Sokan arra várnak: a szomszéd fűtsön be helyettük

A tél beköszöntével számolni kell azzal: mennyit és milyen áron tudunk fűteni. Egyes társasházi lakók arra bazíroznak, hogy náluk akkor sem lesz elviselhetetlenül hideg, ha csak minimálisan ketyeg a gázóra.

„Senki sem a saját pénztárcája ellensége” – érvelt az a nő, aki a Facebook egyik beszélgetős csoportjában kifejtette: nem fogják túlzásba vinni a fűtést, mert a szomszédaik majd úgyis fűtenek. Mint ahogy arról riportjában az RTL Klub beszámol: a csoportban intenzív vita alakult ki arról, hogy egy olyan társasházban, ahol nem központi, hanem egyedi fűtés van, mi várható el a lakóközösség tagjaitól. Voltak, akik szerint a társasházakban is létezik a közös teherviselés, mások szociális szempontokat említettek, és olyan is akadt, aki azzal érvelt, hogy a fűtésháborúban az veszít, aki „előbb rántja el a kormányt”.

Nem tudják miből felújítani a társasházakat

Ennél hevesebb viták tanúja egy több budapesti társasház közös képviseletét ellátó szakember, aki egy nehezebb helyzetben lévő társasház példáján keresztül mutatta be, hová vezet, ha nem korszerűsítik az ingatlanokat. „Az alapvető gond az, hogy nincs és nem is volt pénz. Hiába kellett volna már évekkel ezelőtt emelni a közös költséget, egyszerűen nem ment át. Voltak, akik nagyon szorgalmazták az emelést, a pályázatokat. Ők voltak kisebbségben. Most pedig itt állunk egy befoltozott, de valójában rossz állapotú tetővel. És akkor a homlokzatról nem beszéltem” – magyarázta.

rezsi, fűtési költségek, társasház
A társasházak lakói kénytelenek spórolni a fűtésen. Fotó: Getty Images

A lakógyűlésekről egyre rosszabb szájízzel távoznak a tulajdonosok: a földszinten élők a pince felőli, a legfelső emeleten élők a tető felőli szigetelést forszíroznák. A köztes szinteken élők többsége viszont nem járulna hozzá mások korszerűsítési kiadásaihoz.

Az egyes lakók már most arra bazíroznak, hogy a szomszédok majd fűtenek, így nekik csak minimálisan kell. Nem rosszindulatból, hanem azért, mert másban – a nyílászárók esetleges cseréjének milliós költségei miatt – nem reménykedhetnek. Abba kapaszkodhatnak, hogy ha ők nem is tudják jobban feltekerni a termosztátot, mert hamar a rezsicsökkentett limit fölé ugranának, nagyon hideg a közös falak miatt nem lesz.

Majd ha beköszönt a valódi tél...

Molnár Sándor, a Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének főtitkára úgy látja: a körbefűtés problémája az egyedi fűtéses lakásoknál akkor lesz igazán szembetűnő, amikor majd beköszönt a valódi tél. Jogilag ugyanis senki nem kötelezhető arra, hogy a szomszédaira való tekintettel befűtsön.

Nehezebb helyzetben vannak a földszinti és végfali lakások tulajdonosai, erre pedig gyors, olcsó megoldás egyelőre nincsen. Arra számít, hogy mindez átgyűrűzik az ingatlanpiacra, és a korszerűtlen vagy valamilyen adottsága miatt nehezebben fűthető lakásokat csak nehezebben, olcsóbban lehet majd pénzzé tenni.

A szakember szerint jelentősen jobb helyzetben vannak azok, akik központi fűtéses társasházi lakásban élnek. A központi fűtés nem csak a karbantartási költségek miatt olcsóbb. A társasházkezelőknek augusztus közepéig kellett nyilatkozniuk arról, hogy egy gázórára hány lakás jut. Ha például hatvan, ezzel a számmal arányosan felszorozzák a rezsicsökkentéssel érintett fogyasztási limitet. Molnár Sándor szerint ezekhez a társasházakhoz az elmúlt egy-másfél hétben kezdtek el megérkezni az első számlák, és egyelőre úgy tűnik: a rendszer működik.

A legfrissebb tartalmainkért kövessen minket a Google HírekbenFacebookonInstagramonViberen vagy YouTube-on!

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +3, +7 °C
Minimum: -4, +4 °C

Borult, párás idő lesz szitálással, illetve egy-két helyen pár órás napsütés is előfordulhat (főleg keleten), majd késő délután már eső is kialakulhat a déli tájakon. Megélénkül az északkeleti szél, 3, 7 fokos maximumokat mérhetünk. Csütörtökön nem érkezik front, de az ízületesek és a légúti megbetegedésekkel küzdők most is komolyabb tüneteket tapasztalhatnak. Emellett enyhébb fejfájás is felléphet, illetve az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás. Érdemes megnézni a meteogyógyász® mai videóját! A légszennyezettség magas, növekszik. A légnyomás gyengén süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: