Mosson kezet és kerülje el a betegségeket!

Mindannyian ismerjük az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módszert, mellyel sikeresen elkerülhetjük a fertőző betegségeket. Azonban nem élünk vele eleget - bizonyítják a felmérések. A kézmosásról van szó.

A tisztaság fél egészség - ezt a közhelyes mondást sokan próbálták már megcáfolni, azonban a tisztaság, tisztálkodás az egyik legegyszerűbb, ugyanakkor leghatékonyabb módja a betegségek megelőzésének. A fertőtlenítés és higiénia "logikája" meglehetősen egyszerű : a fertőzések terjedését legkönnyebben úgy akadályozhatjuk meg, hogy valahol megszakítjuk a kórokozók átadását. Azaz, tudnunk kell, hogy hol telepedhetnek meg a fertőző betegségeket okozó mikrobák, milyen körülmények kedveznek nekik, illetve, hogyan kerülhetnek be ezek a szervezetünkbe.

A fertőző betegségek átadásában mi magunk számítunk a legfőbb kórokozó-raktárnak, hiszen több milliárdnyi mikroba lehet a bőrünkön, ruházatunkon, nyálunkban, székletünkben. Rengeteg kórokozót találhatunk az élelmiszerekben és a vízben, az állatokon, a gyakran vagy sok ember által használt tárgyakon és a háztartási felületeken. Ha ezeket a kórokozó-telepeket rendszeresen megtisztítjuk, megakadályozzuk, hogy a mikrobák megtelepedjenek, elszaporodjanak rajtuk, akkor jó esélyünk lehet arra, hogy ezek nem okoznak betegségeket.

Miért is fontos kezet mosni ? A kezeinken nagyon sok kórokozó telepedhet meg és ezeket ráadásul elég könnyen "utaztathatjuk" is: megfogunk valamit, majd az arcunkhoz, orrunkhoz, szánkhoz érünk - és máris bejuttatjuk a fertőzést okozó mikrobát a szervezetünkbe! Éppen ezért a kézmosás elengedhetetlen például a hasmenéssel járó betegségek megelőzésében.

Kezet mosni mindenki tud - gondolhatjuk elsőre - de ez így nem igaz. Sajnos, sokan hajlamosak arra, hogy épphogy benedvesítsék a kezüket vagy csak "lelögyböljék" - ez bizonyos esetekben elég, ám a kórokozók terjedését nem állítja meg. Milyen akkor a tökéletes kézmosás? Mindenképpen használjunk szappant, hiszen a tiszta víz önmagában nem távolít el minden szennyeződést és zsiradékot. Próbáljunk meg a langyos vagy testmeleg víznél valamivel melegebbet használni - a testmeleg ugyanis kedvez a mikrobáknak.

Akkor tekinthetjük tisztának a kezünket, ha habzik a szappan rajta. Ha tehát elsőre ez nem sikerül, akkor használjunk el még egy adagot. Legalább fél percig dörzsöljük a szappanhabot a kezünkön, és ne csak a tenyerünkre koncentráljunk! Alaposan tisztítsuk meg az ujjak közét, a körömágyakat és a csukló környékét is! Kézmosás után használjunk törülközőt - javasolják szakértők - mert a vízöblítés önmagában nem mindig elegendő ahhoz, hogy minden maradványt eltávolítsunk a kezünkről.

Régi kérdés, hogy a szilárd szappan vagy a folyékony változat a jobb. Bár igazából a személyes döntésünktől függ, hogy melyiket részesítjük előnyben, azt tudnunk kell, hogy a folyékony szappan higiénikusabb. A szilárd szappanon ugyanis megtelepedhetnek a kórokozók, a meleg és nyirkos felületen nagyszerűen tudnak szaporodni, ráadásul a szappanra bőrsejtek is rákerülhetnek. Ha ezt kézbe vesszük, akkor könnyen átkerülhetnek a kezünkre ezek a kórokozók.

A folyékony szappan zárt adagolójába nem kerülnek be a mikrobák.Ha nincs lehetőségünk vizes-szappanos kézmosásra, akkor az alkoholtartalmú kézfertőtlenítők is igen hatékonyak lehetnek! Azonban nem szabad csak ezekre hagyatkozni: a kézfertőtlenítők ugyanis nem minden kórokozó-típust távolítanak el maradéktalanul. Ha különösen veszélyeztetett helyzetben vagyunk (például fertőző betegeket ápolunk vagy gyengébb az immunrendszerünk), érdemes lehet a két módszert kombinálni.

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +30 °C
Minimum: +12, +19 °C

A napos időszakok mellett többször megnövekszik a felhőzet, elszórtan, főleg északkeleten lehet zápor, zivatar. A mérsékelt szél helyeként átmenetileg megerősödhet, 25, 30 fokig melegszik a levegő. Csütörtökön sem érvényesül fronthatás, de a változékonyság kettősfronthoz hasonló tüneteket válthat ki a fokozottan érzékenyeknél. Fejfájás és migrén jelentkezhet, ingadozhat a vérnyomás, felerősödhetnek az emésztési problémák. A szabadban ingadozó hő- és komfortérzetre kell készülni. Egyesek alvászavarokat tapasztalhatnak. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)