Népszámlálás: meglepő fordulatokat hoztak az eredmények

A tíz évvel ezelőtti népszámláláshoz képest 334 ezerrel csökkent a népesség, jóval több ember dolgozik és kevesebb a katolikus.

A 2022-es népszámlálás adatai szerint nő a 30 év alattiak körében a házasságkötések száma és a gyermekesek aránya, viszont emellett folyamatosan öregszik a társadalom – mondta el az eredményekről a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elnöke. Kincses Áron közölte: jelentősen növekedett a foglalkoztatottság, a modern technológiák miatt pedig folyamatosan átrendeződik a munkaerőpiac. A magyar lakosságnak ráadásul a tizenegy évvel korábbinál jelentősen magasabb szintű az idegennyelv-ismerete, az iskolai végzettsége és a digitális jártassága.

sétáló, utca embere, gyerek, anya, édesanya, szülő
Több gyerek születik, mégis egyre kevesebben vagyunk. Fotó: Getty Images

Több a házasság, több a gyerek, mégis öregedő társadalom vagyunk

A népszámlálás végleges adatai szerint Magyarország népessége 9 603 634 fő. Az előző, 2011-es népszámlálás óta a magyarok száma 334 ezerrel csökkent. A lakosság 21 százaléka – mintegy 2 millió ember – időskorú, 65 éves, vagy annál idősebb. A legidősebb lakosságú település a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Debréte, ahol 9-en laknak, közülük 6-an időskorúak. A felnőtt lakosság körében 43 százalék a házas családi állapotúak aránya, a 30 év alattiak körében 8-ról 12 százalékra emelkedett, a lakosság harmada viszont soha nem élt házasságban.

Magyarországon jóval többen dolgoztak 2022-ben, mint tizenegy évvel korábban: a foglalkoztatottak száma 2011-ben 3,9 millió, 2022-ben pedig 4,7 millió volt, vagyis a népesség 49 százaléka. Jelentősen csökkent a munkanélküliek száma, tavaly 237 ezer embernek nem volt munkája. Arányuk Északkelet-Magyarországon és Délnyugat-Magyarországon, főleg az aprófalvas területeken helyenként a 10 százalékot is meghaladja.

A vallási hovatartozásra vonatkozó, önkéntesen megválaszolható kérdésre a lakosság 60 százaléka felelt. A válaszadók 50 százaléka, 2,9 millió ember katolikus, míg a reformátusok aránya 16, az evangélikusoké pedig 3,1 százalék. A válaszadók 27 százaléka nem vallásos. A nemzetiséghez tartozásról szóló kérdésekre a lakosság 86 százaléka felelt: a legnépesebb hazai nemzetiség a roma, a válaszadók 2,5 százaléka, 210 ezer ember tartozik ebbe a közösségbe. A német nemzetiségűek létszáma 143, a szlovákoké 30, a románoké 28, az ukránoké pedig 25 ezer volt. Magyarországon a leggyakoribb idegen nyelvként az angolt minden negyedik ember beszéli. Aki kitöltötte az egészségi állapotára vonatkozó részt, azok közül tartós betegséget 1,7 millióan jeleztek, 639 ezren nyilatkozták, hogy az egészségi állapotuk súlyosan korlátozza őket, és 270 ezren éltek fogyatékossággal. Kincses Áron emlékeztetett arra, hogy a 2022. őszi népszámlálás volt az első, amely teljes egészében digitalizált formában vette fel a statisztikai adatokat, ennek köszönhetően az adatgyűjtés és az eredményközlés közötti idő jelentősen lerövidült..

A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Instagramon, Viberen vagy YouTube-on!

Olvassa el aktuális cikkeinket!

Orvosmeteorológia
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +2 °C
Minimum: -7 °C

Túlnyomóan borult lesz az ég, majd hajnaltájt a Nyugat-Dunántúlon már szakadozik, átmenetileg csökken a felhőzet. Az Észak-Dunántúlon, a Dunakanyar és a főváros tágabb térségében, valamint az Északi-középhegyégben előfordulhat hószállingózás, kisebb havazás. A délkeleti szél az Észak-Dunántúlon továbbra is élénk, néhol erős marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -5 és -1 fok között alakul, de az északkeleti fagyzugokban, valamint havas tájakon ennél hidegebb lehet. A meteorológiai előrejelzések szerint fronthatásokra napközben nem kell számítani, így a frontérzékenyek rövid időre fellélegezhetnek.

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Hogy érzed most magad fizikailag?

Hogy érzed magad?

Kirobbanó formában vagy? Válaszd ki a lelki- és testi állapotodhoz illő emojit és nézd meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!


Milyen most a lelkiállapotod?

Hogy érzed magad?

Legjobban:
Legrosszabbul:
Kezdjük újra