Sok nyugdíjas örülne ennek a változásnak

A magas infláció miatt a nyugdíjak soron kívüli emelését szorgalmazzák nyugdíjas szervezetek. Havi, vagy legalább negyedéves korrekció lenne szükséges a szakemberek szerint annak érdekében, hogy a juttatások megőrizhessék vásárlóértéküket.

Az ellátások mielőbbi, legalább 5 százalékos, visszamenőleges növelését sürgeti az elszabadult infláció miatt Katona Tamás, a Nyugdíjas Szervezetek Egyeztető Tanácsának szakértője. A Népszavának úgy nyilatkozott: a kormány erre az évre 15 százalékos inflációval számolt, ehhez igazította a januári, kötelező nyugdíjemelést is. Ezzel szemben a valós infláció 18-20 százalék körül lesz, ezért is halaszthatatlan a mielőbbi korrekció.

Indokolt lenne a havi nyugdíjemelés

A szakember szerint ráadásul a nyugdíjasokat érintő infláció 1,5 százalékponttal magasabb a pénzromlás üteménél, mivel az idősek fogyasztói kosarában jóval nagyobb arányban szerepelnek a 40-45 százalékkal megdrágult élelmiszerek, és a 65-70 százalékkal többe kerülő alapvető élelmiszerek, mint bármilyen más termék.

nyugdíj, nyugdíjas
Egyre kevesebbet érnek a nyugdíjak. Fotó: Getty Images

A szakértő szerint egyre nagyobb arányban kénytelenek az idősek saját pénzből, magánellátásban kezeltetni a betegségeiket, miután „az állami egészségügy gyakorlatilag összeomlott”, és egy laborvizsgálatra is négy hónapos várólista van. Szerinte a méltó nyugdíjas évekhez legalább 200 ezer forintos ellátásra lenne szükség, ezzel szemben a nyugdíjasok fele csak 170 ezret, vagy annál is kevesebbet kap.

Farkas András nyugdíjszakértő nemrég kiadott elemzésében kifejtette: ilyen magas infláció mellett a jelenlegi nyugdíjemelési gyakoriság – a januári emelés, majd a novemberi korrekció, illetve esetleg egy nyári kiegészítés – egyszerűen alkalmatlan a nyugdíjak vásárlóértékének évközi karbantartására. Célszerű lenne áttérni a havi, de legalább a negyedéves, rendszeres nyugdíjemelés gyakorlatára. Jelenleg például átlagosan 1,7-1,8 százalékkal kellene emelni a nyugdíjakat minden hónapban, és ha az inflációs várakozás 20 százalék fölé futna, akkor az emelés mértékét is ennek megfelelően kellene meghatározni.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

5 tipp, hogy könnyebb legyen az életed allergiásként (X)
Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +22 °C
Minimum: +10 °C

A pára-, ködfoltok feloszlását követően, a napos időt fátyol- és gomolyfelhők zavarják meg. Az ország északi, északkeleti felén lehet több a felhő. Számottevő csapadék nem várható. Az északi szél helyenként megélénkül. A legmagasabb nappali hőmérséklet 19 és 25 fok között alakul. Késő estére 9 és 16 fok közé hűl le a levegő. Hidegfront érkezett, de jelentős időjárásváltozást nem hozott.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra