Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam - adta hírül a TASZ.

Hat idős édesanya, akik súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket gondoznak, pert nyert az állam ellen - adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye. A TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, mert az állam nem biztosítja számukra, hogy a gondozásra szoruló felnőtt gyermekeiket támogatott lakhatásban helyezzék el, holott ez a kötelessége lenne.

A támogatott lakhatásról A támogatott lakhatás - szakosított ellátásként - a fogyatékos személyek, a pszichiátriai betegek (kivétel: demens személyek) és a szenvedélybetegek részére biztosított ellátás. Ennek része például a lakhatási szolgáltatás, a felügyelet, étkeztetés, gondozás, készségfejlesztés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, szállítás, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás.

Emellett a budapesti súlyos-halmozott fogyatékossággal élőknek nem kínál az ellátórendszer lakóotthont a fővárosban. Csak a Budapesttől jelentős távolságra fekvő, nagy intézetekben, például Csákánydoroszlón, a fővárostól 245 km-re vagy Darvastón, a fővárostól 170 km-re. Egy fogyatékossággal élő felnőtt ember ápolása napi 24 órás gondozási munkát jelent. Nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy egy édesanya a gyermeke ellátása mellett teljes állásban dolgozni tudjon.

A Fővárosi Törvényszék a mostani ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nem vagyoni kártérítés illeti meg őket. A TASZ ügyvédje reméli, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.

)
Tiszta levegő (X)

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +32, +37 °C
Minimum: +14, +22 °C

Nyugaton és északon lehet több a felhő, ott kis eséllyel zápor vagy zivatar is lehet, máshol viszont folytatódik a napos, száraz idő tikkasztó meleggel. Élénk délkeleti szél mellett 32, 37 fokos maximumhőmérsékleteket mérhetünk. Kedden a hőség veszi igénybe a szervezetet. Az alvásproblémák mellett a fáradékonyság és a nyűgösség is nagyon gyakori. A szívbetegeket és az időseket különösen nagy terhelés éri, nekik mindenféle megerőltetés kerülendő! Sokan fejfájást is tapasztalhatnak. A déli órákban fennáll a napszúrás és a hőguta veszélye, a tűző nap kerülendő! Fontos a rendszeres folyadékpótlás! A légszennyezettség közepes, kissé növekszik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Megterhelő hőség (Napi középhőmérséklet 25 fok felett várható)