °C

A napsütés mellett gomolyfelhők is megjelennek, ezekből egy-egy helyi zivatar is kialakulhat. Estétől a Dunántúlon nő meg a zivatarhajlam. Megélénkülő délies szél mellett 34, 39 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken front nem érkezik. A nagy melegben az álmatlanság, a tompaság hátráltathatja mindennapi tevékenységében, egyre gyakoribb és egyre erősebb lehet a fejfájás és a migrén is. Főleg a szívbetegek és a vérnyomás-panaszokkal élőket viseli meg folyamatos meleg, amennyiben ebbe a csoportba tartozik, akkor egész nap kerülje a megterhelő tevékenységeket! A növekvő fülledtség hatására légzési nehézségek is jelentkezhetnek, a zivatarok területén pedig romolhat az asztmások állapota. A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)