Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam - adta hírül a TASZ.

Hat idős édesanya, akik súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket gondoznak, pert nyert az állam ellen - adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye. A TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, mert az állam nem biztosítja számukra, hogy a gondozásra szoruló felnőtt gyermekeiket támogatott lakhatásban helyezzék el, holott ez a kötelessége lenne.

A támogatott lakhatásról A támogatott lakhatás - szakosított ellátásként - a fogyatékos személyek, a pszichiátriai betegek (kivétel: demens személyek) és a szenvedélybetegek részére biztosított ellátás. Ennek része például a lakhatási szolgáltatás, a felügyelet, étkeztetés, gondozás, készségfejlesztés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, szállítás, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás.

Emellett a budapesti súlyos-halmozott fogyatékossággal élőknek nem kínál az ellátórendszer lakóotthont a fővárosban. Csak a Budapesttől jelentős távolságra fekvő, nagy intézetekben, például Csákánydoroszlón, a fővárostól 245 km-re vagy Darvastón, a fővárostól 170 km-re. Egy fogyatékossággal élő felnőtt ember ápolása napi 24 órás gondozási munkát jelent. Nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy egy édesanya a gyermeke ellátása mellett teljes állásban dolgozni tudjon.

A Fővárosi Törvényszék a mostani ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nem vagyoni kártérítés illeti meg őket. A TASZ ügyvédje reméli, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Melegfront
Maximum: +1, +6 °C
Minimum: -4, +2 °C

Keleten eleinte lehet napsütés, de közben egyre többfelé beborul az ég. Nyugat felől egyre többfelé várható kezdetben havas eső, hó, majd fokozatosan esőbe vált a csapadék. Az élénk, erős északnyugatira forduló szélben 1, 6 fokos délutáni hőmérsékleteket mérhetünk. Pénteken melegfronti hatás érvényesül. Már reggel jellemző lehet a kialvatlanság, és napközben is gyakori lehet a fáradékonyság és a dekoncentráltság, emiatt rendkívül nagy lesz a balesetveszély. Fokozódik a migrénhajlam, vérnyomás-ingadozás és keringési panaszok is felléphetnek. További fontos részletek a meteogyógyász® mai videójában! A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás süllyed.

Egészséget befolyásoló hatások: