Térparfüm, amelytől illatozhat a lakás

A statisztikák szerint életünk 90 százalékát mesterséges terekben töltjük. Ebben természetesen benne van az az idő, amíg a lakásunkban tartózkodunk, de persze az is, amikor a munkahelyünkön, iskolában vagy boltban vagyunk.

Míg a kinti levegő minőségéről gyakran beszélünk - lehet olvasni a szmogról, légszennyezettségről -, a beltéri levegőről csak keveset tudunk. Pedig egy ideje ez az egyik legkutatottabb téma, amiről nemzetközi szinten is sok cikk, tanulmány született. Az eredmények pedig cseppet sem szívderítőek: az erre irányuló mérések azt mutatták ki, hogy a lakásunk levegője sok esetben szennyezettebb, mint a nagyvárosi levegő, ami azért - lássuk be -, megdöbbentő adat.

Ajándékozzon karácsonyra Nők Lapja Egészség előfizetést! Részletek itt.

A belső levegő minőségét (az IAQ, azaz Indoor Air Qualilty szavakkal kereshetünk érdekes idegen nyelvű írásokat a témában) több dolog is meghatározhatja. A lakásunkban használt építőanyagokból kipárolgó kemikáliáktól kezdve, a takarításhoz használt szerek levegőbe kerülő szermaradványain át, egészen a légfrissítőkig, szintetikus illatokat tartalmazó szobaillatosítókig, illatgyertyákig, sok minden befolyásolhatja, milyen otthonunk levegője.

Házilag is készíthetünk illatos térparfümöt a lakás levegőjének javítására
Házilag is készíthetünk illatos térparfümöt a lakás levegőjének javítására

Arra, hogy a lakás, ház, amelyben lakunk, milyen anyagokból épült, visszamenőleg már nem sok hatásunk lehet. Annyit érdemes megfontolni, hogy ha felújításra, festésre kerül a sor, akkor a festékek, alapanyagok közül is válasszuk a természetközelibb megoldásokat, a jó levegőminőség szempontjából is átgondolt anyagokat.

Amit még tehetünk, hogy az összes többi lehetséges "levegőrontó" anyagot minimalizáljuk a háztartásunkban, hiszen a lakásban lévő rossz levegő befolyásolhatja az egészségi állapotunkat, immunrendszerünket . Főleg a téli időszakban, amikor még inkább a négy fal közé szorulunk, érdemes jobban odafigyelni a beltéri levegőre. Jó hír, hogy bizonyos illóolajokkal a télen oly intenzíven megjelenő vírusos megbetegedések ellen is felvehetjük a kesztyűt!

Most két receptet hoztam ennek a gondolatnak a jegyében, az egyik nátha- és vírusűző, a másik pedig, hogy az ünnepi időszakban ne csak a betegségek körül forogjon minden, egy kellemes, ünnepváró, karácsonyi térparfüm. A két recept elkészítési módja megegyezik, csak az illóolajok különböznek. Ezzel a technikával bármelyik, számunkra kedves illóolajból készíthetünk térparfümöt.

Sárkány ellen sárkányfű! Nátha ellen térparfüm!

Kiváló frissítő szobaillatosító, mely antibakteriális, vírusölő hatása miatt segíthet távol tartani a takonykórt.

Hozzávalók:

 • gyógyszertári alkohol, vodka vagy pálinka
 • 10 csepp citrom illóolaj
 • 5 csepp levendula illóolaj
 • 5 csepp teafa illóolaj
 • 50 ml-es pumpás üvegcse (patikában beszerezhető)

Az üveg aljára öntsünk egy ujjnyi alkoholt, nyugodtan lehet vodka is, ha van otthon. Ebbe cseppentsünk 10 csepp citrom illóolajat, 5 csepp teafát és 5 csepp levendulát. A legjobb, ha egy éjszakára hagyjuk az olajokat az alkoholban állni, és csak utána öntjük fel forralt, majd visszahűtött vízzel, de akár rögtön is felönthetjük.

Ünnepváró térparfüm

Hozzávalók:

 • gyógyszertári alkohol vagy vodka
 • 30 csepp narancsillóolaj
 • 3 csepp fahéj illóolaj
 • 3 csepp szegfűszeg-illóolaj
 • víz
 • pumpás üveg

Egy 50 milliliteres pumpás üveg aljára öntsünk kétujjnyi alkoholt. Cseppentsünk bele 30 csepp narancs illóolajat, két csepp fahéjat és két csepp szegfűszeget. Hagyjuk állni kicsit az alkoholt az olajokkal, majd az üvegcsét öntsük fel felforralt és visszahűtött vízzel.

A cikk forrása: Nők Lapja Egészség 2017. december-januári lapszám.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +36 °C
Minimum: +21 °C

A sok napsütést helyenként erőteljesebb gomolyfelhő-képződés zavarja. Estefelé főleg nyugaton, északnyugaton alakulhatnak ki záporok, zivatarok, amelyeket lokálisan intenzív csapadék, viharos erejű széllökés, jégeső kísérhet. A zivataroktól függetlenül legfeljebb megélénkül a délire, délkeletire forduló szél. Késő estére is csak 25 és 33 fok közé csökken a hőmérséklet. Még mindig kitart a frontmentes idő, nem várható lehűlés a Kárpát-medencében.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra