Öko-mosogatógéptablettákat teszteltünk

Kiss Verus

Régi sorozatunkhoz híven ezúttal a konyhát vettük célba: mivel a szerkesztőségben többünknek van mosogatógépe otthon, kézenfekvő volt, hogy az ökotablettákról alkotunk véleményt egy hónap, illetve típusonként 2-2 tabletta után.

Az www.egeszsegbolt.hu jóvoltából ötféle tablettát kaptunk kipróbálásra. Technikai információként fontos lehet, hogy a legtöbb tabletta használati útmutatója javasolta, hogy azonos márkájú sót, öblítőt is alkalmazzunk, ám forgalmazójuk a mezei konyhasó használatát is elegendőnek ítélte kérdésünkre, a nagy teszt előtt. Ezt volt, aki alkalmazta is közülünk, legtöbben azonban enélkül próbálkoztunk.
A tablettákat különféle kondíciók között teszteltük: főszerkesztőnk, Robi 50 fokos programon vetette be őket 4 éves, A kategóriás Bosch gépében, a gépbe tett plusz sót és öblítőt. Judit, szerkesztő-újságírónk egyéves Electroluxával próbálkozott, kemény víz mellett, 30 perces gyors (65 fokos), intenzív 70 fokos és öko 50 fokos programon. Verus, szerkesztő-újságírónk egy féléves Aristonnal nevezett be, a tablettákat pedig a szokásos majd' kétórás programon vetette be, ami alapesetben elbánik az erősen szennyezett edényekkel is. A tesztbe bevontuk olvasószerkesztőnket, Katit is, aki egy kétéves Fagorral adott esélyt a környezetbarát hatóanyagoknak.

Tesztünk eredménye természetesen nem reprezentatív, csupán néhány kombinációban és feltétel között adtunk esélyt a tablettáknak, de talán ez is közelebb viszi a tudatos vásárlókat a jó döntéshez, amikor a bőség zavarában hirtelen választani kell a "zöld" termékek között. Lássuk mind az öt terméket, hogy szerintünk mit tudnak!

Almacobio - 25 db, 1690 Ft

Robi: A tabletta fele szét volt porladva már a zacskóban, nagy fekete pont jár érte. Viszont talán pont emiatt is oldódott fel tökéletesen mosogatás közben (ha eltekintünk attól, hogy a zacskóból kellett a mosogatószer-tartóba önteni a port). Illatát nem éreztük az elmosogatott edényeken, de szépen tisztára mosogatva kaptuk vissza az edényeket.

Judit: Az átlagosan szennyezett tányérokat, poharakat szépen elmossa, de a piszkosabbakkal nehezebben birkózik meg. Nem lettek olyan csillogóan tiszták az edények, nem volt jó hozzájuk érni. Magasabb hőfokon hatékonyabb, alacsonyabban, illetve a gyors programon már nem tudott teljesíteni.

Verus: A hagyományos tablettákhoz képest csalódás volt, hogy nem fényesre mosott poharakat pakoltam vissza a szekrénybe, hanem opálosakat, ráadásul a beleszáradt pezsgőtabletta nyomait sem tudta kimosni. Az átlagos szennyezettségű tányérokkal elbírt, a zsírosabb lábasokkal nem.

Alma Win - 25 db, 2030 Ft

Robi: Lehet, hogy rokonságban van az előzővel, de akkor ez a prémium termék - ez nem volt félig szétesve, csak kicsit morzsalékos volt már a csomagolásában is. Jól mosogatott, nem találtunk foltot az edényeken, az üvegpoharakat is csillogóvá varázsolta. Nem maradt utána feloldatlan maradvány a gépben. Az egyik, ha nem a legjobb volt nálunk.

Judit: Az illata kellemes, de ennél többet sajnos nem tud. A leöblített vagy csak enyhén szennyezett edényeket normálisan elmossa, a makacs, odaszáradt foltokkal, ételmaradékokkal nem tud mit kezdeni. Magasabb hőfokon hatékony, de alacsonyon nem jó az eredmény.

Verus: A gyerekek után maradt kétnapos szörpös pohár ennek is gondot okozott, és bár jó illata mellette szól, a bepakolt szennyes edényt sajnos újra vissza kellett pakolni, a legnagyobb bosszúságunkra.

Extra rövid programon nem javasoljuk - a kíméletlen ellenvélemény

Közülünk olvasószerkesztőnk volt a legelégedetlenebb, hiszen mosogatási szokásain nem szeretett volna változtatni, de a tabletták így nem hozták be a hozzájuk fűzött reményeket. "Mivel kisméretű mosogatógépem van, nagyon zsíros, erősen szennyezett, sütéshez-főzéshez használt edényt többnyire nem tudok és nem is szoktam géppel mosogatni. Éppen ezért az ötvenfokos, félórás programot használom leggyakrabban, ami többnyire megfelelő eredményt hoz az általam használt hagyományos tablettákkal. A tesztelt tabletták ugyanakkor ezen a hőfokon nem teljesítettek jól: az edényeken lerakódások maradtak, az üvegpoharak homályosan kerültek ki a gépből."Ecover - 25 db, 2680 Ft

Robi: Tökéletes állapotban maradt meg a zacskóban a tabletta (mint az utána következők is), és semmilyen illatot, szagot nem hagyott maga után ez sem. Mosogatási hibát nem vettünk észre, mindennel, még a legkoszosabb tejbegrízes edénnyel is megbirkózott.

Judit: Hatékony; folt- és pöttymentesek lettek az edények, nincs erős illatuk, nem maradt semmilyen ételmaradék az edényeken, még a lábasokat, tepsit is nagyon jól elmosta. Egy fél tabletta is bőven elég! Magasabb és alacsonyabb hőfokon is ugyanolyan jó az eredmény.

Verus: A húsvéti nagy főzés edényeit teszteltem vele, a sonkás lábas - előzetes mosogatás után - szép tiszta lett, a tálak is cseppmentesen tiszták, egy-két többnapos szennyezettségű evőeszköz volt csupán, amit vissza kellett pakolni, de ha ezeken előzetesen fellazítjuk a koszt, egy szavunk sem lehet.

Fit Grüne Kraft Classic - 40 db, 1595 Ft

Robi: Ebből a tablettából egyet kettétörtem, mivel kisebb mennyiségű, friss edényt mosogattunk vele, és érdekes volt, hogy utána kézmosáskor nem tapasztaltam a más termékekre szinte mindig jellemző lúgos hatást (olajos érzés az erőteljes zsíroldó anyagok miatt). emiatt kíváncsi voltam, hogyan mosogat, de semmi hibát nem lehetett találni a végeredményben. Jól feloldódott, szépen mosogatott, foltmentesen száradt minden.

Judit: Alapvetően elégedettek vagyunk vele, szépen tisztított, de az edények nem lettek olyan csillogóak és a tapintásuk is egy kicsit furcsa volt. Nagyon tetszett viszont a lebomló, vízben oldódó csomagolás - ezt különösen környezetbarátnak tartottuk! Magasabb hőfokon hatékonyabb, mint alacsonyon.

Verus: Ezt az egyet próbáltam ki hosszú programon, és így maximálisan működött. A rövidebb programon - a szintetikus tablettáktól megszokott hatásfokot elvárva - itt is csalódtam, de kétségtelen, hogy nagyon koszos edényekkel próbálkoztam, a reggeliasztalról leszedett tányérok és kakaós poharak (tehát átlag szennyezettségűek) tiszták lettek.

A hagyományos tabletták helyett viszont a jövőben mi is ezeket fogjuk választani, mivel az áruk nem magasabb jelentősen, de egy újabb lépést tehetünk a környezet megvédése felé.
(Robi)


Sodasan - 25 db, 1950 Ft

Robi: Illatmentesre, csillogó tisztára mosta vele a gép a legkoszosabb edényt is. Semmi extrát nem tapasztaltunk azokhoz képest, amit az előzőekben felsoroltunk, de miért is várjon többet az ember egy mosogatótablettától? Szépre mosogat, és kész.

Judit: Nagyon kellemes meglepetés! Gyönyörű tisztára mosta az edényeket, folt- és pöttymentesek lettek, még hozzájuk érni is jó volt. Az illatuk is kellemes, egyáltalán nem erős, igazi "tisztaságillat". Magasabb és alacsonyabb hőfokon is ugyanolyan jó az eredmény.

Verus: Ez a tabletta nem fért bele a gép adagolójába, csak széttörve. A poharak nem csillognak, de maximálisan tiszták. Amit még másnál nem tapasztaltam, hogy mosás után a gép aljában hab képződött, ami ott is maradt az utolsó mosogatófázis után is.

Értékelje a cikket!

További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Kettős front

Maximum:
+24, +29 °C
Minimum:
+18, +23 °C

Hazánkban hétfon délelőtt sok lesz felettünk a felhő, de időnként napsütéses időszakok is előfordulhatnak.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag