Íme, a hatékony kézmosás titka

Hány másodpercig, és kezének mely részeit dörzsöli szappannal? Hogyan szárítkozik? Hogyan megy ki a helyiségből, ahol kezet mosott? Helyes kézmosással számos betegséget előzhet meg - mi most videón is megmutatjuk, mi a helyes módszer!

Kezet mosni mindenki tud - gondolhatjuk elsőre - de ez így nem igaz. Mindenki mos valahogy kezet, több-kevesebb hatékonysággal. Ha csak "lelögyböli" az egyébként tiszta kezét, mert ráfolyt a tea, akkor az rendben van - de például hazaérkezéskor, wc-használat után, főzés előtt komoly kézmosásra van szükség.

Íme, az alapos kézmosás

Ez tehát a leghatékonyabb és elég alapos kézmosás módszere: megnedvesítjük a kezünket, majd beszappanozzuk, körülbelül 20-30 másodpercig dörzsöljük, hogy fellazítsuk a kórokozókat a kéz felületén. Fordítsunk figyelmet a kézfejre és az ujjak közére is, illetve a körmünkre is!

Akkor tekinthetjük tisztának a kezünket, ha habzik a szappan rajta. Ha tehát elsőre ez nem sikerül, akkor használjunk el még egy adagot. Ezután folyó vízzel öblítsük le a kezünket, ügyelve arra, hogy rendesen lemossuk a bőrünket kiszárító szappant. Ha van rá módunk, akkor papírtörülközőt használjunk, mellyel ideális esetben elzárhatjuk a csapot, sőt a mosdó ajtaját is megfoghatjuk kifelé menet. Nézze meg videónkat, megmutatjuk a helyes kézmosást!

Alkalmas higiénikus szárításra a meleg levegőt fújó szárító, vagy a mindig tiszta törölközőrészt adó textiltekercs is, ez esetben kifelé menet próbáljuk meg a könyökünkkel lenyomni a kilincset, vagy a térdünkkel benyomni az ajtót, ha olyan helyen voltunk, ahol láthatóan nem ügyelnek a tisztaságra. Ha csak közös textiltörülköző áll a rendelkezésünkre, akkor inkább ne használjuk, mivel a nedves törülközőn rengeteg kórokozó lehet. Ha nincs más megoldás, a tetején keressünk még száraz részeket, ahol a legkevéssé használják mások!

Dr. Thomas Weida, a Penn State University Hershey Egészségügyi Központjának családorvos professzora szerint az alapos kézmosáshoz megfelel a normál szappan, mivel az antibakteriális változat nagyon kiszárítja a bőrt gyakori kézmosás esetén.

Tudta, hogy nemcsak evés előtt és a mosdó használata után kell kezet mosni, hanem kis gyermekes háztartásban például pelenkacsere előtt és után, betegápolás előtt és után, illetve állatokkal vagy ürülékükkel, szeméttel való foglalkozás, sebkezelés, orrfújás, köhögés vagy tüsszentés után is?

A konyhában pedig az ételkészítés egyes fázisai között is kezet kell mosni: mindannyiszor, amikor befejeztük a nyers hússal való foglalatosságot, és hozzányúlnánk olyan élelmiszerhez, amelyet nem fogunk megsütni, megfőzni. A kézmosás hatékony módja a fertőzések csökkentésének.

Az alábbi ábrán kezünk legkoszosabb és leggyakrabban mosott részei láthatók: a lilások a legtöbbször kihagyott részek, a narancsosak a gyakran kihagyott részek, a vajszínűek az általában kihagyott részek, míg a zöld területekre jellemző, hogy gyakran mossuk őket.

Halálos is lehet a piszkos kéz

Az egészségügyben dolgozók által terjesztett fertőzések sokszor betegséghez vagy halálhoz vezetnek, pedig ennek (részben) kézmosással is elejét lehetne venni. Nagy-Britanniában például a betegek tíz százaléka fertőződik meg egészségügyi ellátás következtében, és évente ötezren halnak bele - ami az államnak több mint két és fél milliárd dollárjába (nagyjából ötszáz milliárd forintjába) kerül.

Az Egyesült Államokban a kézmosás hiányából eredő megbetegedések öt százalékot tesznek ki, éves szinten hatmilliárd dolláros (körülbelül 1.200 milliárd forint) költséggel. "A baktériumok jelen vannak azokon a felületeken, amelyeket egy átlagos napunk során megérintünk: a bevásárlókocsi tolókarján, a lift nyomógombjain, a számítógép billentyűzetén, a telefonokon, a kilincseken, a járművek kapaszkodóin, a mozgólépcső korlátján" - mondta el Marcia Patrick, az Egészségügyi Dolgozók Közegészségügyi és Járványügyi Szövetségének szóvivője. Ezek a baktériumok rákerülnek a kezünkre, majd a szemünkön, orrunkon vagy szánkon keresztül a bejutnak a szervezetünkbe, és ott örült szaporodásba kezdenek.

És ha nincs lehetőség kézmosásra?

Akkor is lehet tiszta a kezünk! Ma már mindenhol kapható számos olyan, táskába is elférő, kis kiszerelésű fertőtlenítő, amely folyadék nélkül biztosítja a megfelelő higiéniát. A flakonban, kis tubusban, egyadagos kiszerelésű zacskókban kapható zselék alkoholtartalmúak, és kellőképpen zselés állagúak ahhoz, hogy ne csöppenjenek el, tehát krémként bekenhessük vele a kezünket. Ennél is praktikusabb néha a fertőtlenítő kendő, melyen kiválóan át tudjuk törölni a kezünket, mielőtt például enni kezdenénk az utcán a lángososnál.

Tanítsuk meg a gyermekünket is arra, hogy evés előtt tisztítsa meg a kezét, és váljon rutinná az is, hogy munkahelyre vagy hazaérkezés után az első utunk a mosdóhoz vezet. sok betegségtől kímélhetjük meg magunkat, ha rendszeresen és jól mosunk kezet!

)
Tiszta levegő (X)

A frontérzékenyek nálunk gyógyulnak!

Fejfájás? Vérnyomás? Fáradtság? Sok stressz?
Frontérzékeny lehet!
Fejfájás? Ingadozó vérnyomás? Rosszullétek? Szédülés? Álmatlanság? Fáradékonyság? Feszültség? Sok stressz?
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával! Fejfájás? Vérnyomás? Rosszullét? Fáradtság? Idegesség? Sok stressz?
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +25, +31 °C
Minimum: +15, +21 °C

Változóan felhős lesz az ég, de több órára kisüt a nap. Elszórtan, nagyobb eséllyel a Dunántúlon és keleten számíthatunk záporra, zivatarra. Élénk, erős lökésekkel kísért északkeleti szél mellett 25, 31 fok között alakulnak a maximumhőmérsékletek. Kedden front nem érkezik, de a magasban zajló folyamatok hatására front jellegű tünetek léphetnek fel. Gyakori lehet a görcsös és a migrénes fejfájás, egész nap ingadozhat a vérnyomás. Egyesek alvászavarokat is tapasztalhatnak. A szabadtéri programoknak kedveznek a körülmények, de a záporok miatt az esernyőt is célszerű kéznél tartani. A légszennyezettség alacsony, alig változik. A légnyomás alig változik.

Egészséget befolyásoló hatások:

Fülledtség (magas páratartalom 25 fok feletti hőmérséklettel)