Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam - adta hírül a TASZ.

Hat idős édesanya, akik súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket gondoznak, pert nyert az állam ellen - adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye. A TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, mert az állam nem biztosítja számukra, hogy a gondozásra szoruló felnőtt gyermekeiket támogatott lakhatásban helyezzék el, holott ez a kötelessége lenne.

A támogatott lakhatásról A támogatott lakhatás - szakosított ellátásként - a fogyatékos személyek, a pszichiátriai betegek (kivétel: demens személyek) és a szenvedélybetegek részére biztosított ellátás. Ennek része például a lakhatási szolgáltatás, a felügyelet, étkeztetés, gondozás, készségfejlesztés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, szállítás, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás.

Emellett a budapesti súlyos-halmozott fogyatékossággal élőknek nem kínál az ellátórendszer lakóotthont a fővárosban. Csak a Budapesttől jelentős távolságra fekvő, nagy intézetekben, például Csákánydoroszlón, a fővárostól 245 km-re vagy Darvastón, a fővárostól 170 km-re. Egy fogyatékossággal élő felnőtt ember ápolása napi 24 órás gondozási munkát jelent. Nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy egy édesanya a gyermeke ellátása mellett teljes állásban dolgozni tudjon.

A Fővárosi Törvényszék a mostani ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nem vagyoni kártérítés illeti meg őket. A TASZ ügyvédje reméli, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +22, +30 °C
Minimum: +13, +18 °C

Hazánkban szombaton délelőtt közepesen felhős ég mellett időnként erősen felhős időszakok is előfordulnak, helyenként zápor, kisebb eső is kialakulhat. Délután folytatódik a változóan felhős idő, továbbra is előfordulhat egy-egy zápor, esetleg zivatar. A szél napközben eros északi lesz. Hajnalban 13, 18 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 22, 30 fok között alakul. Késő este 14, 19 fok lesz. Szombaton gyenge hidegfronti hatás érvényesül. Enyhébb görcsös panaszok jelentkezhetnek, például görcsös fejfájás és izomgörcsök. Az arra hajlamosaknál ingadozhat a vérnyomás, egyesek nyugtalanságot tapasztalhatnak. A szél csökkenti az érzett hőmérsékletet, a szórványos záporok miatt az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség alacsony, kissé növekszik. A porkoncentráció közepes, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Magas pollenkoncentráció