Nem lesz több állami gondozott gyerek

Az állam a 2019-es év végére megszüntetné a zsúfolt gyermekintézményeket, így az állami gondozott gyermekek vagy nevelőszülőkhöz vagy 8-12 fős lakásotthonokba kerülhetnek. Az idősotthonok terén szintén változások várhatók az elkövetkező években.

Hogyan lehet összetartani egy családot, ahol a vér szerinti gyerekek mellett hosszabb-rövidebb időre más gyerekek is helyet kapnak? Részletek itt.

"A kormány célul tűzte ki, hogy 2019 végére a zsúfolt intézményekből a 8-12 fős lakásotthonokba vagy nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek. Azt a vállalást, hogy a 12 évnél fiatalabb gyermekek már ne otthonokba, hanem inkább nevelőszülőkhöz kerüljenek, jelentem, tudtuk teljesíteni" - mondta el Czibere Károly, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára a Magyar Időknek . Kitért rá, hogy ma csaknem 24 ezer állami gondozott gyermek él Magyarországon, közülük 15-16 ezren laknak nevelőszülőnél.

Az államtitkár kifejtette, jelenleg mintegy 5500 nevelőszülő található a rendszerben, de Budapesten, a Közép-Magyarország régióban és Nyugat-Magyarországon is átlag alatti a számuk. Az állam több mint 2500 újonnan belépő nevelőszülő kiképzését szeretné támogatni, erre 400 millió forintot biztosít, a meglévők továbbképzésére pedig 500 milliót. A nevelőszülői díj 2018-ban átlépi majd a 60 ezer forintot.

2019 végére minden állami gondozott gyermek nevelőszülőkhöz vagy kisebb lakásotthonokba kerülhet
2019 végére minden állami gondozott gyermek nevelőszülőkhöz vagy kisebb lakásotthonokba kerülhet

Hasonló alapelvek szerint szerveznék át a fogyatékos és a pszichiátriai betegek ellátását is, akik közül ma 19 ezren élnek 50 fősnél nagyobb otthonokban. A 2015-ben kezdődött kiváltási program megvalósítására az állam 77 milliárd forintot szán 2023 végig. "Az első, hatmilliárd forintból finanszírozott etapban 2016 elejéig 660 ember költözhetett ki hat elavult szociális intézményből. A nemrég indult második körben további 2500 fogyatékkal élő ember előtt nyílik meg a teljesebb élet lehetősége, majd 2023 végéig további 7500 ember költözhet ki a nagy intézményekből hat-tizenkét fős házakba. 2023-ra a nagy bentlakásos intézmények felét be tudjuk zárni" - árulta el az interjúban Czibere Károly.

Ami pedig az idősek gondozását illeti, az idősotthonokban is bevezetnék a házi segítségnyújtásban már alkalmazott szemléletet, mely szerint az állami támogatásban is megkülönböztetik a pusztán segítségre és a szakképzettséget igénylő gondozásra szoruló időseket. "A gondozást előtérbe állító idősotthonok mellett elindulnak a szakápolási centrumok, amelyekben a gondozásról a szakápolásra helyeződik át a hangsúly. Az első ilyen otthon építési helyszínének keresése, kiválasztása már elkezdődött" - mondta el az államtitkár. Hozzátette, az első centrum mindenképpen Kelet-Magyarországon jön majd létre. A feladatra kétmilliárd forintot szán az állam, az építkezésnek pedig másfél éven belül el kell készülnie. A szakápolás rendszerszintű elterjedése leghamarabb 2019-től lehet aktuális.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Hidegfront
Maximum: +30, +40 °C
Minimum: +16, +24 °C

Megnövekszik a felhőzet, de napos időszakok is lesznek. Egy hidegfront mentén délutántól nyugat felől egyre többfelé számíthatunk záporra, zivatarra. Keleten még marad a hőség. Megerősödik, helyenként viharossá fokozódk a délnyugati szél, a legmagasabb nappali hőmérséklet 30, 40 fok között alakul. Pénteken eleinte a hőség jelenti az igénybevételt, majd egy érkező hidegfront miatt fokozódik a terhelés. Erős fejfájás, migrén jelentkezhet, romolhat a keringési rendszer betegségeivel küzdők és a szívbetegek állapota. A kinti programok során az esernyőkre is szükség lehet. A légszennyezettség közepes, kissé csökken. A légnyomás gyengén emelkedik.

Egészséget befolyásoló hatások: