Pert nyertek édesanyák a magyar állam ellen

Nem hagyhatja magukra a súlyos-halmozott fogyatékossággal élő embereket, és az őket gondozó édesanyjukat az állam - adta hírül a TASZ.

Hat idős édesanya, akik súlyosan-halmozottan fogyatékos gyermeket gondoznak, pert nyert az állam ellen - adta hírül a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) közleménye. A TASZ 2017 decemberében indított pert az édesanyák és gyermekeik képviseletében, mert az állam nem biztosítja számukra, hogy a gondozásra szoruló felnőtt gyermekeiket támogatott lakhatásban helyezzék el, holott ez a kötelessége lenne.

A támogatott lakhatásról A támogatott lakhatás - szakosított ellátásként - a fogyatékos személyek, a pszichiátriai betegek (kivétel: demens személyek) és a szenvedélybetegek részére biztosított ellátás. Ennek része például a lakhatási szolgáltatás, a felügyelet, étkeztetés, gondozás, készségfejlesztés, gyógypedagógiai segítségnyújtás, szállítás, háztartási vagy háztartást pótló segítségnyújtás.

Emellett a budapesti súlyos-halmozott fogyatékossággal élőknek nem kínál az ellátórendszer lakóotthont a fővárosban. Csak a Budapesttől jelentős távolságra fekvő, nagy intézetekben, például Csákánydoroszlón, a fővárostól 245 km-re vagy Darvastón, a fővárostól 170 km-re. Egy fogyatékossággal élő felnőtt ember ápolása napi 24 órás gondozási munkát jelent. Nagyon nehéz összeegyeztetni, hogy egy édesanya a gyermeke ellátása mellett teljes állásban dolgozni tudjon.

A Fővárosi Törvényszék a mostani ítéletében megállapította, hogy az állami szervek mulasztása súlyosan sérti a hat felperes család személyiségi jogait, és számukra azonnal létre kell hozni támogatott lakhatási férőhelyeket. Az elszenvedett súlyos lelki szenvedéseik miatt fejenként 5 millió forint nem vagyoni kártérítés illeti meg őket. A TASZ ügyvédje reméli, hogy az ítélet precedensként szolgál majd.

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +31 °C
Minimum: +19 °C

Általában sok napsütés várható a képződő gomolyfelhők mellett, amelyek az ország keleti, délkeleti felén tornyosulnak magasabbra. Ott vastagabb fátyolfelhőzet is lehet. A csapadéktevékenység elsősorban az ország keleti, délkeleti felére húzódik, ott több hullámban valószínűek záporok, zivatarok, sőt heves (szupercellás) zivatarok is kialakulhatnak, amelyeket felhőszakadás, nagyobb méretű jég, valamint viharos, erősen viharos széllökések kísérhetnek. Az északnyugati szél a Dunántúl mellett már a középső országrészben is feltámad. Zivatarok környezetében viharos, akár erősen viharos széllökések is lehetnek. Délutánra 26 és 36 fok közé melegszik fel a levegő, északnyugaton lesz a leghűvösebb, míg délkeleten a legmelegebb. Fronthatásra napközben nem kell számítani.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra