Mit tegyünk, hogy biztonságban tudjuk lakásunkat a nyaralás alatt?

Kiss Verus

Ezernyi dolog történhet a lakással, házzal, míg nem vagyunk otthon. Vajon elég, ha egy jó barát néhány naponta üríti a postaládát, vagy ennél komolyabb óvintézkedésre is szükség van, míg mi kikapcsolódunk?

Egy betörés vagy beázás, egyre megy: akár hosszú távú anyagi következményei is lehetnek annak, ha a nyaralásunk alatt ilyen, vagy ehhez hasonló történik az otthonunkkal. Sokan úgy vélik, elég az is, ha egy ismerősnek kulcsot adnak, aki néha-néha körbenéz, meglocsolja a virágokat, ellenőrzi a kerti csapot, vagy éppen a feltűnés elkerülése érdekében kiüríti postaládánkat. A lakást azonban ennél sokkal fontosabb biztosítani is a nyaralás alatt. Erről lesz szó az alábbiakban.

Érdekesség: Az ún. nyaralási stressz részét képezheti az otthon hagyott ingóságok és ingatlanok miatti aggodalom is. A jelenségről olvassa el korábbi cikkünket!

Ne csak Ön legyen biztonságban, a lakása is!

Vagyonunk jelentős részét képviselik az ingóságok, így a család autója, bútorai, vagy akár a televízió és a számítógép, valamint az ingatlanok (lakás, nyaraló, családi ház). Könnyű belátni, hogy egy jelentősebb ingóságban vagy ingatlanban történt kár (pl. betörés) kellemetlenül érintheti családunk költségvetését, szélsőséges esetben akár fel is borulhat a pénzügyi egyensúlyunk.

Mindenki maga dönti el, mely fedezetek a legfontosabbak számára, de általános tanács, hogy elsősorban azokat a nagy összegű, akár több milliós értékű vagyontárgyakat kell biztosítani, amelyek megsemmisülése megrendítené a háztartás költségvetését!

Különösen nagy veszteség, ha a nyaralás alatt ér minket valamilyen kellemetlenség, ezért is fontos, hogy legyen az ingó és ingatlan vagyontárgyakra biztosításunk. Ezeket elsődlegesen tűz és elemi károk (villámcsapás, robbanás, vihar, jégverés, árvíz, földrengés), a vezetékes víz által okozott károk, betöréses lopás, rablás és ezekhez kapcsolódó vandalizmus, valamint üvegtöréssel járó károk esetére lehet kötni. A különböző sajátos igények, káresemények figyelembe vételével kiegészítések kérhetők.

Még többet a feltételekről, kártérítésről

A lakásbiztosítási szerződésekben külön-külön kell rendelkeznünk az épületek és az ingóságok biztosítási összegeiről. Ezek kárrendezéskor nem vonhatók össze. Fontos szempont, hogy a biztosító fizetési kötelezettsége csak azokra az ingóságokra terjed ki, amelyet a biztosítónál bejelentettek, mert csak így terjed ki rá a biztosítási fedezet. A biztosítási összeg - azon kívül, hogy a biztosítási díj megállapításának alapja - egyrészt a mindenkori kártérítés abszolút felső határa, másrészt meghatározza a kifizethető kártérítés mértékét is.

Az épületek biztosításánál soha nem a forgalmi értéket kell a szerződésbe foglalni, hanem az újjáépítési értéket, amennyiért az adott épületet újra fel lehetne építeni. Persze ha az ingatlant hitel felhasználásával vásároltuk, akkor a kamatokkal növelt hitelösszeget is figyelembe kell vennünk, a biztosítási összeg annál nem lehet kisebb. Az ingóságok biztosításánál is az újrabeszerzési értékeket kell figyelembe venni (mintha újat vennénk mindenből).

A biztosítók feltételei tartalmazzák, hogy a betörés elleni biztosítást milyen védelmi szint megléte esetén, milyen mértékben vállalják. Az előírt védelem többszintű lehet, azaz lehet mechanikai védelem (ajtók, ablakok, zárak, rácsok) és/vagy elektronikai védelem (helyi riasztórendszer, vagy ún. átjelzős - közvetlenül a rendőrségen vészjelzést leadó - riasztórendszerek).

Jobb megelőzni a bajt!

A vagyonvédelmi szakemberek egyetértenek abban, hogy a megelőzés még mindig a legtöbb, amit tehetünk, természetesen azonban a lakásbiztosítás a legkielégítőbb gyógyír, ha már bekövetkezett a baj. Mielőtt elutazunk, gondoskodjunk otthonunk megfelelő védelméről. Nagyobb pénzösszeget ne hagyjunk az ingatlanban, de ugyanúgy az ékszerek, festmények, egyéb értékek biztonságáról is gondoskodjunk távollétünkben!

Nyugodt pi­henést kívánunk mindenkinek!

További információk a témában: www.mindennapipenzugyeink.hu
Készült a Pénziránytű Alapítvány támogatásával.
Hogy érzi magát? Országos eredmény megtekintése >>
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Milyen most a lelkiállapota?
Letargikus vagyok
Kissé magam alatt vagyok
Kiegyensúlyozott vagyok
Jókedvű vagyok
Majd kiugrom a bőrömből
Hogy érzi magát?
Kirobbanó formában van? Válassza ki a lelki- és testi állapotához illő emojit és nézze meg térképünkön, hogy mások hogy érzik magukat!
Hogy érzi most magát fizikailag?
Teljesen hulla vagyok
Voltam már jobban is
Átlagos formában vagyok
Jól vagyok
Kirobbanó formában vagyok
Hogy érzi magát?
Lelkiállapot
Fizikai állapot
Legjobban:
Legrosszabbul:
További cikkek
Szóljon hozzá Ön is és olvassa el mások hozzászólásait

Humánmeteorológia

Humanmeterológia szolgaltatója

Fronthatás:
Nincs front

Maximum:
+14, +24 °C
Minimum:
+6, +13 °C

Hazánkban vasárnap délelőtt általában közepesen felhős lesz az ég.

Egészséget befolyásoló hatások:
közepes, erős

Részletes adatok és előrejelzés

Tekintse meg az időjárási frontokat!Térképezze fel a pollen adatokat!

Kövesse a Házipatikát:

GyógyszerekGyógyszerkereső
GyógyszerHatóanyag