Mit tesznek velünk a frontok? - 2. rész

Valamennyi klímazónában megfigyelhető, hogy a tartósan nagyon meleg vagy extrém hideg időben megnövekszik a különböző eredetű halálozások száma. A leggyakoribb halálokok a koszorúér-elégtelenségek, a szívinfarktus és szívritmuszavarok...

Időjárás okozta hatások

Éppen ezért az orvosi praxisban a leginkább a szív- és keringési betegségekben szenvedőkre figyelnek oda, az ő állapotukban következhetnek be a legdrasztikusabb változások, amelyek gondos felkészüléssel megelőzhetők.

Ugyancsak a keringési és légzési betegségekben szenvedőket érinti érzékenyen a klasszikus szmog.

A hőség keringési és alvászavarokat, a nedves, hideg időjárás mozgásszervi panaszokat hív elő. A fényszegény téli időben a depresszió és a hangulatzavarok okoznak problémát.

A szezonális pollenallergiák száraz, meleg időben keserítik meg leginkább az érintettek életét. Ilyenkor kering ugyanis a legtöbb pollen a levegőben.

Szintén megfigyelhető az évszakos ritmus a meghűléses megbetegedéseknél, amelyek télen és nagy hőingadozással járó változások idején gyakoriak.

Európában közismert az Alpok lábánál megjelenő meleg áramlás okozta fejfájás, migrén. Ilyenkor több üzemi és közlekedési baleset történik, megnövekszik a szív- és érrendszeri panaszokkal orvosnál jelentkezők száma.

A legerősebb megterhelést egyébként a tengeren túli repülés jelenti a szervezet számára, hatása a repülő elhagyásakor, néha egyik percről a másikra jelentkezik.

Mindennapi tudomány

Aki igazán kíváncsi rá, vagy fontos számára, hogyan hat szervezetére az időjárás, legjobb, ha saját megfigyeléseket végez. A táblázatos formában vezetett naplóban a dátum mellé érdemes feljegyezni a barométer napi állását és néhány szóban az időjárási jellemzőket (hány fok, fülledt, párás vagy tiszta idő van, milyen csapadék hullik, milyen a széljárás, esetleg milyen a felhőzet). Mellé pedig két oszlopban feljegyezhetjük szervezetünk kedvező és kedvezőtlen jeleit.

Megfigyelendő tünetek

A német orvosok a következő tüneteket, betegségek rosszabbodását vagy javulását figyelték meg:

 • vércukorszint-változások
 • véralvadási tulajdonságok változásaik, embólia- és trombózisveszély, vérzékenység, orrvérzés
 • pulzusszám és vérnyomás-változások
 • infarktus
 • angina pectoris
 • a vér vörösvérsejt-számának és hemoglobin-tartalmának változásai
 • szédülés, fejfájás; migrén
 • a teljesítőképesség-változásai; alvászavarok; depresszió; kimerültség levertség; a reakcióidő meghosszabbodása
 • asztma, nehézlégzés rosszabbodása, asztmás rohamok jelentkezése
 • hegek, sebek fájdalma, posztoperatív fájdalmak erősödése
 • gyulladások fellángolása és gennyesedése
 • emésztőrendszeri zavarok
 • reumatikus panaszok
 • epilepsziás rohamok

Nyilván ezek között vannak olyanok, amelyek nem érezhetők vagy otthoni körülmények között nem mérhetők. A felsorolást természetesen ki lehet egészíteni testünk sajátos válaszaival. Kellően hosszú idő elteltével bizonyára fel lehet fedezni megszívlelendő szabályszerűségeket. A tüneteket a megelőző napok időjárásával is összenézve fény derülhet rá, hogy még előrejelzésre is képesek vagyunk. Az egyéni megfigyelések értéke és fontossága akkor sem halványul majd, ha később átfogó eredmények is születnek.

Forrás: www.uniklinik-saarland.de, Dr. Pintér Ferenc, ICI

Frontérzékeny? Vírus stresszes?

Gyors segítség a szakértőtől!
Személyre szóló, gyógyszer nélküli gyógymódok az Európai Unió és a Magyar Állam támogatásával!
Headache illustration
Fronthatás: Nincs front
Maximum: +23, +28 °C
Minimum: +8, +13 °C

Délelőtt sok napsütés várható, csapadék nem lesz. Délután napos, kora nyárias időre készülhetünk, a megjelenő gomolyfelhőkből csapadék nem alakul ki. A szél napközben élénk déli lesz. Hajnalban 8, 13 fok várható. A hőmérséklet csúcsértéke 23, 28 fok között alakul.

Egészséget befolyásoló hatások: