Tűzoltók tippjei, ha felgyújtanád a lakást

„Hasznos tippek, ha fel akarod gyújtani a lakásodat” – ezzel a meghökkentő felütéssel kezdte figyelemfelhívó posztját az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Facebook-bejegyzésükben a leggyakoribb, elektromos tüzet okozó hibákat sorolták fel, illetve néhány képet is csatoltak, elrettentésképpen.

 • Okozz elektromos tüzet!
 • Dugdoss minél több ketymekütyürűt az elosztóba!
 • Tekerd fel a kábelt és tedd rá az asztal lábát is!
 • Töltsd ágyban a telefont, laptopot, legjobb, ha mindezt egy sorozatnézés közben, egyszerre csinálod!
 • Felejtsd el, hol van a villanyóraszekrény, nehogy időben lecsapd a biztosítékot!

A fenti, igencsak megdöbbentő „tanácsokat” sorolták fel az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-bejegyzésében. Mint írták, ha szeretnéd felgyújtani a lakásodat, elég csak néhányat betartanod ezek közül.

töltődő telefon és laptop az ágyon
Tűzveszélyes az ágyban tölteni a telefont és a laptopot, főleg egyszerre. Fotó: Getty Images

Inkább az alábbiakat fogadd meg!

A poszt felénél azonban komolyra fordították a szót. Először is kiemelték, hogy ami elektromos, az kigyulladhat. Ezt követően pedig természetesen valódi tanácsokat is megfogalmaztak a tűzoltók.

 • Ha egy kisgép rendszeresen lecsapja a biztosítékot, ha az elosztó vagy hosszabbító eldeformálódott, esetleg elfeketedett a konnektor környéke, az mindenképpen gyanús. Hívj villanyszerelőt!
 • Ha egy elektromos eszköz kigyullad, nem szabad vizet önteni rá, amíg áram alatt van. Minél hamarabb húzd ki a kábelét a konnektorból, vagy csapd le a biztosítékot a villanyóránál! Csak ezt követően locsolhatsz vizet a tűzre.
 • Nem szabad egyszerre több elosztót használni, mert tűzveszélyes. („Meg rondán is néz ki…” – jegyezték meg a tűzoltók.)
 • Tűz lehet abból is, ha feltekerve használod a hosszabbítót, így ugyanis a kábelmenetek egymást is melegítik.
 • Soha ne tölts elektromos eszközöket az ágyon vagy a kanapén, mert úgy könnyen túlmelegszenek. Inkább tedd a töltőn lévő kütyüket az asztalra vagy a földre. Ha mégis csak az ágyon van hely, akkor pedig tegyél valamit az eszköz alá – ne párnát vagy paplant, inkább egy kemény kötésű könyvet.
 • Érdemes beszerezni otthonra egy porral oltó készüléket.
 • Baj esetén hívd a 112-t!

Az alábbi képeket pedig elrettentés céljából osztották meg a lánglovagok.

elektromos tűz
Elektromos kapcsoló gyulladt ki a VIII. kerületben. Fotó: FKI archívum
ELEKTROMOS TŰZ
Családi ház konyhájában keletkezett tűz Cegléden, a Szélmalom-Zug utcában. A konyhában elektromos tűzhely és a körülötte lévő bútorzat kapott lángra. Fotó: Cegléd HTP archívum
ELEKTROMOS TŰZ
Az elektromos kapcsolószekrény gyulladt ki egy társasházi lakásban Székesfehérváron. Fotó: Székesfehérvár HTP archívum

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +27 °C
Minimum: +12 °C

Estefelé a nyugati tájakon megnövekszik a felhőzet és az északnyugati határ közelében kialakulhat zápor, zivatar. Addig kevés gomolyfelhő lesz felettünk, melyekből csapadék nem alakul ki. A Dunántúlon megélénkül, a Nyugat-Dunántúlon megerősödik a déli szél, de zivatarok körül viharos széllökések is lehetnek. Késő este általában 17 és 24 fok között alakul a hőmérséklet. Ma még melegfronti, holnap már hidegfronti hatás várható.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra